Ο αθλητικός στοιχηματισμός, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μία σημαντική μερίδα του κοινωνικού συνόλου, καθώς συνδέεται με το θέαμα, τον πολιτισμό, τη βιομηχανία και την οικονομία. Αποτελεί, παράλληλα, άλλη μία πρόκληση για την ελληνική Πολιτεία και όχι μόνο, λόγω των διαστάσεων που παίρνουν πολλές φορές υποθέσεις γύρω από τα τυχερά παιχνίδια και τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται, με αποκορύφωμα τον παράνομο τζόγο. Στην Ελλάδα της κρίσης και με δεδομένο ότι αποτελεί έναν από τους πιο φθηνούς τρόπους ψυχαγωγίας, είναι ανάγκη η διερεύνηση κάθε πτυχής του και των λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν, ώστε όχι απλά ο κάθε παίκτης να απολαμβάνει το καθαρό παιχνίδι, αλλά και να υπάρξει η ευκαιρία μέσω ενός συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου για επενδύσεις στον χώρο. Όλα αυτά, δηλαδή, που μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς θεωρείται άλλο ένα θέμα «ταμπού».

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όμως, και το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού έχουν τη διάθεση να δώσουν έδαφος για όσες φωνές θέλουν να ακουστούν και να δώσουν λύσεις, και αυτό αποδείχθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την περασμένη Πέμπτη (14/1). Με τη συνδρομή των μεγαλύτερων ειδικών με τον χώρο του στοιχηματισμού, από το δικό τους «μετερίζι» και με την παρουσία ουκ ολίγων επιφανών πολιτικών, προεξάρχοντος του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, η ημερίδα με τίτλο «Τυχερά Παίγνια στην Ελλάδα της κρίσης: Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των τυχερών παιχνιδιών», είχε τη «σφραγίδα» των φοιτητών του τμήματος πουδε δίστασαν να έρθουν από τη Σπάρτη στην Αθήνα για να διοργανώσουν αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση.

Πρωτεργάτης της προσπάθειας αυτής, ήταν ο Επίκουρος καθηγητής του τμήματος, Παναγιώτης Αλεξόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Basketblog.gr δε δίστασε να εκφράσει τόσο την αισιοδοξία του για την εύρεση των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων στον χώρο του αθλητικού στοιχηματισμού όσο και την χαρά του για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι φοιτητές, προκειμένου να εξαχθεί αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικά, τόνισε πως «η θέληση μπορεί να κερδίσει την κρίση», εξαίροντας τον αξιέπαινο ζήλο τους. Εκτός του κυρίου Αλεξόπουλου, στο Basketblog.gr μίλησαν τόσο ο πρόεδρος του ΤΟΔΑ, Αντώνης Τραυλός, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών, Γιάννης Δάρας, με τον τελευταίο να τονίζει μάλιστα το ρόλο των δημοσιογράφων στον τομέα του αθλητικού στοιχηματισμού και να «σκιαγραφεί» το νομοθετικό πλαίσιο που, κατά γενική ομολογία όσων βρέθηκαν στο Πάντειο, πρέπει να εφαρμοστεί.

Ο Επίκουρος καθηγητής του ΤΟΔΑ, Παναγιώτης Αλεξόπουλος, είπε στην αρχική του τοποθέτηση: «Είμαι άκρως ικανοποιημένος, γιατί σήμερα παρέστησαν όλοι οι ενασχολούμενοι με τη βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, ενώ συνεργαστήκαμε ιδιαίτερα με την επιτροπή παιγνίων, από την πλευρά της οποίας ο κύριος Στεργιώτης παρουσίασε ορισμένες ουσιώδεις αρχές σχετικά με το ζήτημα. Την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Αθλητισμού, κύριος Σταύρος Κοντονής, ο πρύτανης του ΠΑΠΕΛ κύριος Μασσέλος και ο κύριος Γεωργιάδης, κοσμήτορας της σχολής. Μαζί με αυτούς, ασφαλώς, ήρθαν και άλλοι καθηγητές από μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, όπως το ΕΜΠ και η ΑΣΟΕΕ, διακεκριμένοι στον χώρο του αθλητικού στοιχήματος. Χωρίς την οικονομική βοήθεια των χορηγών μας, βέβαια, δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.

