Ο Παναθηναϊκός είναι για ακόμη μια φορά Κυπελλούχος Ελλάδος (παραμένει μακράν ο πολυνίκης του θεσμού με 18 κατακτήσεις), γράφοντας ιστορία, μετά τη νίκη του με σκορ 68-59 επί του Αρη στο Αλεξάνδρειο, στο επεισοδιακό ντέρμπι. Οι «πράσινοι», που με τον πρώτο φετινό τίτλο ελπίζουν να έχουν κι ανάλογη συνέχεια, έπαιξαν με την φωτιά στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο MVP Φελντέιν είχε κάνει καλά την δουλειά του, συν ένα κρίσιμο τρίποντο ο Ρίβερς, ο Τζένκινς με τον Κάμινγκς δεν μπόρεσαν να αντιστρέψουν την εικόνα για τον Αρη (παρά το 12-0 σερί και την μείωση του σκορ σε 54-49) και ο τελικός νικητής και τροπαιούχος ήταν το «τριφύλλι»… Εκρηκτικό πάντως το κλίμα στον τελικό, πριν και μετά, κυρίως, όσι τόσο κατά την διάρκεια, που αντί γιορτής, πολλές φορές θύμισε το σκηνικό ντροπή και παρωδία με επεισόδια και δακρυγόνα στο κλειστό και την κατάσταση αποπνικτική ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σαν βομβαρδισμένο και πολεμικό τοπίο!

Νευρικό ματς στην αρχή, λογικό με όσα προηγήθηκαν, αστοχία, πάθος, ένταση, με το σκορ στο ισόπαλο 6-6, μετά από 4 λεπτά. Για το 9-6 του τυικά γηπεδούχου Παναθηναϊκού… βοήθησε και ο
Γκάμπριελ. Αλλαγές επί αλλαγών ήδη στα πρώτα 6 λεπτά για τους δύο τεχνικούς. Με το σκορ στο 11-6 για τον Παναθηναϊκό, ο Αρης έψαχνε λύσεις και ο Πρίφτης είχε πολλά να πει στο τάιμ άουτ. Ακολούθησε το 14-6 (Σίνγκλετον), με τον Γκάμπριελ να έχει χάιλαϊτ τάπα στον Γιάνκοβιτς (8′), αλλά και δύο άστοχες βολές, κατόπιν. Επειτα από το 18-8, το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με 18-10 για το «τριφύλλι» και τον Σίμτσακ να δίνει μάχες στην φροντ λάιν, για τους «κίτρινους».
 
Ο Τζέιμς από το… παρατεταμένο ζέσταμα, έδειχνε φορτσάτος, το ίδιο ήθελε να δείξει και σε κανονική δράση, με τον Αρη, συν τοις άλλοις, να αναζητά καλύτερα ποσοστά και στις βολές. Πλησίασε ο Αρης ωστόσο, στον πόντο, με πίεση στην άμυνα, καθαρή σκέψη και πείσμα από τον Καββαδά, ώσπου ο Τζέιμς διαμόρφωσε το 24-20 για τον Παναθηναϊκό. Δια χειρός Τζάκσον ο Αρης προσπέρασε (25-24) στο 18′, αλλά ο Τζέιμς δεν άφηνε τον Παναθηναϊκό αβοήθητο, ώσπου έκατσε στον πάγκο, κάτι που δεν του πολυάρεσε. Ολα στην ισορροπία (27-27), μέχρι το φινάλε που βρήκε τον Παναθηναϊκό στο υπέρ του 29-27.
 
Πρωταγωνιστής Φελντέιν
 
Εψαχναν ρυθμό στην τρίτη περίοδο οι δύο αντίπαλοι, ο Γκάμπριελ είχε την απάντηση (36-29) στο 23′, με τον Αρη να χρειάζεται σκορ επειγόντως, κσθώς είχε μείνει σε χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας. Με τον Φελντέιν να καταγράφει χαϊλάιτ κάρφωμα στο 25′ και τον Καλάθη να διαμορφώνει το 40-29. Ο Αρης δεν έβρισκε σκορ και η ανησυχία ήταν εμφανής στους τυπικά φιλοξενούμενους. Το +10 των «πρασίνων» έδινε αέρα στην ομάδα του Πασκουάλ, αλλά όχι και βεβαιότητα. Ο χρόνος ήταν πολύς και ο Καλάθης, ως γνήσιος αρχηγός, μετά το τρίποντο του Φελντέιν (47-34) παρότρυνε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να ξεσηκωθούν. Ο Φελντέιν έφερε τον Παναθηναϊκό σε ξεκάθαρη θέση ισχύος (50-37) στην λήξη του δεκαλέπτου.
 
Με την διαφορά στο +17 (54-37) ο Παναθηναϊκός είχε αποκτήσει… παράσταση νίκης, με την αρωγή και του υπαρχηγού του (Φώτσης). Ο αποφασισμένος Τζένκινς ήθελε να κρατήσει όρθιο τον Αρη, μειώνοντας την απόσταση, προσπαθώντας για την τελική αντεπίθεση (54-46 στο 35′). Κάμινγκς και… 54-49, το ντέρμπι ήταν ξανά μια πραγματικότητα στο Αλεξάνδρειο. Ο Αρης εκμεταλλευόταν τα λάθη του Παναθηναϊκού, το προσωρινό μπλακ άουτ των αντιπάλων του και όλα ήταν ανοιχτά. Από το 58-54 στο 61-54 (κομβικό σουτ Ρίβερς) και η μονομαχία θα κρινόταν στην λεπτομέρεια. Στο τελευταίο δίλεπτο ωστόσο, ο Αρης δεν είχε πια δυνάμεις να ακολουθήσει και ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε τον τίτλο, μετά την επικράτησή του (68-59), με πινελιά και υπογραφή Φώτση.
 
 
Δεκάλεπτα: 18-10, 29-27, 50-37, 68-59.
ΠΑΟ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9 (1), Ρίβερς 5 (1), Τζέιμς 9 (3), Μποχωρίδης, Φώτσης 9 (1), Παππάς, Φελντέιν 18 (1), Χαραλαμπόπουλος, Γκάμπριελ 3 (1), Τζεντιλε 4, Μπουρούσης, Καλάθης 15 (1).
ΑΡΗΣ (Πρίφτης): Τζάκσον 2, Ξανθόπουλος, Τσαϊρέλης 9 (2), Τζέινκινς 12 (3), Κάμινγκς 15 (2), Ζάρας, Μούρτος 2, Σίμτσακ 4, Γκόρντον, Γιάνκοβιτς 6, Καββαδάς 9, Ντραγκίσεβιτς 2.