Με αφορμή και την τοποθέτηση στο facebook (“Δεν με ενδιαφέρει ποιος ήρθε… Με ενδιαφέρει οτι ήταν εκεί όσοι έπρεπε. Η ΕΟΚ ήταν πάντα απούσα, όπως τρία χρόνια τωρα. Όπως και στα δύσκολα χρόνια του μπαμπα. Δεν περίμενα, και μην ασχολείστε. Σημασία εχει ο μπαμπας τωρα με κοιτάει και λέει: είδες ζώον, στα λεγα! Βρε πάντα δίκιο εχεις… Ησύχασε τωρα! Καληνύχτα μας…”) της Χριστίνας Αμερικάνου, της εξαίρετης συναδέλφου μας και κόρης του “Παγκόσμιου” Γιώργου Αμερικάνου αλλά και φίλης πολλών έγκριτων συναδέλφων και παλιών συναθλητών του, πραγματικά μας προκαλεί και εμάς απορία και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε το γιατί η ΕΟΚ δεν εκπροσωπήθηκε από κάποιο έστω μεγάλο στελεχός της στην κηδεία του κορυφαίου αυτού έλληνα παίκτη.

Η αλήθεια είναι ότι η οικογένεια Αμερικάνου ήταν όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια νοσηλείας του “Παγκόσμιου” τόσο περήφανη που κανείς δεν ήξερε πως καλά καλά τα βγάζουν πέρα οι άνθρωποι. Αφού είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Αμερικάνος δεν έκανε περιουσία από το μπάσκετ αφού μεσουρανούσε στην εποχή της φανέλας όπως λέμε…Βέβαια υπήρξαν και άνθρωποι που έδειξαν άμεσο ενδιαφέρον και προσωπικό μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας για τον αιώνιο Γιώργο Αμερικάνο.

Η απορία μας βεβαίως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν αξιοποιήθηκε από την ΕΟΚ και την εκάστοτε διοικησή της ο μεγάλος αυτός αθλητής με χίλιους έναν τρόπους όταν σε άλλες χώρες αθλητές …ψαράδες μεταβάλλονται και σε ινδάλματα! Αυτή η απορία βέβαια ισχύει και για άλλους μεγάλους μπασκετμπολίστες. Αν υπήρχε κάποια κόντρα εδώ και πολλά χρόνια δεν το γνωρίζουμε.. Αλλά προκάλεσε εντύπωση, συζητήθηκε και με αφορμή και την τοποθέτηση της Χριστίνας το θέτουμε και εμείς.

Γιατί τόσα χρόνια δεν αξιοποιήθηκε με κάποιο τρόπο ο Γιώργος Αμερικάνος και αν υπήρξε στήριξη στα δύσκολα αυτά χρόνια της νοσηλείας του. Και έστω ανθρώπινο ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα ένα γήπεδο για τον Γκάλη της δεκαετίας του 60-70′ που χωρίς αυτόν και μερικούς άλλους δεν θα ξέραμε την πορτοκαλί μπάλα σήμερα και δεν θα είχαμε τις επιτυχίες που καρπώθηκαν και πολλοί επιτήδειοι και ένα ίσως και Hall Of Fame του ελληνικού μπάσκετ που έγραψε και ο Βασίλης Σκουντής για να μαθαίνουν και οι νέοι επιβάλλονται μαζί και με ένα πρόγραμμα στα πρότυπα του ΝΒΑ από ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ για την συνταξιοδότηση και κάλυψη όσων τιμούν το ελληνικό μπάσκετ και ειδικά στην σημερινή εποχή που υπάρχουν και έσοδα για τους αθλητές και πολύ σημαντικά μάλιστα ακόμα και τώρα που ο ελληνικός λαός με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι σε στενωπό…