Καταλαβαίνετε, άλλωστε, ότι για μία τέτοια ημερίδα, χρειάζονται ατελείωτες ώρες δουλειάς. Μία επιτροπή από φοιτητές δούλευε επί 3 μήνες νυχθημερόν για να βρει τα κατάλληλα άτομα που θα μιλούσαν στις πέντε θεματικές μας τράπεζες. Είμαι ευχαριστημένος που όλοι οι προσκεκλημένοι βρέθηκαν στην ημερίδα και νομίζω ότι θα πιάσουμε το στόχο μας που είναι μέσα από αυτή, όχι μόνο να γίνουν προβλέψεις για το εν λόγω θέμα, αλλά και να δώσουμε στις εταιρείες που ασχολούνται με το στοίχημα λύσεις που αφορούν τη δομή και την οργάνωση του αθλητικού στοιχήματος στην χώρα. Επίσης, λέχθηκε πολύ σωστά από πολλούς ομιλητές, ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο και οι άδειες να γίνουν μόνιμες από προσωρινές, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αντίστοιχη νομιμότητα. Αυτό πρέπει να γίνει τουλάχιστον σε έναν ορίζοντα πενταετίας, προκειμένου να υπάρχει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και να έχουν μακροπρόθεσμα κέρδη οι εταιρείες που θα έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Έστω και αν βρισκόμαστε στην Ελλάδα της κρίσης, πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να έρθουν αυτές οι εταιρείες, ακολουθώντας το μότο του μάρκετινγκ που λέει ότι «όποιος αγοράζει πρώτος αγοράζει φθηνά, όποιος αγοράζει τελευταίος αγοράζει πολύ ακριβά». Χρειαζόμαστε για τους λόγους αυτούς, ένα σταθερό νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, καθώς οι Έλληνας αρέσκονται στον τζόγο, και δη τον αθλητικό στοιχηματισμό, ο οποίος ανήκει σε γνωσιακό μάλλον επίπεδο που έχει μικρή σχέση με την τύχη. Πιστεύω, ότι υπάρχει μέλλον σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα και ήδη οι φοιτητές του ΤΟΔΑ θα έχουν τύχη στην αγορά εργασίας».

Αν σας ζητούσε κάποιος να δώσετε έναν ορισμό του αθλητικού στοιχηματισμού και των πτυχών του, τι θα απαντούσατε;

Ο αθλητικός στοιχηματισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος, να ελέγχεται προληπτικά από το ελληνικό κράτος, χωρίς να υπάρχουν πάροχοι που εδρεύουν εκτός Ελλάδος, ώστε να είναι φανερές οι διαδικασίες και τα operations. Οι εταιρείες, λοιπόν, οφείλουν να είναι διαφανείς και να βοηθήσουν στο να γίνει ο αθλητικός στοιχηματισμός, ο βασικός αιμοδότης του ελληνικού αθλητισμού. Αυτό μπορεί να γίνει, βάσει ανταποδοτικότητας και αν δουλέψει σωστά.

Δείχνετε αρκετά αισιόδοξος, ότι αυτό που περιγράφετε μπορεί να εφαρμοστεί στην χώρα μας.

Αν η Πολιτεία λάβει υπόψη της, τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια αυτής της ημερίδας από τους ακαδημαϊκούς, τους ερευνητές, όσους ασχολούνται με τη βιομηχανία του αθλητικού στοιχήματος και όσους θέλουν να επενδύσουν στην χώρα, θα υπάρξει μέσω των επενδύσεων επιστροφή χρημάτων που ο ελληνικός αθλητισμός έχει μεγάλη ανάγκη. Όλα αυτά, μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα από το σταθερό νομοθετικό, οικονομικό και φορολογικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο να επιβληθεί άμεσα.

