Μπορεί να είμαστε στο μέσο του καλοκαιριού και θεωρητικά να έχουν οριστικοποιηθεί τα πρωταθλήματα της σεζόν, δεν είναι όμως λίγες οι ομάδες που υποβιβάζονται οικειοθελώς ακόμα και στα τοπικά πρωταθλήματα. Με δεδομένη την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει όλα τα μήκη και πλάτη του επαγγελματικού αθλητισμού, δημιουργείται η φετινή εικόνα των συνεχών απωλειών ομάδων που ενώ συμμετείχαν κανονικά σε ένα εκ των εθνικών πρωταθλημάτων της χώρας, να μην έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος.

Την ίδια ώρα, βέβαια, πολλές είναι και οι ομάδες που εκμεταλλεύτηκαν τον υποβιβασμό άλλων ομάδων και πήραν τη θέση τους, με τις ανακατατάξεις πλέον να είναι πολλές σε όλα τα εθνικά πρωταθλήματα και τον… μπασκετικό χάρτη να αλλάζει ριζικά.

Το μπαμ του Φάρου και η “διχοτόμηση” του ΓΣΛ

Το μεγαλύτερο «μπαμ» του καλοκαιριού κι αυτό της μεγάλης κατηγορίας, της BasketLeague, ήταν αυτό του Φάρου Κερατσινίου. Ο Φάρος κατάφερε να πάρει το εισιτήριο της ανόδου μέσω των playoffs της Α2 νικώντας δύο φορές τον Ηράκλη και ανέβηκε στην BasketLeague. Παρόλα αυτά, η οικονομική δυσπραγία της ομάδας ανάγκασε τη διοίκηση του συλλόγου να βρει «συμπαίκτη» και βγήκε στην αγορά για σύμπραξη με άλλη ομάδα. Ο ΓΣΛάρισας που υποβιβάστηκε στην ΒΕθνική έδειξε ενδιαφέρον, με τις δύο ομάδες να τα βρίσκουν και τη νέα σεζόν η ομάδα της Θεσσαλίας θα αγωνίζεται στην Α1 σε συνεργασία με τον Φάρο.

Σύμπραξη, βέβαια, ετοιμάζεται και με το ΑΦΜ του ΓΣΛ, μιας και στην πρώτη περίπτωση η ομάδα της Λάρισας πήρε το ΑΦΜ του Φάρου. Συγκεκριμένα, η δεύτερη σύμπραξη έρχεται μεταξύ του ΓΣΛ και του Πανελληνίου. Παρά τις αρχικές φήμες περί καθόδου του ΓΣΛ με την ομάδα των Εφήβων στη Β’ Εθνική, βρέθηκε τελικά ο Πανελλήνιος, ο οποίος επιστρέφει μετά από χρόνια στα Εθνικά πρωταθλήματα και ενώ ταλαιπωρούνταν για αρκετό καιρό στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ.

Οι αλλαγές της Α2

Η 3η περίπτωση αποχώρησης ομάδας από εθνικό πρωτάθλημα, και συγκεκριμένα από την Α2 είναι αυτή των Μαχητών Πεύκων. Οι Μαχητές κατάφεραν να διατηρηθούν στην κατηγορία μετά τα playout, όμως τα δεδομένα οικονομικά προβλήματα ανάγκασαν τη διοίκηση του συλλόγου να τραβήξει… χειρόφρενο και να αποχωρήσει από τη λίγκα. Παράλληλα όμως έγινε και εδώ ένας «γάμος», αυτή τη φορά με ομάδες από την ίδια σχεδόν γειτονιά, με τους Μαχητές να ενώνονται με τον Παναθλητικό.

