Ο Ευθύμης Ρεντζιάς παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εκπομπή «All in» του ραδιοφώνου του Ρεθύμνου, Τeam 102 FM. Ο παλαίμαχος σέντερ και νυν πρεσβευτής του ΝΒΑ για την χώρα μας, μίλησε για την νέα Ευρωλίγκα, τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Γιώργο Παπαγιάννη, ενώ αναφέρθηκε και  στον Μάικλ Τζόρνταν και το γεγονός ότι έπαιξε ως αντίπαλός του στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του.

Ο Ρεντζιάς λοιπόν τόνισε αρχικά: «Καταρχήν είναι τιμητικό που με επέλεξαν να είναι από τους πρεσβευτές τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Έχει πολλές δράσεις σε όλη την Ευρώπη το ΝΒΑ στις μικρές Ακαδημίες. Εμείς εκπροσωπούμε τον οργανισμό στην Ευρώπη, είμαστε οι πρεσβευτές του και τα μάτια του στην ήπειρο. Δεν είναι στις αρμοδιότητές μας να βρούμε κάποιο ταλέντο, καθώς κάθε ομάδα διαθέτει το σκάουτερ της ξεχωριστά».

Για την επιλογή των «αιωνίων» στο πρόγραμμα του ΝΒΑ και την επέκτασή του στην υπόλοιπη Ελλάδα: «Καταρχήν ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει αυτό στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το πρώτο ξεκίνημα εδώ και δεν είχαμε παρόμοιες δράσεις. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός μπορούν να ανταπεξέλθουν για να διοργανώσουν αυτό που ζητάει το ΝΒΑ και θεωρώ ότι μπορούμε να το τρέξουμε όλο αυτό. Σίγουρα θέλουνε να το αναπτύξουμε στην Ελλάδα αλλά και στην Θεσσαλονίκη, η οποία είναι και μπασκετομάνα».

Για το εάν στο ΝΒΑ έχουν τα βλέμματά τους προς την Ελλάδα: «Από το ΝΒΑ υπάρχει ένας σεβασμός για το ελληνικό μπάσκετ, άσχετα αν δεν έχει την προαπαιτούμενη δομή και όλες οι επιτυχίες γίνονται από τους ανθρώπους των ομάδων και από προσωπικές προσπάθειες. Θα μπορούσαμε να έχουμε τη δική μας σχολή αθλητών και προπονητών. Πλέον όμως έχουμε αθλητές που διαπρέπουν και εκπροσώπους στο ΝΒΑ. Η Ελλάδα έχει μπάσκετ στο αίμα της και ο σεβασμός είναι μεγάλος από το ΝΒΑ. Έχουμε την θέση μας εξάλλου στην Ευρώπη».

Για το αν θα πρέπει να αλλάξουν άνθρωποι και πρόσωπα στην ΕΟΚ: «Όλα τα πράγματα εξελίσσονται και χωρίς να θέλω να αδικήσω τους ανθρώπους της ΕΟΚ η ομοσπονδία οι άνθρωποι που είναι εκεί πέρα έχουν πετύχει κατά το παρελθόν πολύ σπουδαία πράγματα, ειδικά όταν το μπάσκετ δεν ήταν στα καλύτερα του. Σίγουρα θέλει εξέλιξη να υπάρχει μία εποχή με καινούριους ανθρώπους. Να μην αλλάξουν τα πάντα. Θέλεις την εμπειρία του παλιού αλλά χρειάζεται και η εξέλιξη του πιο νέου».

Για το πέρασμά του από τα Τρίκαλα: «Από κάπου πρέπει να ξεκινάς και πρέπει να το κάνεις αυτό από μικρά και λιγότερο απαιτητικά σχήματα. Δέχομαι την κριτική αλλά εγώ αποφασίζω για τις κινήσεις μου. Εξάλλου τα μικρά βήματα σε πάνε στον προορισμό σου. Γενικότερα στην Ελλάδα υπάρχει μία φοβία με τους αθλητές. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλοι για όλα. Το ότι έβαζες ένα καλάθι δεν σημαίνει ότι μπορείς να γίνει προπονητής και στέλεχος και να ξέρεις την αγορά. Σίγουρα υπάρχουν αθλητές που μπορούν να τρέξουν τα διοικητικά. Στην Ελλάδα πάντως έχουμε μείνει πίσω. Στην Αμερική στην Ισπανία και σε άλλες χώρες με το που τελειώσεις το μπάσκετ υπάρχουν οι προτάσεις όχι όμως εδώ».

Για τον Μπάνε Πρέλιεβιτς και την δουλειά του στον ΠΑΟΚ: «Ο Μπάνε από την αρχή εξυπηρετεί μία κατάσταση και προσπαθεί να εξυγιάνει τον ΠΑΟΚ, ο οποίος είναι μία μεγάλη ομάδα που προσπαθεί να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματά του. Αυτό που κάνει ο Μπάνε είναι να εξυγιάνει την κατάσταση κρατώντας σε ένα ΟΚ επίπεδο την ομάδα για να δει και τι μέλλει γενέσθαι. Είναι τεράστια τα χρέη για τον ΠΑΟΚ. Ο κόσμος της ομάδας είναι απαιτητικός με αγάπησε και με χειροκρότησε. Και τον ευχαριστώ για αυτό. Έχω δεχτεί μεγάλη αγάπη από αυτόν, απλά θα ήθελα να πω πως πρέπει και στα δύσκολα ο μπασκετικός ΠΑΟΚ να τον έχει δίπλα του. Τον έχει ανάγκη τον κόσμο. Υπάρχει ανάγκη να βρεθεί δίπλα του στο Παλατάκι. Δεν λέει κάτι το να αγοράσεις ένα διαρκείας μόνο. Πρέπει να είσαι και στο γήπεδο. Είναι μία εποχή δύσκολη, ο κόσμος ζορίζεται σίγουρα και τα 10 ευρώ για ένα εισιτήριο είναι χρήματα που σε μερικούς λείπουν. Πάντως θεωρώ ότι υπάρχει ο κόσμος για να στηρίξει τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο».

Για το Ρέθυμνο και το κρητικό μπάσκετ «Γίνεται μία πολύ ωραία προσπάθεια στην Κρήτη σε θέματα που έχουν σχέση με την ομάδα. Έχει κοινωνικό προφίλ το Ρέθυμνο. Αυτό είναι το σημαντικό. Δεν είναι μόνο το μοντέλο το αθλητισμού που απλά βάζεις την μπάλα στο καλάθι. Ένας σύλλογος θέλει και κοινωνικό προφίλ και εντοπιότητα και το Ρέθυμνο είναι η αρχή των πάντων για τις επαρχιακές ομάδες».

 Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Αυτό είναι ένα παιδί θαύμα. Κατάφερε πάρα πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Από τις δηλώσεις του φαίνεται ότι είναι ένα παιδί που έχει το μυαλό στη θέση του. Ξέρει που μπορεί να φτάσει. Αγωνιστικά μένουμε με το στόμα ανοιχτό. Στο αγωνιστικό μένει προσηλωμένος στον στόχο του και είναι το σημαντικό αυτό για να φτάσει στην κορυφή. Είναι στον σωστό δρόμο για να φτάσει και να γίνει All Star».

 Για το γεγονός πως κάποτε ο Νίκος Γκάλης έμαθε το μπάσκετ και αν μπορεί ως ένα σημείο να… συγκριθεί η λάμψη του: «Θα ήταν υπερβολικό να το πούμε αυτό. Ο Γκάλης έφερε το μπάσκετ στην Ελλάδα αλλά ο Γιάννης είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας ανά τον κόσμο. Όπου και να τον δεις έχει μία ελληνική σημαία στην πλάτη του. Αγαπάει τη χώρα του και τον βλέπουν σε όλο τον πλανήτη. Είναι συγκινητικό αυτό και αν μη τι άλλο νιώθεις περήφανος».

Για το αν τον… ζηλεύει για όσα έχει καταφέρει: «Δεν είναι θέμα ζήλειας. Θαυμάζω τον Γιάννη. Την κάθε του κίνηση. Είναι αξιοθαύμαστος σαν περσόνα και είναι ένα παιδί που δίνει μαθήματα ακόμα και σε μεγαλύτερους».

Για το αν έχει μετανιώσει που άργησε να πάει στο ΝΒΑ: «Ναι το έχω σκεφτεί και το έχω συνηθίσει αλλά δεν μπορούσα να πάω και νωρίτερα. Δεσμευόμουν στον ΠΑΟΚ με συμβόλαιο. Μετά η Μπαρτσελόνα πήρε τα δικαιώματα μου. Ήταν μία ομάδα που βρήκα αυτούς που ήθελα και πάντα όταν τελείωνε το συμβόλαιο μου, ανανέωνα έξι μήνες νωρίτερα και έτσι το ΝΒΑ έπαιρνε παράταση. Υπήρχε το όνειρο του ΝΒΑ αλλά κοιτάς να είσαι σε μία ομάδα που καλύπτει όλες τις ανάγκες σου και τις φιλοδοξίες σου. Και η Μπαρτσελόνα είναι μία τεράστια ομάδα».

