Το Hoop Camp τείνει να γίνει ένας νέος θεσμός στην Ελλάδα, το οποίο έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να φέρει στη χώρα μας την αμερικανική νοοτροπία, η οποία είναι η μαθητική εκπαίδευση σε συνάρτηση με το μπάσκετ, το άθλημα των παιδιών.

Τις επόμενες ημέρες το πρώτο επίσημο event του Hoop Camp παίρνει σάρκα και οστά στο κλειστό γήπεδο της Πεντέλης, εκεί όπου θα βρεθούν κορυφαίοι προπονητές των ΗΠΑ σε κολλεγιακό επίπεδο προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τις προσπάθειες των νέων ταλέντων του ελληνικού μπάσκετ. Ο Θανάσης Τζήρος και ο Άρης Μανιάτης που έχουν δημιουργήσει το Hoop Camp μίλησαν στο basketblog.gr για το δημιούργημα τους, τις προσδοκίες τους, αλλά και τα οφέλη των παιδιών από την συμμετοχή τους.

 

Πώς ξεκίνησε το Hoop Camp;

Θ.Τ.: Το ξεκινήσαμε με τη λογική ότι έβλεπα με τον Άρη ότι από ένα χρονικό σημείο και μετά τα τμήματα άδειαζαν, γιατί σταματούσε το πρωτάθλημα και τα παιδιά δεν έρχονταν καν στις προπονήσεις. Και το θέμα είναι ότι τα παιδιά αρχίζουν και διαβάζουν. Εβλεπες παιδιά που είχαν πραγματικό ταλέντο και όμως, το παρατούσαν αναγκαστικά γιατί οι γονείς τους έλεγαν ότι πρέπει να διαβάσουν.

Α.Μ.: Και το αντίστροφο γίνεται, όμως, παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ και παρατάνε το διάβασμα.

Θ.T.: Εμείς κοιτάξαμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ώστε να υπάρχει μία ισορροπία στο διάβασμα και το μπάσκετ. Για την χρονιά των πανελληνίων για παράδειγμα, όντως είναι ένα τεράστιο πρόβλημα να πηγαίνει ένα παιδί 5 φορές τη βδομάδα για προπονήσεις 2-3 μήνες πριν τις εξετάσεις, και δεν πάω μακριά, και στο δικό μου σπίτι θα υπήρχε μία αναταραχή. Είπαμε να βρούμε μία φόρμουλα, να τα συνδυάσουμε όλα μαζί και από νωρίς.  Εμείς κάναμε το άνοιγμα στην Αμερική, μιας και τα Αμερικανικά πανεπιστήμια ψάχνουν για καλούς μαθητές και καλούς μπασκετμπολίστες, και τα κατέχει και τα δύο ο Έλληνας.  Στην Αμερική όχι μόνο το ψάχνουν, αλλά το κυνηγάνε κιόλας. Γι’ αυτό και το Hoop Group που συνεργαζόμαστε έρχεται εδώ. Δεν παραμυθιάζουμε κανένα παιδί ότι θα βρει μια υποτροφία στην Αμερική, εμείς τονίζουμε ότι αν δεν έχεις καλούς βαθμούς, το Hoop Camp δεν μπορεί  να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπάρχουν όμως και παιδιά που δεν θέλουν να σπουδάσουν στην Αμερική, αλλά θέλουν να έχουν μία βελτίωση στον τομέα του μπάσκετ. Αντί να βρεις έναν ιδιώτη, να σε ξυπνάει από το χάραμα και προτού ξεκινήσει το σχολείο μάλιστα, δίνοντας και αρκετά λεφτά, εμείς δίνουμε αυτή την εναλλακτική λύση να έρχεσαι εδώ και σε συνεννόηση με τον προπονητή της ομάδας, να βελτιωθείς σε διάφορους τομείς και αυτό μετά από το σχολείο.  Πρέπει να ξέρουν η αθλητές πως η μόρφωση και καλλιέργεια πάνε μαζί με το μπάσκετ.

Το βιβλίο και η μπάλα θα είναι μαζί.

