Ένας σέντερ που άφησε εποχή στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ένας αθλητής που διέπρεψε με την Εθνική Ελλάδος, αλλά και με τους δύο “αιώνιους” τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Μια εμβληματική μορφή του Ελληνικού μπάσκετ, φτάνει στο τέλος της καριέρας του. Ο λόγος για τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Έλληνα 35χρονου σέντερ σε Ισραηλινό μέσο και συγκεκριμένα στο «Israel Hayom», ανακοίνωσε πως πιθανώς θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αν και δεν είναι η τελική του απόφαση.

Μετά από μια 20χρονη καριέρα ο “Big Sofo” έχει καταφέρει τα εξής κατορθώματα:

-1 φορά πρωταθλητής Euroleague το 2014 με την Maccabi Tel Aviv
-1 φορά πρωταθλητής Ελλάδος το 2013 με τον Παναθηναϊκό
-2 φορές Κυπελλούχος Ελλάδος το 2010 και το 2013 με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα
-3 φορές πρωταθλητής Ισραήλ το 2011, το 2012 και το 2014 με την Maccabi Tel Aviv
-4 φορές Κυπελλούχος Ισραήλ το 2011, το 2012, το 2014 και το 2015 με την Maccabi Tel Aviv
-Ασημένιο μετάλλιο με την Εθνική Ελλάδος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2006
-Χάλκινο μετάλλιο με την Εθνική Ελλάδος στο EuroBasket το 2009
-Έχει γίνει draft όντας η 34η επιλογή στο δεύτερο γύρο το 2003 από τους Los Angeles Lakers

Έχει αγωνιστεί στις εξής ομάδες: Ηρακλής, Cantù, Άρης, Ολυμπιακός, Maccabi Tel Aviv, Παναθηναϊκός, Crvena zvezda, ΠΑΟΚ, Τρίκαλα και Ιωνικός Νικαίας.

Δείτε τις δηλώσεις του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη: 

«Πιθανώς δεν θα συνεχίσω να παίζω. Η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε νωρίς, οπότε είχα πολύ χρόνο να το σκεφτώ και να προσαρμοστώ στη νέα κατάσταση. Ακόμα το σκέφτομαι, αλλά πιθανώς δεν θα παίξω άλλο. Είχα μια καριέρα 20 χρόνων, οπότε είμαι καλά με αυτό».

Για το αν μπορούσε να καταφέρει περισσότερα, είπε:

«Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Φυσικά, όταν είσαι σε μια κατάσταση, που ξέρεις το αποτέλεσμα, ξέρεις τι θα μπορούσες να έχεις κάνει καλύτερα. Πιστεύω πως θα μπορούσα να είχα κάνει περισσότερα, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο και είμαι ευλογημένος που ήμουν μέρος σπουδαίων ομάδων και συνάντησα υπέροχους ανθρώπους. Είχα μια φοβερή καριέρα. Πολλοί το καταλαβαίνουν και είμαι χαρούμενος με τα παιχνίδι που έπαιξα, που κέρδισα και τους ανθρώπους που γνώρισα. Ήταν ωραία και δεν μετανιώνω για τίποτα».

Για την εμφάνισή του κόντρα στην εθνική ΗΠΑ, ανέφερε:

«Όλοι στην Ελλάδα είναι τρελοί με το άθλημα. Αυτό το παιχνίδι είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην ιστορία της ομάδας μας και είμαι χαρούμενος που ήμουν κομμάτι του. Ακόμα και σήμερα, κάποιες φορές βλέπω αυτό το παιχνίδι».

Όσο για το τι είναι αυτό που θα ήθελε να κάνει, μόλις αποσυρθεί δήλωσε:

«Θα μου άρεσε να δουλέψω με νέα παιδιά. Υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα και θέλω να είμαι εκείνος που θα τους βοηθήσει και θα τους εξελίξει».