Για τον Παπαγιάννη: «Ο Γιώργος είναι ένα παιδί που έχει πάρα πολύ ταλέντο. Για το ύψος του είναι ταλαντούχος. Είναι τεράστια ευκαιρία για αυτόν που τον επέλεξαν οι Πέτζα και Ντίβατς σε πάρα πολύ υψηλό νούμερο για όσα είχαμε δει από αυτόν. Γιατί το 13 του ντραφτ είναι επιτυχία. Και μόνο που τον εμπιστεύτηκαν οι Στογιάκοβιτς και Ντίβατς αυτό λέει πολλά. Είναι διαφορετικό πάντως το παιχνίδι του με τον Αντετοκούνμπο».

Για την νέα Ευρωλίγκα: «Είναι ένα προϊόν εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια. Πλησιάζει στο μοντέλο του ΝΒΑ αλλά είναι πολύ πιο απαιτητικό. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να ανταποκριθούν οι ομάδες. Θεωρώ ότι σχεδιάσθηκε σωστά σαν λίγκα άλλα χωρίς να δούμε τον ανθρώπινο παράγοντα. Οι αθλητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσα παιχνίδια. Είναι κάτι που δεν αντέχεται. Εγώ μιλάω με ανθρώπους από την Ιταλία και την Ισπανία και πολλές είναι οι ομάδες που θέλουν να αποχωρίσουν από τις εθνικές λίγκες τους. Πιστεύω ότι θα.. επιβιώσουν όσες ομάδες έχουν το δικό τους αεροπλάνο. Τα ταξίδια είναι πάρα πολλά. Ο παίκτης δεν είναι μηχανή. Χρειάζεται τον χρόνο του να αποθεραπευτεί μετά από ένα ματς, να ξεκουραστεί και να σκεφτεί το άλλο ματς. Το κλειδί λοιπόν θα είναι το ιδιωτικό αεροπλάνο αλλά και το βάθος στον πάγκο. Οι αθλητές οφείλουν πια να είναι πιο επαγγελματίες. Το καλοκαίρι οφείλουν να προετοιμάζουν το κορμί τους για μία πολύ απαιτητική σεζόν. Ουσιαστικά τότε θα έχουν μόνο τον χρόνο να δουλέψουν. Πλέον ο αθλητής οφείλει να είναι πιο επαγγελματίας. Θα προετοιμάζεται από το καλοκαίρι για το κορμί του αφού οι προπονήσεις είναι ελάχιστες. Παίζοντας σε αυτό το μοντέλο της Ευρωλίγκας είναι δύσκολο να ανεβούν επίπεδο. Οι διπλές προπονήσεις δεν υπάρχουν σίγουρα πια.
Για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Είναι νωρίς ακόμα. Έχουμε δύο καλές ομάδες που μας εκπροσωπούν επάξια. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με προβλήματα και τώρα βρίσκει τον ρυθμό του με τον Πασκουάλ, έναν νέο προπονητή. Ο Ολυμπιακός βρίσκει σιγά σιγά τον ρυθμό του αλλά έχει τα προβλήματά του. Είναι ακόμα νωρίς και για τις δύο ομάδες αλλά μετά τον Ιανουάριο πιστεύω ότι θα δούμε το επίπεδό τους. Και οι δύο είναι ομάδες Final 4 και πιστεύω ότι μπορούν να φτάσουν εκεί. Είχαν ατυχίες πολλές από την αρχή. Ο Ολυμπιακός ας πούμε περιμένει να επανέλθει ο Γιάνγκ και του έχει στοιχήσει αυτό.

Μία ιστορία για τον Αιβερσον που ήταν και συμπαίκτες: Άπειρες ιστορίες. Ήταν τιμή μου που έπαιξα μαζί του. Ήταν ένας αξιοθαύμαστος αθλητής αλλά η ψυχή του, το ταλέντο του και η δίψα για να νικήσει ήταν κάτι συγκινητικό. Άλλαξε το μπάσκετ ένα παιδί που ήταν νικητής, μονίμως στην πρώτη γραμμή. Δεν ήταν ο κλασικό σκορερ που τον ένοιαζε μόνο το μπροστά και η επίθεση. Έβλεπες πως έπεφτε για κάθε κατοχή στην άμυνα. Φοβερός».

Για τον Μάικλ Τζόρνταν και το γεγονός πως αγωνίστηκε και ο ίδιος απέναντί του στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του: «Όλοι μεγαλώσαμε με τον Μάικλ Τζόρνταν. Όντως Το τελευταίο του παιχνίδι ήταν συγκινητικό και το πώς αποθεώθηκε στην Φιλαδέλφεια. Για πέντε λεπτά συνεχόμενα ο κόσμος τον χειροκροτούσε. Αυτό είναι που δεν έχουμε στην Ελλάδα. Την καθολική αποδοχή καθώς ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Κουλτούρα και πράγματα που μας λείπουν εδώ. Δεν έχουμε καμία βελτίωση εδώ».