– Η συνεργασία με το Hoop Group πώς προέκυψε και γιατί αυτοί αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα;

Α.Μ.: Γνωρίστηκα εγώ με τον Θανάση πριν ένα χρόνο, ερχόμενος στην ακαδημία της Πεντέλης. Συζητώντας για την διαφορετική προσέγγιση μπάσκετ που υπαρχή  μεταξύ  σε Ελλάδα και Αμερική κοιτάξαμε να γεφυρώσουμε τα δύο. Στείλαμε γράμματα σε κολλέγια, που αρχικά δεν καρποφόρησε κάποια άμεση συνεργασία. Ο Θανάσης πήγε στο Hoop Group και άρχισε να μιλάει μαζί τους, τους είδε ζεστούς, μιλούσε για 6 μήνες μαζί τους και προέκυψε μετά η συνάντηση μας.  Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και τη συνέχεια την ξέρεις.

Θ.Τ.: Γνωστοί από το 1963 είναι το Hoop Group. Επειδή εγώ μεγάλωσα στο Νιου Τζέρσεϊ και έχει εκεί έδρα, είναι από τότε στο χώρο και έχουν την καλύτερη οργάνωση.  Είναι ιδική τόσο για την ατομική βελτίωση όσο και για την προώθηση των παιδιών γιατί υπάρχουν πολλοί scouts και προπονητές που παρακολουθούν τα παιδιά που οργανώνει το Hoop Group. Παρότι είχαμε συνομιλίες και με κολλέγια, σκεφτήκαμε να πάμε στην «πηγή», σε ένα χώρο που είναι τέλειο σε οργανωτικό επίπεδο και έχουν όλο το «δίκτυο».

Α.Μ.: Αυτό εν τω μεταξύ είναι πολύ έξυπνο γιατί και οι παίκτες που τελειώνουν το λύκειο έχουν μία προβολή σε προπονητές, αλλά και οι προπονητές βρίσκονται κατευθείαν στην πηγή και μπορούν να διαλέξουν παίκτες. Και εδώ σε αυτό το κομμάτι είμαστε δυστυχώς πίσω.

– Γιατί να διαλέξει κάποιος το Hoop Camp και όχι κάποια άλλη ακαδημία ή ένα καλοκαιρινό camp;

Α.Μ.: Κοίτα για μένα δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το μπάσκετ, είναι κάτι ξεχωριστό. Δεν είναι ένα καλοκαιρινό camp που θα μαζευτούν κάποια παιδιά. Εμείς θέλουμε αυτά τα παιδιά που θα έρθουν να μας ακολουθήσουν και στα υπόλοιπα events που θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και με τη βοήθεια των προπονητών του Hoop Group να υπάρχει μία συνεχής βελτίωση προς το κάθε παιδί ξεχωριστά.

Θ.Τ.: Έχουμε σύμβουλους που μπορούν να καθοδηγήσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά να επιλέξουν μία απόφαση. Σπουδές εχτός η εντός και βελτίωση στο μπάσκετ. 

– Σε τι ηλικίες ανταποκρίνεται το Hoop Camp;

Α.Μ.: Το Hoop Camp δεν ανταποκρίνεται για μένα σε συγκεκριμένες ηλικίες. Απλώς στο πρώτο event που κάνουμε υπάρχουν παιδιά από το 2000 μέχρι το 2005. Το Hoop Group αν δεις έχει παιδιά τα οποία είναι πολύ μικρά σε ηλικία και θέλουμε και εμείς να κάνουμε κάτι αντίστοιχο. Εμείς δεν θέλουμε να κερδίσουμε έναν αγώνα ώστε ένα παιδί το τραβήξει και άλλα παιδιά, αλλά να δώσουμε βάση στα βασικά κομμάτια του μπάσκετ, όπως γίνεται στην Αμερική. Είναι τελείως διαφορετική η φιλοσοφία του μπάσκετ στην Αμερική και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα οι προπονήσεις με βάση το πρόγραμμα ενός παιδιού είναι 3 φορές τη βδομάδα με 1 ώρα προπόνηση και δίνεται έμφαση στην τακτική για να μπορεί να κερδίσει η ομάδα ώστε να τραβήξει και άλλα παιδιά. Εμείς θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο ατομικό ταλέντο και στην ατομική βελτίωση.

