Ο Ολυμπιακός αντέδρασε με τον καλύτερο τρόπο βγάζοντας στο παρκέ κανονικό μπάσκετ. Κι αυτό είναι το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο μετά το 2/2 επί της Φενέρμπαχτσε που του δίνει σοβαρό πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας με μία ομάδα που έχει τους ίδιους στόχους.

Η αντίδραση που έβγαλαν οι παίκτες του Ολυμπιακού σ’ έναν κρίσιμο αγώνα κι απέναντι σε μια σπουδαία ομάδα, δείχνει το δρόμο για το μέλλον. Στο ΣΕΦ είδαν ολοι μια ομάδα γεμάτη ενέργεια και συγκέντρωση. Με παίκτες γεμάτους αυτοπεποίθηση αλλά και αποφασισμένους να εκτελέσουν στο απόλυτο τις εντολές που είχαν.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν μαγικό για τον Ολυμπιακό κάτι που δεν φαίνεται απλώς στους 34 πόντους και στα 5/6 τρίποντα αλλά στην γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας (υπήρξαν φάσεις που τελείωσαν χωρίς να σκάσει η μπάλα στο παρκέ), στην υπεροχή στα ριμπάουντ (4-3 για Ολυμπιακό και 2-1 για Φενέρ) και φυσικά στα…μηδέν λάθη! Ο Σπανούλης είχε 14 πόντους με 2/2 βολές, 3/3 δίποντα και 2/2 τρίποντα ενώ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ουσιαστικά άφησε την αρχική πεντάδα ως το τέλος της πρώτης περιόδου (Σπανούλης- Μάντζαρης- Παπανικολάου- Πρίντεζης- Μιλουτίνοφ).

Με την «ανανέωση» στην πεντάδα του Ολυμπιακού η Φενέρ (φαινομενικά) έδειξε κάποια σημάδια αντίδρασης. Φαινομενικά… Το άναρχο παιχνίδι του Ντίξον, που πάντως έπαιζε ένας εναντίον πέντε με επιτυχία (!) αλλά και τα επιθετικά ριμπάουντ της Φενέρ, έριξαν το ρυθμό του αγώνα. Με επιμέρους σκορ 18-11 στην δεύτερη περίοδο και 13 ριμπάουντ (τα 8 επιθετικά) στο ίδιο διάστημα αλλά και με τον Ντίξον να πετυχαίνει 13 πόντους, οι Τούρκοι έδειξαν μια κάποια αντίδραση. Ο Ολυμπιακός κρατήθηκε με τα τρίποντα (3/4 στο διάστημα αυτό) αλλά δεν… έβρισκε δίποντο με τίποτα (είχε 0/3).

Τελικά ο Ολυμπιακός βρήκε δίποντο μετά από…15 λεπτά! Ο Παπανικολάου είχε πετύχει το 28-13 στο 7’, ακολούθησαν τρίποντα και βολές μέχρι ο Πρίντεζης να γράψει το 51-38 στο 22’. Η ευστοχία του Ολυμπιακού έξω από τα 6.75 μέτρα συνεχιζόταν και ταυτόχρονα η είσοδος του Στρέλνιεκς ήταν η απάντηση/αντίδραση του Ολυμπιακού στο «τουρλουμπούκι» που είχε γίνει κανόνας στο παιχνίδι των Τούρκων.

ΟΚ, καταλαβαίνουμε ότι 13/17 δεν μπαίνουν κάθε μέρα. Το ότι ο Ολυμπιακός μετά από ένα δύσκολο διάστημα (28/12 με 29/1 είχε 6 ήττες) είχε παίκτες πανέτοιμους κι αποφασισμένους να σουτάρουν (άλλωστε αν δεν σουτάρεις δεν θα ευστοχήσεις) λέει πολλά! Η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν εξαιρετική, με ενέργεια, ταχύτητα, συνεργασίες, επιθετικό πλουραλισμό, καλή λειτουργία στο transition. H αμυνα έδωσε το ρυθμό στον Ολυμπιακό καθώς τη χρησιμοποίησε προκειμένου να «φτιάξει» την επίθεσή του. Η συγκέντρωση ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό (απ’ εκείνα που δεν φαίνονται) έχει να κάνει με τα τρίποντα! Είτε το πιστεύετε είτε όχι οι Πειραιώτες έκαναν 21’22’’ να αστοχήσουν σε τρίποντο. Είχε αστοχήσει ο Ουίλτζερ 7’14’’ πριν το τέλος της δεύτερης περιόδου. Ακολούθησαν 5/5 τρίποντα μέχρι να αστοχήσει και πάλι ο Ουίλτζερ 5’51’’ πριν το τέλος της αναμέτρησης.

Οι «ερυθρόλευκοι» οφείλουν να κρατήσουν αυτή την αγωνιστική εικόνα, αυτό το μπάσκετ που έπαιξαν, με τη μπάλα να μην «κολλάει» στα χέρια, με επιθετικό πλουραλισμό, με δημιουργία από το low post, με εξαιρετική άμυνα, με όλα αυτά που συνθέτουν το σύγχρονο και παραγωγικό (και όχι το αναχρονιστικό) μπάσκετ.