Τη θέση των Μαχητών οι οποίοι πλέον θα αγωνίζονται στην Β’ Εθνική, μιας και προβιβάστηκε ο Παναθλητικός αγωνιστικά, θα πάρει ο Ερμής Αγιάς. Η ομάδα της Λάρισας ήταν η πρώτη επιλαχούσα από το Βορρά στη Β’ Εθνική και σαν αποτέλεσμα πήρε το εισιτήριο της ανόδου για το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Οι Μαχητές δεν ήταν η μόνη απώλεια στην Α2, καθώς λίγες μέρες μετά την απόφαση τους ν’ αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα, υπήρξε και νέο «μπαμ». Ο Αίολος Αστακού παρά την εξαιρετική του χρονιά που τον βρήκε στα playoffs της ανόδου αποφάσισε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αντέξει ακόμα μία σεζόν στην Α2, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί οικειοθελώς στην Γ’ Εθνική. Η περίπτωση του Αίολου είναι ιδιαίτερη μιας και μιλάμε για υποβιβασμό 2 κατηγοριών που έφερε πολλαπλό ντόμινο εξελίξεων.

Αρχικά τη θέση της ομάδας της Αιτωλοακαρνανίας στην Α2 πήρε ο ιστορικός Παπάγος του Κώστα Σορώτου όπου μετά από 14 χρόνια επιστρέφει στο πρωτάθλημα. Οι «στρατηγοί» ήταν οι 2οι επιλαχόντες (πρώτοι στο Νότο) και γι’ αυτό πήραν την άνοδο στην κατηγορία. Το κενό που άφησε πίσω του ο Παπάγος στο Νότο καλύφθηκε από τον ΚΑΟ Κορίνθου, σε ένα νέο ντεμαράζ αλλαγών.

Το μπέρδεμα της Κορίνθου

Στην περίπτωση της Κορίνθου είχε δημιουργηθεί πρόβλημα μιας και στην αρχή είχε αποφασιστεί να προβιβαστεί στη Β’ Εθνική και το Βορρά η Χαλκηδόνα, μιας και ο Αίολος που υποβιβάστηκε στην Γ’ Εθνική, ανήκει στο βόρειο κομμάτι του χάρτη του ελληνικού μπάσκετ. Μετά την ένσταση που κατέθεσε ο ΚΑΟΚ, την άνοδο πήραν και οι δύο ομάδες. Την ίδια ώρα δημιουργήθηκε θέμα με την θέση της Κορίνθου στην Γ’ Εθνική, με τον Τήρωνα Αγίων Θεοδώρων να ήταν ο πρώτος επιλαχών για την άνοδο στην κατηγορία. Παρόλα αυτά, η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να μην δεχτεί την άνοδο λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και τη θέση της πήρε η Ολυμπιάδα Άσσου-Λεχαίου.

Οι απώλειες της Γ’ Εθνικής

Όσο για τη Γ’ Εθνική, το… ασανσέρ είναι σε πλήρη λειτουργία. Την πρώτη απώλεια μέσα σε 7 ημέρες είχαμε στο Βορρά με τους Διόσκουρους Κοζάνης να αποφασίζουν να υποβιβαστούν στην ΕΚΑΣΔΥΜ, ενώ στην ανακοίνωση τους κάνουν λόγο για ομαλή μετάβαση του εφηβικού τμήματος στην ανδρική ομάδα. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ομάδα που θα πάρει τη θέση της στον 1ο όμιλο του Βορρά.

Η δεύτερη απώλεια ήρθε χθες το μεσημέρι με τον Κάδμο Θήβας να γνωστοποιεί την πρόθεση του ν’ αποχωρήσει από το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, και τη θέση του πλέον διεκδικούν ο Άρης Θήβας και η Μαλεσίνα, ενώ η τελευταία απώλεια ακούει στο όνομα Εργοτέλης. Οι Κρητικοί, οι οποίοι την περασμένη σεζόν αγωνίζονταν στην Β’ Εθνική, υποβιβάστηκαν αγωνιστικά στην Γ’ Εθνική, όμως, λόγω οικονομικών προβλημάτων αποφάσισαν να αγωνιστούν στο τοπικό πρωτάθλημα της Κρήτης.

Έχοντας σχεδόν ένα μήνα ακόμα για την ολοκλήρωση της μετεγγραφικής περιόδου, όλα παραμένουν πλέον ανοιχτά για τα πρωταθλήματα και τη δόμηση τους και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η απόφαση του ΕΣΑΚΕ για τη μείωση των ομάδων που εν πολλοίς θα αλλάξει όλη τη δομή των υπόλοιπων κατηγοριών.