Η ΕΟΚ έριξε… βόμβα το μεσημέρι του Σαββάτου (25/6), με την απόφασή της να απέχει από κάθε δραστηριότητα του ΕΣΑΚΕ, ανακαλώντας όλους τους εκπροσώπους της. Τι σημαίνει όμως αυτό επί της ουσίας; Και τι επιπτώσεις έχει στη λειτουργία του ΕΣΑΚΕ και στις αποφάσεις του ενόψει του επόμενου πρωταθλήματος της Basket League.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

Κατ’ αρχάς, η όλη κατάσταση μας φέρνει αναπόδραστα στο μυαλό την απόσχιση της EuroLeague από τη FIBA το 2000 και τη δημιουργία δύο διαφορετικών διοργανώσεων, ένα καθεστώς που έκτοτε δεν έχει αλλάξει. Το αν μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο και στις εν Ελλάδι διοργανώσεις, θα το δούμε στη συνέχεια και εφόσον η κατάσταση οδηγηθεί στα άκρα.

Πάμε τώρα στα επιμέρους, πλην όμως εξόχως σημαντικά στοιχεία αυτής της “απόσχισης”.

  • Το πρώτο θέμα είναι ότι δεν μπορούν να εκδοθούν δελτία αθλητών από την ΕΟΚ. Κάτι βέβαια που μπορεί να προσπεραστεί, από τη στιγμή που οι παίκτες έχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια.
  • Το δεύτερο θέμα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει letter of clearance, καθώς αυτά τα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι Ομοσπονδίες των χωρών και οι διοργανώτριες λίγκες.
  • Τρίτο ζήτημα είναι οι διαιτητές, τους οποίους ορίζει η ΕΟΚ. Με άλλα λόγια, ο ΕΣΑΚΕ θα πρέπει από εδώ και πέρα να βρει διαιτητές που θα θελήσουν να φύγουν από την ΕΟΚ, επομένως και από τη FIBA και κατ’ επέκταση από οποιαδήποτε διοργάνωσή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
  • Τέταρτο ερώτημα είναι το εάν η συγκεκριμένη κατάσταση θα επηρεάσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα χρήματα που θα λαμβάνονται από αυτά, από τη στιγμή που δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι διαπραγματεύσεις με την ΕΡΤ για το συμβόλαιο της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
  • Πέμπτο ζήτημα είναι ποιος θα εγκρίνει από εδώ και στο εξής τις ομάδες που θα προβιβάζονται από τις διοργανώσεις της ΕΟΚ;
  • Έκτο θέμα: Πώς θα διοργανώνεται πλέον το Κύπελλο Ελλάδας, από τη στιγμή που είναι ευθύνη της Ομοσπονδίας, αλλά οι ομάδες της Basket League ανήκουν στον ΕΣΑΚΕ;