Εντυπωσιακή ήταν η συμβολή των φοιτητών σε αυτή την εκδήλωση. Ποια είναι η γνώμη σας για το «βροντερό παρών» που έδωσαν;

Θέλω να πω συγχαρητήρια στους φοιτητές, καθώς ήταν δική τους η οργάνωση της ημερίδας αυτής. Καταλαβαίνετε, σαφώς, τι σημαίνει να έρχονται από τη Σπάρτη στην Αθήνα και να κλείνουν ξενοδοχείο ή να μένουν σε συγγενείς τους, ώστε να είναι παρόντες και να διενεργούν όλες τις διαδικασίες που χρειάζονταν για να δείτε αυτό το αποτέλεσμα. Η θέληση, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι μπορεί να κερδίσει την κρίση. Είναι αυταπόδεικτη η θέληση των φοιτητών, γιατί κάνουν όλο αυτό το ταξίδι κι ενώ σε δύο μέρες ξεκινά η εξεταστική περίοδος. Οι φοιτητές αυτοί ενδιαφέρονται, γιατί βλέπουν διέξοδο στο να στελεχώσουν τη βιομηχανία του αθλητικού στοιχηματισμού, έχοντας ήδη σχέσεις με το αθλητικό μάρκετινγκ.

alexopoulos-panagiotis-ekdilosi

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΤΟΔΑ, Αντώνης Τραυλός, επεσήμανε τα εξής: «Σκοπός μας είναι να υπάρχει μία ενημέρωση, ώστε το πανεπιστημιακό και επιστημονικό προσωπικό να εμπλακεί σε όλες τις ανάλογες δραστηριότητες, για να παρέχει στους φοιτητές και τους πτυχιούχους μας όχι μόνο να έχουν άρτια γνώση του τομέα της οργάνωσης και διαχείρισης αθλητισμού, αλλά και να αποκατασταθούν σε τέτοιου είδους εταιρείες και οργανισμούς. Ήδη υπάρχει από την πλευρά των σπουδαστών, βέβαια, γνώση που πολλοί δεν τολμούν να αγγίξουν, ούτε να κοιτάξουν κατάματα».

Πώς είναι να έρχεστε από τη Σπάρτη στην Αθήνα, για να μας παρουσιάσετε ένα θέμα που αποτελεί «ταμπού» για πολλούς, προτείνοντας λύσεις μάλιστα;

Είχαμε σκοπό να κάνουμε την εκδήλωση στη Σπάρτη, αλλά επειδή οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι που προέρχονται κυρίως από την Αθήνα, θα είχαν θέματα να αντιμετωπίσουν με τη μετακίνησή τους και τον όχι ιδιαίτερα διαθέσιμο χρόνο που διέθεταν, προτιμήσαμε να μετακινηθούμε εμείς και να ζητήσουμε την αίθουσα αυτή της Παντείου. Είναι άσχημο να βλέπεις, πάντως, να μην υπάρχει πραγματική αντιμετώπιση καταστάσεων που βιώνει μία κοινωνία. Υπάρχει, λοιπόν, το στοίχημα και τι κάνουμε εμείς; Κλείνουμε τα μάτια; Πρέπει να υπάρχει μία σειρά απόψεων από διάφορους ειδικούς που ασχολούνται με τον χώρο, ώστε να μπορούμε να προλαβαίνουμε μη επιθυμητές συμπεριφορές. Τα μεγαλύτερα έσοδα στο στοίχημα, άλλωστε, προέρχονται από άτομα μικρής ηλικίας και με μικρά πονταρίσματα. Καλό είναι, λοιπόν, να παίζουν συνειδητά και χωρίς να εθίζονται. Να ξέρουμε, δηλαδή, τι σημαίνει αυτό που πραγματοποιούμε με την πράξη του στοιχηματισμού. 

Η αντιμετώπιση του θέματος από την κοινωνία, όπως την αναφέρατε, είναι ένας καθρέφτης της νοοτροπίας που εδράζεται σε αυτήν;

Εκείνο που έχω παρατηρήσει προσωπικά, είναι ότι οι εταιρείες ποντάρουν στον παθιασμένο, ενώ κανονικά θα έπρεπε τα συγκεκριμένα άτομα να απαγορεύεται να ποντάρουν. Το θέμα είναι, να μπορέσεις να εξακριβώσεις μέσω μιας έρευνας τι είναι αυτό που τον ανάγκασε να εθιστεί σε τέτοιο βαθμό, γιατί παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά και πώς ξεκίνησε να εθίζεται. Αυτές οι περιπτώσεις, μπορούν να απασχολήσουν τους φοιτητές, για να αναλύσουν όλους τους λόγους που οδηγούν στην εξάρτηση από ένα τυχερό παιχνίδι ή κάτι άλλο και, ενσωματώνοντας τη γνώση των θεωρητικών του χώρου, να μπορέσουν να αποκτήσουν και να μεταδώσουν μία σφαιρική άποψη όλων των παραμέτρων που εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα.

