Από τον Γιώργο Μούκα του Αγρινίου μέχρι τον Δημήτρη Κατσίμπα των Ικάρων Τρικάλων (του τελευταίου, χρονικά, που αναμένεται να κάνει το φετινό ντεμπούτο του), πολλοί είναι οι Έλληνες μπασκετμπολίστες που επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη το καλοκαίρι που πέρασε.

Άλλοι απλά ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και αναζήτησαν το πρώτο τους συμβόλαιο. Άλλοι επέστρεψαν λόγω κορονοϊού. Άλλοι απλά βρήκαν στην Ελλάδα μια καλή επαγγελματική ευκαιρία. Όπως και να ‘χει, υπάρχουν 15 παίκτες (από 7 διαφορετικές χώρες) που επαναπατρίστηκαν το καλοκαίρι, προκειμένου να παίξουν σε κάποια ομάδα της Α2 και της Β’ Εθνικής.

Το basketblog.gr τους παρουσιάζει:

Γιώργος Μούκας (Cartagena, Ισπανία)

Ο 32χρονος γκαρντ που συμφώνησε το καλοκαίρι αρχικά με τον ΚΑΟ Κορίνθου, αλλά τελικά επέλεξε το Αγρίνιο, έπαιξε για έναν αγώνα την προηγούμενη χρονιά στην Ισπανία. Συγκεκριμένα στην Cartagena, που βρίσκεται στην κατηγορία ΕΒΑ, την αντίστοιχη Γ’ Εθνική της Ισπανίας. Στο ματς που αγωνίστηκε είχε 9 πόντους σε 19 λεπτά συμμετοχής.

Σούλης Σαμσών (Worthing Thunder, Αγγλία)

Ένας από τους τρεις Ελληνες που βρίσκονταν πέρυσι στην Αγγλία. Ο 25χρονος φόργουορντ (του Αγρινίου πλέον) προέρχεται από τη Worthing Thunder, ομάδα της αντίστοιχης Α2 Αγγλίας, τη NBL. Δεν αγωνίστηκε πάντως σε κάποιον αγώνα κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019-20.

Ανδρέας Χαϊκάλης (Solent Kestrels, Αγγλία)

Στην καλύτερη ομάδα της περσινής Α2 Αγγλίας αγωνιζόταν πέρυσι ο πόιντ γκαρντ του ΚΑΟ Κορίνθου. Ο Χαϊκάλης φόρεσε τη φανέλα της Solent Kestrels, ομάδας με έδρα το Σαουθάμπτον, η οποία ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα της NBL με ρεκόρ 20-0. Ο Ελληνας γκαρντ είχε 2,8 πόντους και 1,9 ασίστ σε 9,3 λεπτά κατά μέσο όρο.

Χρήστος Χρυσανθάκης (Coventry Flames, Αγγλία)

Ο τρίτος “Άγγλος” της παρέας. Ο νυν παίκτης του Φίλιππου Βέροιας έπαιξε πέρυσι στους Coventry Flames, ομάδα που βρισκόταν στην 4η κατηγορία της Αγγλίας, την NBL D3. Οι “φλόγες” ολοκλήρωσαν το πρωτάθλημα στην 6η θέση του ομίλου τους με ρεκόρ 10-11. Δεν υπάρχει στατιστική από τους αγώνες τους.

Βαγγέλης Μπέμπης (SG Luetzel-Post Koblenz, Γερμανία)

Στην SG Luetzel-Post Koblenz του Χρήστου Διχταπανίδη έπαιζε πέρυσι τέτοια εποχή ο Βαγγέλης Μπέμπης. Ο 25χρονος γκαρντ της Δάφνης Δαφνίου είχε μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο της Κόμπλεντς από τη Regionalliga (την αντίστοιχη Γ’ Εθνική της Γερμανίας) στην ProB, συνδράμοντας 9,4 πόντους, 5,0 ριμπάουντ, 5,6 ασίστ και 1,4 κλεψίματα ανά αγώνα.

Γιάννης Τσορμπατζόγλου (Den Helder Suns, Ολλανδία)

Διπλή ελληνική παρουσία υπήρχε τη σεζόν 2019-20 στην Ολλανδία. Ο Γιάννης Τσορμπατζόγλου (νυν παίκτης της Δάφνης Δαφνίου) έπαιξε 10 αγώνες στους Den Helder Suns (καμία σχέση με την ιστορική ομάδα που έβρισκε συχνά μπροστά του ο Άρης στα 80s), έχοντας 0,8 πόντους και 0,8 ριμπάουντ σε 5 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο στην DBL, την 1η κατηγορία της Ολλανδίας.

Βαγγέλης Δρόσος (UBALL, Ολλανδία)

Στη 2η κατηγορία της Ολλανδίας αγωνιζόταν ο έτερος Έλληνας, ο Βαγγέλης Δρόσος. Ο νυν γκαρντ του Δούκα βρισκόταν στην UBALL, ομάδα της Ουτρέχτης, η οποία ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα της Promotiedivisie στην 8η θέση με απολογισμό 4 νίκες και 11 ήττες. Δεν υπάρχει στατιστική από τους αγώνες της UBALL.

Γιώργος Ταουσάνης (Kolubara Lazarevac 2003, Σερβία)

Από την 1η κατηγορία της Σερβίας στη Β’ Εθνική της Ελλάδας βρέθηκε αυτό το καλοκαίρι ο Γιώργος Ταουσάνης. Ο 21χρονος πάουερ φόργουορντ έπαιξε τη σεζόν 2019-20 στην Kolubara Lazarevac 2003, η οποία τερμάτισε στην 8η θέση της KLS με ρεκόρ 10-16. Ο Ταουσάνης είχε πάντως μικρή συμμετοχή (μόλις 2,8 λεπτά μ.ό. σε 13 αγώνες) και απολογισμό 0,9 πόντους και 0,8 ριμπάουντ. Φέτος αγωνίζεται στον Ερμή Λαγκαδά.

Σάσα Κάππος (Dalhousie Tigers, Καναδάς)

Ο Αμερικανοθρεμμένος Σάσα Κάππος, γιος του Τομ Κάππος, παλιού παίκτη του Παναθηναϊκού και του Σπόρτιγκ, αποφοίτησε φέτος από το καναδικό πανεπιστήμιο Dalhousie. Την περσινή σεζόν είχε 11,5 πόντους σε 22,5 λεπτά κατά μέσο όρο με τους Tigers στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα του Καναδά. Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, φέτος παίζει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Α2 με τον Κόροιβο Αμαλιάδας.

Δημήτρης Καραΐσκος (Old Dominion, ΗΠΑ)

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά έξι Έλληνες που παίζουν φέτος στην Α2 και στη Β’ Εθνική, προέρχονται από κάποιο κολέγιο των ΗΠΑ. Ο ένας εξ αυτών είναι ο Δημήτρης Καραΐσκος, νυν παίκτης της Δάφνης Δαφνίου, ο οποίος βρισκόταν μέχρι φέτος στο Old Dominion, κολέγιο 1ης κατηγορίας. Ο 19χρονος φόργουορντ ήταν μάλιστα συμπαίκτης με έναν άλλον Έλληνα, τον Αλφρέδο Πιλάβιο. Έπαιξε πάντως μόνο 1,3 λεπτά κατά μέσο όρο σε 5 αγώνες.

Αντώνης Πεφάνης (Florida Tech, NCAA)

Από τη 2η κατηγορία του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ ήρθε στην Ελλάδα ο Αντώνης Πεφάνης. Ο 23χρονος γκαρντ επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, για να παίξει μπάσκετ στο Παγκράτι. Τη σεζόν 2019-20 είχε 4,1 πόντους, 2,8 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ σε 18,3 λεπτά κατά μέσο όρο με το Florida Tech στη Sunshine State Conference.

Αρης Τσουργιάννης (Rhode Island, ΗΠΑ)

Στις ΗΠΑ βρισκόταν πέρυσι και ο διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες, Αρης Τσουργιάννης, που επαναπατρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι για λογαριασμό του Ψυχικού. Ο 20χρονος φόργουορντ φοιτούσε στο Rhode Island, κολέγιο 1ης κατηγορίας. Μπάσκετ δεν έπαιξε καθόλου πάντως, λόγω σοβαρού τραυματισμού.

Μάριος Τσέλλος (Southern Maine Community College, ΗΠΑ)

Σε community college έπαιζε τη σεζόν 2019-20 ο Μάριος Τσέλλος, που φοράει φέτος τη φανέλα του Κόροιβου Αμαλιάδας. Ο 20χρονος γκαρντ φοιτούσε στο Southern Maine Community College και ήταν ο πιο εύστοχος παίκτης στα τρίποντα στο πρωτάθλημα του Maine.

Κώστας Τάτσης (Lesley Lynx, ΗΠΑ)

Από την 3η κατηγορία του κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ πήγε στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου ο Κώστας Τάτσης. Ο νεαρός φόργουορντ έπαιζε στο Lesley, όπου άρχισε βασικός σε 14 από τους 23 αγώνες και είχε απολογισμό 12,2 πόντους σε 23,8 λεπτά κατά μέσο όρο. Οι Lynx είχαν πάντως τόσο αδύναμη ομάδα, που έχασαν και τα 24 παιχνίδια που έδωσαν στη New England Collegiate Conference.

Δημήτρης Κατσίμπας (Bosco Institute, ΗΠΑ)

Ο τελευταίος της ελληνικής παροικίας στο εξωτερικό που θα παίξει φέτος στη Β’ Εθνική είναι ο Δημήτρης Κατσίμπας. Ο 19χρονος σέντερ των Ικάρων Τρικάλων πήγε πέρυσι στο Bosco Institute, όπου είχε προπονητή τον Ελληνα Νίκο Πανούση. Αποφάσισε όμως να επιστρέψει στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού.