Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για την πρώτη του παρουσία σε ένα Διεθνές Σεμινάριο επί ελληνικού εδάφους: «Αισθάνομαι πολύ ωραία που είμαι εδώ. Ειδικά όταν έρχομαι για διακοπές (γέλια). Θα έρθω πάλι στα τέλη του Ιουλίου για να βρεθώ στην παραλία της Κυλλήνης. Γενικότερα είμαι πολύ χαρούμενος που κατά τη διάρκεια των δύο ομιλιών έβλεπα ότι κανείς δεν αντιδρούσε και όλοι ήταν απόλυτα αφοσιωμένοι σε όσα έλεγα. Έδειχναν μεγάλη προσοχή και συγκέντρωση και μετά το τέλος των ομιλιών έλαβα πολλές ερωτήσεις. Αυτό για εμένα είναι ένα σημάδι ότι οι προπονητές ήρθαν εδώ για να μάθουν. Είναι καλό να ρωτάνε τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για εμένα, καθώς μέσα από κάποιες ερωτήσεις μαθαίνω κι εγώ».

Για την συνύπαρξη για πολλά χρόνια των Σέρβων και των Ελλήνων προπονητών: «Όπως ξέρουμε όλοι οι Γιουγκοσλάβοι προπονητές είχαν μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη του μπάσκετ στην Ελλάδα. Όπως είναι φυσιολογικό, βοήθησαν τους Έλληνες τεχνικούς να αναπτυχθούν, όμως η αλήθεια είναι ότι κι αυτοί πήραν πολλά μέσα από την εμπειρία που έζησαν εδώ. Δουλεύοντας στην Ελλάδα μπόρεσαν να εξελίξουν τις γνώσεις τους και να βελτιωθούν».

Για το αν είχε ποτέ κάποια πρόταση συνεργασίας από την Ελλάδα στα 35 χρόνια της καριέρας του: «Έχω θετική άποψη για τη βελτίωση που έχει το μπάσκετ στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή και ιδιαίτερα εδώ γνωρίζεται καλύτερα τις δυσκολίες που υπάρχουν. Παρά τις δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν, η δημοτικότητα του μπάσκετ στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά υψηλή και πολλοί φίλαθλοι δείχνουν έμπρακτα ότι αγαπούν το άθλημα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την βελτίωση του μπάσκετ σε όλη την Ευρώπη κι όχι μόνο εδώ.
Όσον αφορά εμένα, για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν είχα κάποια σοβαρή πρόταση από την Ελλάδα. Υπήρχαν κάποιες συζητήσεις, όμως, ποτέ δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις. Ας πούμε, λοιπόν, ότι προτιμώ την χώρα σας για διακοπές κι όχι για να δουλεύω (γέλια)».

Για το αν είναι πιο δύσκολο να προπονείς παίκτες – σταρ όπως οι Μποντιρόγκα και Γιασικεβίτσιους ή νέα παιδιά όπως αυτά που είχε στην ομάδα επίδειξης: «Οι σούπερ σταρ μου αρέσουν γιατί είναι εύκολο να τους προπονείς επειδή παίκτες όπως ο Σαρούνας και ο Ντέγιαν έχουν νοοτροπία νικητή και θέλουν πάντα να κερδίζουν. Ξέρουν τον εαυτό τους και δεν φοβούνται να πάρουν ευθύνες για να φτάνουν στο αποτέλεσμα που θέλουν. Είναι ανταγωνιστικοί και θέλουν να κερδίζουν τόσο ατομικά όσο κι ομαδικά. Δεν χρειάζεται να βρίσκεις κίνητρα για να τους κάνεις να προπονηθούν.
Όσον αφορά τους νέους παίκτες έχω μία φιλοσοφία. Όταν χάνεις ένα παιχνίδι πας στην αίθουσα για τη συνέντευξη Τύπου και όλοι σε ρωτάνε τι έγινε. Την επόμενη ημέρα διαβάζεις ότι το παιχνίδι χάθηκε γιατί ο προπονητής δεν έδωσε το απαραίτητο κίνητρο στους παίκτες και κατηγορούν τον coach. Κανείς δεν ρωτάει ποιος δίνει κίνητρο στον προπονητή! Ποιος δίνει κίνητρο στον coach; Η απάντηση είναι οι… νέοι παίκτες. Είναι φρέσκοι, θέλουν να προπονηθούν, θέλουν να εξελιχθούν, θέλουν να μάθουν κι εσύ ως προπονητής κάθε ημέρα βλέπεις μία βελτίωση. Αυτό είναι το κίνητρο του προπονητή».

 

Tags:
Πέσιτς