Ο άτυπος τελικός του 48ου πανελλήνιου πρωταθλήματος παίδων στο κλειστό της Κυψέλης μεταξύ της ΔΕΚΑ και του Προμηθέα ήταν συγκλονιστικός. Και δυστυχώς, μπορούσε να έχει μόνο ένα νικητή. Αυτός στο τέλος ήταν ο Προμηθέας, ο οποίος επικράτησε της ΔΕΚΑ με 61-60 χάρις σε μία ελεύθερη βολή του Βασιλείου σε νεκρό χρόνο, κατακτώντας τον τίτλο για δεύτερη φορά στην ιστορία του μετά το 2019.

Ο Νίκος Βασιλείου πέρα από τη νικητήρια βολή, ήταν και ο παίκτης που κουβάλησε στους ώμους του όλον τον Προμηθέα (5-0), αφού πέτυχε 25 πόντους και μάζεψε 11 ριμπάουντ. Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ (31 πόντοι, 16 ριμπάουντ), από την άλλη, ήταν πάλι ασταμάτητος από πλευράς ΔΕΚΑ (4-1), η οποία είχε το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια και τελείωσε το ματς με πολύ καλύτερη ομαδική αξιολόγηση (73 έναντι 61 του Προμηθέα). Εν τέλει όμως, έφτασε στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε…

Το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό καθ’ όλη τη διάρκειά του. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι το προβάδισμα άλλαξε χέρια εννέα φορές, άλλες 10 το σκορ ήταν ισόπαλο και καμία ομάδα δεν ξέφυγε ποτέ με διαφορά μεγαλύτερη των επτά πόντων. Υπήρχε πάντως μία ομάδα που είχε τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια. Αυτή ήταν η ΔΕΚΑ, η οποία απομακρύνθηκε για πρώτη φορά στο 13’ (22-16), πριν κάνει ο Προμηθέας ένα σερί 0-7 και προηγηθεί 25-29 στο 17’, τη μεγαλύτερη διαφορά που πήρε σε ολόκληρο το ματς.

Η ΔΕΚΑ απάντησε πάντως άμεσα. Η ομάδα του Ιωσήφ Νικολαΐδη έκλεισε το ημίχρονο με το προβάδισμα (33-31) και στο 22’ ξέφυγε με 38-31 χάρις σε ένα σερί 10-0 και με τον Σαμοντούροβ να σημειώνει οκτώ από τους πόντους. Οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν και με 46-39 στο 30’, ωστόσο δέχτηκαν επτά σερί πόντους στο επόμενο λεπτό (46-46 στο 31’) και ο άτυπος τελικός άρχισε πάλι από την αρχή.

Το 4ο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε θρίλερ. Η ΔΕΚΑ ξέφυγε εκ νέου με 56-51 στο 35’ χάρις σε δύο συνεχόμενα τρίποντα του Λιοτόπουλου, αλλά οι Πατρινοί δεν έκαναν πέρα. Ισοφάρισαν γρήγορα (58-58 στο 37’), με τον Βασιλείου να αναλαμβάνει δράση και 1’06’’ πριν από τη λήξη ανέκτησαν και το προβάδισμα με λέι-απ του Καλλιακούδα (58-60). Η ΔΕΚΑ ισοφάρισε άμεσα με λέι-απ του Τζαμπαζλή στα 45,5’’ (60-60) και μετά τα άστοχα σουτ των Γρύλλη, Λιοτόπουλου, έγινε η φάση του αγώνα.

Με 3,7’’ να απομένουν για τη λήξη, ο Βασιλείου πήρε τη μπάλα από την επαναφορά, σηκώθηκε για τρίποντο την ώρα που μηδενιζόταν το χρονόμετρο, αστόχησε, αλλά κέρδισε φάουλ σε νεκρό χρόνο. Είχε τρεις ευκαιρίες, για να βάλει έναν πόντο. Το έκανε με τη δεύτερη προσπάθεια και ο Προμηθέας πανηγύρισε το πρωτάθλημα.

