Ο Νίκος Γκάλης για πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών. Για ακόμα περισσότερους θεωρείται ο “Θεός” του ελληνικού μπάσκετ, καθώς μετά από την παρουσία του στα παρκέ, όλη η χώρα μιλούσε για αυτόν και το μπάσκετ πέρασε στο “DNA” του Έλληνα μέχρι και σήμερα.

Σαν σήμερα λοιπόν πριν από ακριβώς 15 χρόνια, ο “Θεός” του ελληνικού αθλητισμού, Νίκος Γκάλης έγραψε ανοιχτή επιστολή στο κοινό, κάνοντας γνωστή την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Κανείς σίγουρα δεν ήθελε να ακούσει κάτι τέτοιο, αλλά όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν.

Μια πλούσια καριέρα με τεράστιες διακρίσεις. Ωστόσο, ένας τόσο μεγάλος αθλητής ποτέ δεν κατάφερε να συγχωρέσει την απόφαση του προπονητή τότε του Παναθηναϊκού Κώστα Πολίτη. Η απόφαση ήταν να τον αφήσει στον πάγκο σε ένα παιχνίδι κόντρα στους Αμπελόκηπους τον Οκτώβρη του 1994. 

Μάλιστα στην επιστολή του γράφει χαρακτηριστικά:

«Κάποτε θα γινόταν και αυτό. Στη ζωή όλα έχουν μια αρχή κι ένα τέλος. Πολλές φορές εξαρτάται από εμάς, πολλές φορές όχι. Ήθελα να σταματήσω αυτό που τόσο αγάπησα και αγαπώ, μέσα στο γήπεδο, γιατί πιστεύω πως ξέρω να παίρνω τις αποφάσεις μου τότε που πρέπει.

Αυτή μου η επιθυμία θεωρήθηκε από πολλούς ως αδυναμία και παράκληση σε κάποιους να με αφήσουν να συνεχίσω το μπάσκετ. Ποτέ δεν έχω παρακαλέσει άνθρωπο, ποτέ δεν ζήτησα χάρη από κανέναν. Εγώ μέχρι και σήμερα έκανα υπομονή περιμένοντας μια κίνηση.

Είμαι εγωιστής, αλλά δεν είναι εγωιστικό να πιστεύω μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είμαι ελεύθερος και δεν ανήκω σε κανέναν. Φεύγω από το άθλημα που αγάπησα πικραμένος, με μόνη ικανοποίηση ότι ακόμη και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι μπορώ να αλλάζω τις ισορροπίες…

Την ζωή πρέπει να την παίρνουμε όπως έρχεται, αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι».

Όπως και να έχει, ο Νίκος Γκάλης άφησε τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. 

Δείτε μερικά από τα “μαγικά” του “Θεού”: