Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και ο πρόεδρος αυτής, Βαγγέλης Λιόλιος, έχουν αποφασίσει για τα καλά ν’ αναβαθμίσουν και να εξελίξουν το ελληνικό μπάσκετ. Φυσικά, αυτό δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς κάποιες καινοτομίες ή κάποιες αλλαγές διεξαγωγής και γι’ αυτόν το λόγο οι σκέψεις που περνούν απ’ το μυαλό της ΕΟΚ μόνο άσχημες δε μοιάζουν (οπτικά τουλάχιστον…).

 

Το σημαντικότερο της όλης υπόθεσης είναι πως οι αλλαγές αυτές δεν πρόκειται να γίνουν (αν γίνουν τελικά) μόνο στην Α1 και στην Α2, αφού υπάρχουν κι άλλες δύο -τουλάχιστον- κατηγορίες που «βροντοφωνάζουν» την αλλαγή. Ο λόγος φυσικά για Β’ και Γ’ Εθνική, που ίσως και να μην έχουν και το τεράστιο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής.

 

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, αναφερόμενοι στην Α2. Η 2η τη τάξει κατηγορία δεν είναι μόνο η 2η αριθμητικά, αλλά και βάσει ενδιαφέροντος συγκεντρώνει μεγάλα… νούμερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι είναι όλα τέλεια. Η ΕΟΚ, λοιπόν, «εξετάζει» για τα καλά την αλλαγή διεξαγωγής σχετικά με την άνοδο κάποιας ομάδας στην Α1 και αυτή η αλλαγή έχει να κάνει με ένα Final-4 ανόδου, στο οποίο οι 4 καλύτερες ομάδες της βαθμολογίας θα «μάχονται» για την πολυπόθητη άνοδο στη Basket League.

Μια έτερη διαφοροποίηση των κανονισμών, που είναι υπό εξέταση ακόμα, σχετικά με τον επιτρεπόμενο αριθμό ξένων παικτών σε μια ομάδα είναι ότι θα επιτρέπονται 2 ξένοι, αντί για ένας που ήταν μέχρι στιγμής ο κανονισμός. Πέρα απ’ αυτά, το ίσως σημαντικότερο σ’ αυτές τις σκέψεις είναι η περίπτωση του live stream όλων των αγώνων της Α2, σε πρώτη φάση. Αν πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα ανεβάσει κατά πολύ την προβολή του πρωταθλήματος της Α2 και κατ’ επέκταση μελλοντικά την ανταγωνιστικότητα, αφού είναι λογικό πως η προβολή φέρνει μεγαλύτερη εξέλιξη.

 

Σχετικά με τη Β’ Εθνική, υπάρχουν σκέψεις για 2 καινοτομίες. Η μία έχει να κάνει με τον αριθμό των ομάδων, το οποίο αν υλοποιηθεί θα συμβεί απ’ τη ερχόμενη σεζόν. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν 44 ομάδες, εκ των οποίων οι δύο όμιλοι του Νότου θα περιέχουν από 12 ο καθένας και οι δύο του Βορρά από 11. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, απ’ την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2023-24, θα διαμορφωθεί το πρωτάθλημα με 36 ομάδες, ενώ η τελική μορφή του, το 2024-25, θα περιέχει 28 ομάδες, χωρισμένες σε 2 ομίλους. Η 2η καινοτομία αφορά τη διαδικασία ανόδου και υποβιβασμού, στην οποία θα υπάρξουν play-offs και play-outs με την κλασσική μορφή διασταύρωσης «1-4» και «2-3» στον κάθε ένα όμιλο.

 

Τέλος, υπάρχει και μια σκέψη που δεν κινείται γύρω απ’ τα υπάρχοντα πρωταθλήματα, αλλά σχετικά με τη δημιουργία… νέου. Πρόκειται για ένα πρωτάθλημα U21, όπου θα συμμετάσχουν οι καλύτερες νεανικές ομάδες. Στο πρωτάθλημα αυτό, θα υπάρχει και η διαδικασία του διπλού δελτίου και, μάλιστα, και από ανώτερη σε κατώτερη κατηγορία, αλλά με τον περιορισμό ότι ο εκάστοτε παίκτης δε θα έχει παίξει το 50% των αγώνων στη Basket League.

 

Όπως γίνεται κατανοητό, μιλάμε για αρκετές και σημαντικές καινοτομίες, που αν υλοποιηθούν -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- φαίνεται πως θα βοηθήσουν αρκετά στην περαιτέρω ανάπτυξη του μπάσκετ στη χώρα.

Και όλα αυτά, φυσικά, μέσω μιας Ομοσπονδίας που βρίσκεται συνεχώς σε… διερεύνηση νέων αλλαγών που μπορούν να βοηθήσουν το ελληνικό μπάσκετ. Οπότε, όλα αυτά, ξαναλέμε αν υλοποιηθούν, ίσως να είναι μόνο η αρχή, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρχουν κι άλλες καινοτομίες υπό εξέταση. Τουλάχιστον με όσα δείχνει η ΕΟΚ μέρα με τη μέρα σχετικά με τη βελτίωση και την παραπάνω «άνθιση» του αθλήματος…

Tags:
ΕΟΚ