Η 14η αγωνιστική της Stoiximan.gr Basket League που ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες με την μεγάλη αναμέτρηση μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, μας έκανε σοφότερους σε αρκετές περιπτώσεις. Ομολογουμένως διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον καθώς τα πάντα είναι ανοιχτά εκτός της…πρώτης θέσης! Η τετράδα είναι ανοιχτή, η οχτάδα επίσης και φυσικά η μάχη της παραμονής. Συν όλα τ’ άλλα υπήρξαν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία και θα καταγράψουμε.

Το ΟΑΚΑ πιο εύκολο από την Χαλκίδα

Μετά τον αγώνα του Παναθηναϊκού με το Λαύριο (120-118 μετά από διπλή παράταση) συζητούσαμε με φίλους και συμφωνούσαμε στο εξής: Το να παίξει μια (πολύ καλή) ομάδα κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ είναι το πιο εύκολο ματς της σεζόν (όπως και με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ). Μηδέν άγχος, μηδέν πίεση και τεράστιο κίνητρο. Το να «αδειάσει» η ομάδα μετά από τέτοια υπερπροσπάθεια είναι φυσιολογικό και ταυτόχρονα δημιούργησε έξτρα κίνητρο (που ήδη ήταν ισχυρό) στην Κύμη. Ο Γιάννης Καστρίτης συνεχίζει να γράφει ωραία πράγματα στο βιογραφικό του, με ομάδες low budget και με σπουδαία δουλειά. Η Κύμη από το 0-6 βρέθηκε στο 6-8 (!) καθώς η προσθήκη των ΜακΦάντεν, ΜακΓκι και Μπάρλου ανεβασε επίπεδο την ομάδα που βλέπει πλέι οφ.

Το Λαύριο είναι σπουδαία ομάδα, με σοβαρή διοίκηση και εξαιρετικό προπονητή. Φυσικά και μπορεί να διεκδικήσει τετράδα αν και το πρόγραμμά του (ειδικά τις τελευταίες αγωνιστικές) δεν είναι καλό!

Ο Πανιώνιος παίζει (και) άμυνα, ο Φάρος σε προθεσμία

Η δεύτερη συνεχόμενη νίκη του Πανιωνίου, η ενίσχυση που πραγματοποιείται αλλά και η αλλαγή στο προφίλ της ομάδας δημιουργούν κάποιες ελπίδες (έστω κι αν ο Κόροιβος τις ψιλοσκόρπισε με το διπλό στον Αρη). Το θετικό είναι ότι οι «κυανέρυθροι» μοιάζουν πια με κανονική ομάδα κι αυτό οφείλεται κατά πρώτο λόγο στην διοίκηση που δεν έχει εγκαταλείψει τη μάχη αν και ολοι θεωρούν τελειωμένη και άσκοπη την υπόθεση- παραμονή (οι παίκτες είναι πληρωμένοι ΚΑΙ τον Δεκέμβριο) και κατά δεύτερο σ’ έναν άνθρωπο που ξέρει τον Πανιώνιο όσο λίγοι: Τον Γιώργο Γάσπαρη! Οι επαφές που έκανε με τους παίκτες από τη στιγμή που ανέλαβε και τους έπεισε (το πιο σημαντικό) ότι πρέπει να αλλάξουν λογική και να αντιμετωπίσουν την ομάδα σαν κομμάτι της ζωής τους και όχι ψυχρά επαγγελματικά, αποδείχθηκαν καθοριστικές.

Σε ό,τι αφορά στον Φάρο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Μέχρι το τέλος του μήνα υπάρχει η δέσμευση της διοίκησης ότι θα πληρωθούν δύο μηνιάτικα! Προπονητές και παίκτες συμφώνησαν να περιμένουν ώστε να μην «σπάσουν» το καταπληκτικό κλίμα που επικρατεί. Αν δεν πληρωθούν όμως, πιθανότατα θα «ξεπαγώσουν» την εντολή στους μάνατζέρ τους καθώς τους είχαν πει να μην ψάχνονται. Κι αυτό ισχύει και για τον Σκουρτόπουλο που είναι Ομοσπονδιακός και φυσικά δεν πρόκειται να «παίξει» με το πρεστίζ του.

Τα πειθαρχικά στην ΑΕΚ και η μάχη των Τρικάλων

Η ΑΕΚ πέτυχε και δεύτερη εκτός έδρας νίκη μετά την Χαλκίδα και συνεχίζει το δρόμο της για την τετράδα, προσπαθώντας να συνδυάσει και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Το παράπτωμα του Χάρις, τουλάχιστον όπως μάθαμε, δεν ήταν και τόσο σοβαρό και μάλλον υπήρξε υπερβολική αντίδραση. Βέβαια οι ομάδες έχουν τα…κόλπα τους για να διατηρούν τις ισορροπίες στην ομάδα. Σε κάθε περιπτωση η ΑΕΚ έχοντας διπλές υποχρεώσεις και χωρίς να έχει αποκρυσταλλώσει σαφή στόχο για τη σεζόν τραβάει το δρόμο της για την τετράδα έχοντας και τον τελικό κυπέλλου ως το δικό της πρωτάθλημα.