Τι θα θέλατε να σχολιάσετε πάνω στην ανταπόκριση των φοιτητών στην πρωτοβουλία αυτή και το ταξίδι που έκαναν για τη συγκεκριμένη ημερίδα;

Προσωπικά, τους ευχαρίστησα κατ’ ιδίαν και στην ομιλία μου, γιατί τα παιδιά αυτά όντως αγωνίζονται και παλεύουν για να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια. Όταν, δε, υπάρχουν άτομα που τους προσφέρουν την ευκαιρία να αποκτήσουν αυτές τις γνώσεις, προετοιμάζονται κατάλληλα για τη μετέπειτα αποκατάστασή τους. Άνθρωποι, όπως ο κύριος Σιώμος, έχουν παρουσιάσει εξαιρετικά στοιχεία και είναι δημοσιεύσεις που δεν πρέπει να κρύβουμε. Απεναντίας, οφείλουμε να τις συζητούμε και να αποπειρώμαστε να βρίσκουμε λύσεις.

traulos-antonis

Τέλος, ο πρόεδρος της AIPS Γιάννης Δάρας, θέλησε αρχικά να χαιρετίσει την πρωτοβουλία του τμήματος ΤΟΔΑ του ΠΑΠΕΛ: «Θεωρώ ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα καλώς παρεμβαίνει σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι ο στοιχηματισμός και το παράνομο στοίχημα, αλλά και οι σωστοί κανόνες που πρέπει να διέπουν τον αθλητικό στοιχηματισμό, γιατί δεν έχουν σχέση μόνο με τη δημοσιογραφία, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Την ώρα που υφιστάμεθα αυτή την οικονομική κρίση, οφείλουν να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες για το καθαρό παιχνίδι, σε ποιο πλαίσιο δηλαδή να κινούνται οι παίκτες και οι στοιχηματικές εταιρείες, καθώς και πώς να προφυλάσσονται οι επόμενες γενιές. Πρέπει να υπάρχουν όρια και να ελέγχονται τα games που υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο που εθίζουν τους παίκτες, καθιστώντας τους μελλοντικούς τζογαδόρους».

Με τι είχε να κάνει το κομμάτι της εισήγησής σας;

Είχε να κάνει με το ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης στον χώρο του στοιχηματισμού. Εμείς, σαν Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητικών Συντακτών, έχουμε διπλό ρόλο, καθώς προσπαθούμε αφενός να παρεμβαίνουμε ώστε οι δημοσιογράφοι να είναι επαγγελματίες και να δίνουν σωστές συμβουλές για να μην παραπλανώνται οι παίκτες, αφετέρου να καταστήσουμε σαφές ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στον τομέα αυτό, δεν πρέπει να στοιχηματίζουν.

Θεωρείται ότι τηρείται αυτό από τους δημοσιογράφους;

Όχι, δεν τηρείται από τους δημοσιογράφους, γιατί δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο ούτε οι ηθικοί κανόνες για να τηρείται ένας κώδικας δεοντολογίας. Εδώ οφείλουν να παρέμβουν οι δημοσιογράφοι, οι στοιχηματικές εταιρείες και τα κράτη, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το νομοθετικό πλαίσιο.

Ποιοι είναι, επιγραμματικά, οι άξονες αυτού του νομοθετικού πλαισίου;

Αρχικά, να διαχωριστούν τα πεδία δράσης του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα σε κάθε χώρα. Δεύτερον, να καθοριστούν οι κανόνες του παιχνιδιού αναφορικά με τους παίκτες, με τρόπο που να προστατεύουν τις οικογένειες και την κοινωνία. Τέλος, να καθοριστεί ποιοι είναι οι επαγγελματίες που μπορούν να ασχολούνται με το στοίχημα, είτε πρόκειται για τις στοιχηματικές εταιρείες, είτε τους δημοσιογράφους και τους συμβούλους. Να γίνουν, δηλαδή, διακριτοί οι ρόλοι και να αποδίδονται αναλόγως οι ευθύνες.

daras-giannis