Τα δεκάλεπτα: 12-14, 33-31, 46-42, 60-61

ΔΕΚΑ (Νικολαΐδης): Τσιμερίκας, Λιοτόπουλος 10 (2/12 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Καρακαλίδης 1, Πατρίκης 4, Τζαμπαζλής 10 (2 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Σαμοντούροβ 31 (13/26 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 5/9 βολές, 16 ριμπάουντ, 4 λάθη), Καπαγερόπουλος 2, Φωταρούδης 2 (7 ασίστ, 4 λάθη).

Προμηθέας Πάτρας (Μελιγδής): Νικολόπουλος, Καλλιακούδας 7, Χρυσανθόπουλος 4, Σοϊλεμετζίδης 7 (2/9 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 7 ασίστ), Μαργαλιάς 2, Γρύλλης 10 (1), Βασιλείου 25 (5/13 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 3/5 βολές, 11 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Στέβοβιτς, Καναβός 6 (11 ριμπάουντ).

Διαβάστε τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ

ΜΕΛΙΓΔΗΣ: «ΗΜΑΣΤΑΝ ΤΥΧΕΡΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ»

Ανδρέας Μελιγδής (προπονητής Προμηθέα Πάτρας): «Ηταν μια μεγάλη νίκη για το σύλλογο. Συγχαρητήρια στους παίκτες που έμειναν πιστοί και αφοσιωμένοι όλη αυτήν την περίοδο, στον προγραμματισμό μας. Ευχαριστώ επίσης τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο για τη στήριξη στο πρόσωπό μου, καθώς και τους συνεργάτες μου. Τον Χαράλαμπο Μιχαλόπουλο, τον Γιάννη Τσούνα, τον Βασίλη Σκροπολίθα και τον Κωνσταντίνο Πέττα. Ημασταν τυχεροί, στο τέλος. Ηταν ένα κλειστό ματς που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Η νίκη μας είναι μεγάλη γιατί εξίσου μεγάλη είναι και η αξία του αντιπάλου».

Δημήτρης Καλλιακούδας (παίκτης Προμηθέα Πάτρας): «Αυτό που νιώθουμε δεν περιγράφεται. Είμαστε πανευτυχής γι αυτό που καταφέραμε. Είναι οι κόποι ολόκληρης της χρονιάς, που δικαιώνονται σήμερα. Το κύπελλο το αφιερώνουμε σε όλους όσους πίστεψαν σε μας». 

Νίκος Σοϊλεμετζίδης (παίκτης Προμηθέα Πάτρας): «Σε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, με πολύ ψυχολογική και σωματική πίεση καταφέραμε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε σαν Προμηθέας τους διοργανωτές για την άψογη διοργάνωση. Πιστεύω ότι δίκαια κατακτήσαμε τον τίτλο. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στο τουρνουά. Εύχομαι υγεία και να συνεχίσουμε να κάνουμε το όνειρο μας πραγματικότητα».

Ιωσήφ Νικολαΐδης (προπονητής ΔΕΚΑ): «Συγχαρητήρια στην ομάδα του Προμηθέα για την κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην τελική φάση, σε μια περίοδο δύσκολη και ιδιαίτερη. Η ομάδα μας έκανε σημαντική προσπάθεια και αξίζουν πολλά μπράβο στα παιδιά. Είμαστε μια ομάδα που δουλεύουμε με παιδιά από μια περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δουλεύουμε σκληρά και έχουμε περιφάνεια».

Αλέξανδρος Σαμοντούροβ (παίκτης ΔΕΚΑ): «Συγχαρητήρια στην αντίπαλη ομάδα για την κατάκτηση του τίτλου. Παλέψαμε αλλά χάσαμε στις λεπτομέρειες. Παίζουμε όλοι από μικροί στο σύλλογο και έχουμε καλή χημεία μεταξύ μας. Πιστεύω ότι θα έρθουν κι άλλες τέτοιες διακρίσεις». 

Δημήτρης Τζαμπαζλής (παίκτης ΔΕΚΑ): «Ηταν πολύ δυνατό παιχνίδι. Σε όλη τη διάρκειά του ήμασταν κοντά στο σκορ. Δώσαμε το 100% των δυνατοτήτων μας αλλά δυστυχώς το ματς κρίθηκε σε μια λεπτομέρεια. Αύριο είναι μια καινούργια μέρα και θα συνεχίσουμε με την ομάδα για το καλύτερο».