O Γιώργος Λημνιάτης ήταν ο προπονητής της Εθνικής ομάδας Νέων 3οn3” και κατέκτησε πριν δύο χρόνια το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Νέων στη Σιγκαπούρη, νικώντας στο μικρό τελικό τις ΗΠΑ. Στον ημιτελικό η Εθνική είχε ηττηθεί από την Κροατία έπειτα από ένα συγκλονιστικό ματς και τρεις παρατάσεις.

Σίγουρα είναι ο καταλληλότερος για να μιλήσει για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3οn3” που ξεκινάει σε λίγες μέρες στο κέντρο της Αθήνας και ανέλυσε όλα τα μυστικά του αγωνίσματος.

Αρχικά δήλωσε: “Πραγματικά πρόκειται για το κλασσικό μονό που όλοι δοκιμάσαμε στο ξεκίνημά μας και κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους. Ο στόχος της FIBA βλέποντας τη διάδοση του συγκεκριμένου event είναι να μπορέσει να το εντάξει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ακόμα και του 2016. Στην αντίστοιχη διοργάνωση των Νέων πριν από δύο χρόνια ήταν από τα πιο δημοφιλή σπορ και αγκαλιάστηκε από το κοινό και τους αθλητές.

Στους κανονισμούς, θυμίζει το παραδοσιακό μονό. Η κάθε ομάδα έχει τρεις παίκτες που αγωνίζονται σε μια μπασκέτα, με κάθε καλάθι να μετράει για ένα πόντο και κάθε τρίποντο για δύο, ενώ οι βολές είναι δύο όταν είναι φάουλ πάνω σε σουτ τριών πόντων και μια όταν είναι φάουλ σε δίποντο. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα προηγείται στη λήξη του συνεχόμενου δεκαλέπτου που είναι η διάρκεια του αγώνα, εκτός εάν νωρίτερα φτάσει μια ομάδα τους 21 πόντους οπότε αυτόματα τελειώνει το παιχνίδι”.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά και για τον χώρο του Ζαππείου που θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τονίζοντας: “Είναι πανέμορφος και ιστορικός χώρος της Αθήνας. Βέβαια μην ξεχνάμε πως ο στόχος ήταν να διεξαχθεί μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου θα ήταν κάτι “μαγικό“, αλλά ως αρχαιολογικός χώρος, δεν θα επιτρεπόταν καν να τοποθετήσουν τα ειδικά μπάνερ οι χορηγοί, οπότε το πρωτάθλημα μεταφέρθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου“.

Μετά από όλα αυτά μίλησε εκτενώς για το “3οn3” λέγοντας: “Είναι πολύ συναρπαστικό το 3Χ3 και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, γιατί έχει αρκετές επαναφορές και χρειάζεται μεγάλη ενέργεια σε μικρό χώρο. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζουν κάποιοι που θυμούνται το κλασσικό μονό και πρέπει να είσαι συνέχεια στην… τσίτα, γιατί οι φάσεις βγαίνουν συνεχόμενα.

Δεν σημαίνει ότι κάποιος παίκτης που είναι πολύ καλός στο κανονικό μπάσκετ θα είναι και στο 3Χ3 ή και το αντίστροφο. Υπάρχουν παίκτες που είναι “φτιαγμένοι” ειδικά για το 3Χ3, τους ταριάζει καλύτερα. Στην Αθήνα περιμένουμε ομάδες με νεώτερη σύνθεση, αλλά και άλλες που θα στηριχθούν και σε βετεράνους, όπως η Ισπανία όπου θα παίζει ο Γκαρμπαχόσα και ο Κάρλος Χιμένεθ“.

Τέλος έκανε μια αναφορά στον Νίκο Γκάλη και σε μια ενδεχόμενη συμμετοχή του σε αντίστοιχο τουρνουά δηλώνοντας: “Δεν θα μας έφτανε όχι το Παναθηναϊκό Στάδιο, ούτε όλη η Κηφισίας σε μια τέτοια περίπτωση, από τον κόσμο που θα ήθελε να δει αυτόν τον τεράστιο αθλητή”.