Την πρόθεσή της να ολοκληρώσει με κάθε τρόπο τη σεζόν 2020-21, εφόσον “ανοίξει” κάποια στιγμή ο αθλητισμός, δημοσιοποίησε μέσω ανακοίνωσης η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων.

Η ΕΣΚΚ τονίζει ότι δεν έχει λάβει κάποια ενημέρωση από την ΕΟΚ για οριστικό “λουκέτο” στα πρωταθλήματα και ότι από τη μεριά της θα εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο, προκειμένου να ολοκληρωθούν κανονικά.

Πριν από μερικές ημέρες, άλλωστε, είχε στείλει και επιστολή στα Υπουργεία Υγείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, ζητώντας το άνοιγμα του αθλητισμού σε περιοχές που δεν είναι υψηλής επικινδυνότητας, όπως τα νησιά των Κυκλάδων.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Κυκλάδων:

«Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί επερχόμενου λουκέτου στα τοπικά πρωταθλήματα μπάσκετ, θα θέλαμε να ενημερώσουμε άπαντες ότι δεν έχουμε καμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση από την Ε.Ο.Κ. σχετική με πιθανό “λουκέτο”.

Η Ε.Σ.Κ.Κ. από τη μεριά της θα εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων της όποτε αυτά επανεκκινήσουν, έστω και με διαφορετικό “φορμάτ” και μειωμένο αριθμό αγώνων σε σχέση με τον προβλεπόμενο στις προκηρύξεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο».

Η επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού:

«Κύριε Υπουργέ Υγείας
Κυρία Υπουργέ Πολιτισμού και Αθλητισμού,
Κύριε Υφυπουργέ Αθλητισμού

Συντάσσουμε την παρούσα επιστολή εκπροσωπώντας το σύνολο της Kυκλαδίτικης καλαθοσφαίρισης και θέλοντας να σας διαβιβάσουμε τη θέση μας επί της πλήρους αναστολής των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων και το κατωτέρω αίτημά μας. Η αγωνία όλων μας για τα θέματα δημόσιας υγείας είναι δεδομένη όπως δεδομένη είναι και η προσπάθεια που καταβάλλετε για τον έλεγχο της πανδημίας και τον περιορισμό ει δυνατόν των κρουσμάτων.

Από την άλλη πλευρά τα ίδια συναισθήματα αγωνίας μας διακατέχουν βλέποντας τον ερασιτεχνικό αθλητισμό να μαραζώνει και τα παιδιά μας να μην μπορούν να ενασχοληθούν με το άθλημα που αγαπάμε και να περνούν τις ώρες της ημέρας τους μπροστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή της τηλεόρασης. Αλγεινή επίσης εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι ενώ λαμβάνεται μέριμνα για την υπό αυστηρά μέτρα λειτουργία των περισσότερων ειδών επιχειρήσεων, ενώ οι μαθητές συμμετέχουν στις σχολικές δραστηριότητές τους πλέον δια ζώσης, ενώ οι εκκλησίες είναι ανοικτές έστω και για περιορισμένο αριθμό ατόμων κ.λ.π, εντούτοις ουδεμία κίνηση γίνεται προς την κατεύθυνση του μαζικού – ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Έχουμε ήδη τρεις μήνες μακριά από τα γήπεδα, τρεις μήνες που οι μικροί μας αθλητές δεν έχουν πιάσει την πορτοκαλί μπάλα που τόσο αγαπάνε στα χέρια τους . Αντιλαμβανόμαστε ότι το σκεπτικό γύρω από το οποίο κινείστε είναι της αποφυγής μετάδοσης του ιού. Όμως τα παιδιά που πηγαίνουν στην ίδια τάξη σχολείο και ενδεχομένως κάνουν βόλτα και μαζί να μην μπορούν να προπονηθούν μαζί; Περιορισμένα τμήματα ατόμων που θα προπονηθούν υπό την τήρηση των αυστηρών μέτρων που ίσχυαν θα αποτελέσουν εστίες διάδοσης του ιού την ίδια στιγμή που πλήθος κόσμου σωρεύεται σε αγορές , σε μέσα μαζικής μετακίνησης κ.λ.π.; Επιπροσθέτως και ειδικά ως προς τις Κυκλάδες, τα περισσότερα νησιά (πλην Μυκόνου και Σαντορίνης) δεν έχουν δει κρούσμα εδώ και μήνες ή τα κρούσματα είναι μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών. Οι μετακινήσεις από και προς αυτά λόγω θάλασσας είναι περιορισμένες.

Συνεπώς φρονούμε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ασφαλούς έναρξης των προπονήσεων των ερασιτεχνικών σωματείων , προπονήσεων περιορισμένου κάθε φορά αριθμού ατόμων που ήδη έχουν συναναστροφή μεταξύ τους και υπό την τήρηση αυστηρών μέτρων που ορθώς είχαν προβλεφθεί τον περασμένο Μάιο του 2020. Έτσι θα στηριχτεί εμπράκτως ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, οι μικροί αθλητές και αθλήτριες θα επανέλθουν έστω και περιορισμένα στον χώρο του αθλητισμού που τόσο αγαπούν και θα βρουν διέξοδο από τις «κακές» δραστηριότητες και την ψυχολογική κατάπτωση προς την οποία όλοι οδεύουμε, ενώ άπαντες ( αθλητές , ομάδες διοργανώτριες αρχές) θα είμαστε έτοιμοι μόλις οι υγειονομικές επιτροπές το επιτρέψουν να επανέλθουμε άμεσα στις αγωνιστικές δραστηριότητες (και δεν θα χρειαστεί περίοδος προετοιμασίας).

Θα θέλαμε να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά την ανάγκη του νέου να αθληθεί αλλά και την ανάγκη των επαγγελματιών του κλάδου να βγάλουν τα προς το ζην.

Για τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε όπως επιτραπούν οι προπονήσεις στα ερασιτεχνικά σωματεία καλαθοσφαίρισης τουλάχιστο στις περιοχές επιπέδου Α – επιτήρησης με την τήρηση πάντα των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα οριστούν. O αθλητισμός πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την επιστροφή στην κανονικότητα».