Τα Τρίκαλα πάλεψαν. Και θα παλέψουν όσο αντέξουν. Δεν είναι σε εύκολη θέση αλλά έχουν «κυκλώσει» τέσσερις εντός έδρας αγώνες (με Φάρο, Πανιώνιο, Άρη και Κολοσσό) ώστε να φτάσουν στις 7 νίκες τουλάχιστον και ό,τι (κι αν) κλέψουν εκτός. Δύσκολα τα πράγματα πάντως.

Το Ρέθυμνο τρέχει…Ο Κολοσσός θέλει αντι-Γκρίφιν

Στις πρώτες 6 αγωνιστικές το Ρέθυμνο είχε ρεκόρ 1-5. Πλέον βρίσκεται στο 50% (ρεκόρ 7-7) και μετά την προσθήκη του Λι έχει γίνει άλλη ομάδα, έχοντας μόνο μια κακή παρένθεση στην Νέα Σμύρνη. Η προώθηση στην εξάδα είναι ο αντικειμενικός στόχος της ομάδας που έχει εκτός έδρας μεγάλα ματς με Λαύριο- Προμηθέα και ΠΑΟΚ αλλά κι εντός με την ΑΕΚ μέσα από τα οποία θα φανεί που μπορεί να φτάσει.

Ο Κολοσσός είναι μια σπουδαία ομάδα, με καλό προπονητή που βρίσκεται χρόνια κι έχει βάλει σφραγίδα. Το να αποχωρεί ο ηγέτης/σκόρερ, Μάλκομ Γκρίφιν, σημαίνει ότι πρέπει να χτίσεις από την αρχή. Στον Κολοσσό έχουν τις βάσεις να προχωρήσουν όπως ξέρουν.

Η αξία της οικογένειας και το αυτογκόλ του ΠΑΟΚ

Ο Προμηθέας διαθέτει εξαιρετικό ρόστερ. Καταπληκτική ομάδα. Σταθερή, ισχυρή και δυνατή διοίκηση. Θαυμάσιο γήπεδο και κόσμο. Γίνεται και σοβαρή δουλειά στις Ακαδημίες. Όλα αυτά εξασφαλίζουν το παρόν και εγγυώνται για το μέλλον. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι στο τιμόνι βρίσκεται ο Μάκης Γιατράς, ένας ανθρωπος που αγαπάει την ομάδα σαν…παιδί του κι αυτό είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το επίπεδο.

Ο ΠΑΟΚ έχει αρχίσει μια προσπάθεια και μετά τις αλλαγές που έκανε έγινε ακόμα καλύτερος. Όπως κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται για τη διαιτησία και φυσικά δεν πρόκειται να την λογοκρίνουμε. Όμως εχει βάλει τεράστιο αυτογκόλ (πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που εκθέτει τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπουλο που προέρχεται από τον ΠΑΟΚ) τότε με την επίσημη ανακοίνωση όσο και με τις δηλώσεις του προπονητή, Ηλία Παπαθεοδώρου.

Αποδέχομαι ότι λειτούργησαν εν βρασμώ οπότε κάθε διευκρίνηση για το τι σημαίνουν οι εκφράσεις «θα πάμε στα κάγκελα» ή «θα αλλάξουμε τακτική» είναι καλοδεχούμενη. Ποια θα είναι δηλαδή η νέα τακτική;

Ο Γιαννάκης δεν είναι βιτρίνα

Από τότε που ανέλαβε την ΚΑΕ Αρης ο Παναγιώτης Γιαννάκης εξέφρασα αμφιβολίες για το τι ακριβώς θέλουν στον Αρη. Έναν σοβαρό άνθρωπο με ισχυρή προσωπικότητα (όπως ο «Δράκος») που θα χτίσει σε στέρεες βάσεις; Η έναν σοβαρό άνθρωπο με ισχυρή προσωπικότητα που θα είναι κυματοθραύστης και βιτρίνα στην ανυπαρξία της διοίκησης; Πλέον ολοι ακολουθούν την δεύτερη εκδοχή. Ο Αρης κινδυνεύει και σκεφτείτε ότι αν δεν είχε κάνει μεγάλες νίκες όπως με ΑΕΚ εντός και Λαύριο (!) και Πανιώνιο εκτός αυτή τη στιγμή δύσκολα θα παρέμενε στην κατηγορία. Όχι ότι τώρα είναι εύκολα.

Ο Καλαμπάκος συνεχίζει τα θαύματα στον Κόροιβο. Street coach, με τρομερές ιδέες στο παιχνίδι είναι λες και…παίζει στο κοουτσάρισμα! Μπράβο του, αλλά κι εδώ έχουμε ενστάσεις: Ως πότε θα συντηρείται μια κατάσταση επειδή ο Καλαμπάκος μπορεί και καταπίνει σπαθιά; Μπράβο στον Ντίνο, μπράβο στους ανθρώπους που δίνουν αίμα και ιδρώτα για την ομάδα αλλά…