 

– Υπάρχει πραγματικά ταλέντο στην Ελλάδα με βάση αυτό που θέλουν στις ΗΠΑ;

Θ.Τ.: Τα 350-370 σχολεία στις ΗΠΑ δίνουν υποτροφίες για μπάσκετ. Είναι τα λεγόμενα Division Ι και μερικά Division II σχολεία. Υπάρχουν ακόμα τα περισσότερα Division 2 και 3 που είναι πανό απο 1.000 και δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν υποτροφία στο αθλητικό κομμάτι, αλλά μπορούν να δώσουν στο ακαδημαϊκό κομμάτι. Για παράδειγμα ο προπονητής που έρχεται αυτές τις μέρες, ο Άνταμ Τέρνερ, είναι προπονητής σε ένα από τα πιο δυνατά ακαδημαϊκά πανεπιστήμια της Αμερικής που αγωνίζεται στο Division III. Δεν θα τον δεις στην τηλεόραση, πιθανόν να μην βγάλει τον επόμενο Λεμπρόν Τζέιμς, αλλά είναι πολύ πιθανό να βγάλει τον επόμενο πρόεδρο της Αμερικής η στέλεχος μιας μεγάλης εταιρίας. Ο coach γυρνάει όλη τη χώρα και ψάχνει τους κατάλληλους να δώσει ακαδημαϊκή υποτροφία, παίζοντας παράλληλα μπάσκετ. Αλλά με την προϋπόθεση να έχει τουλάχιστον βαθμολογία 17,5 και πάνο. Μάλιστα, στο camp που ξεκινάμε τώρα, ένα παιδί από την Κρήτη ξεκινάει τη θητεία του στο πανεπιστήμιο και ο προπονητής μας ζήτησε να έρθει να συμμετάσχει στο event. Μπορεί να μην είναι το παιδί που θα βρίσκεται στον πάγκο των μεγάλων ελληνικών ομάδων, όμως θα έχει μία σταθερή πορεία στη ζωή του. Τέτοια ταλέντα δεν πιστεύω απλά ότι έχουμε στην χώρα μας, αλλά πλημμυρίζει ο τόπος. Είμαστε μπασκετική χώρα, είναι το άθλημα μας.  

Α.Μ.: Τα παιδιά στην Ελλάδα βλέπουν μπάσκετ, αλλά το σκέφτονται περισσότερο. Βλέπεις παιδιά σε νεαρή ηλικία, αλλά αντί να τελειώσουν τη φάση, σκέφτονται πρώτα, κάτι που δεν ισχύει στην Αμερική.

– Πιστεύετε ότι το Hoop Camp μπορεί να φέρει το κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα;

Θ.Τ.: Ναι. Δεν θα το κάναμε αλλιώς. Έχουμε ρίξει πάρα πολύ δουλειά για να το φέρουμε εδώ και είναι ακόμα η αρχή. Όση ώρα τα λέμε εδώ, τα συζητάμε και με τους γονείς του εκάστοτε παιδιού που δεν είναι «ψημένοι» στο γενικό πλαίσιο του γίνεται. Θέλει όμως πάρα πολύ δουλειά για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

– Οι γονείς πώς αντιδρούν στο άκουσμα ενός νέου θεσμού όπως το Hoop Camp;

Θ.Τ.: Οι πρώτες ενδείξεις ήταν πολύ θετικές με γονείς που μιλήσαμε από το camp του Απριλίου, τους άρεσε πάρα πολύ αυτό που πάμε να κάνουμε. Θέλει, όμως, το χρόνο του. Το είδαν θετικά με τη λογική ότι δεν είναι 1,5 ώρα προπόνηση και μετά θα φύγει το παιδί. Θα έχει συνεχή παρακολούθηση από προπονητές εντός και εκτός χώρας, και από ακαδημαϊκούς. Το επίκεντρο είναι ο μαθητής, με την έννοια του μαθητή-αθλητή.

– Πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί που βρίσκεται στην Αθήνα να έρθει και να ακολουθήσει το Hoop Camp;

Α.Μ.: Έρχονται παιδιά από σχεδόν όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να μας γνωρίσει ο κόσμος για να καταλαβαίνει αυτό που προσπαθούμε να φτιάξουμε. Σε συζήτηση με τον Θανάση και τον Παναγιώτη και με όλη την ομάδα του Hoop Camp είναι να προσπαθήσουμε να το πάμε σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Αυτό δεν ξέρω πόσο μακρινό μπορεί να είναι άλλα είναι στις άμεσες σκέψεις μας.

– Ποιο είναι το οικονομικό αντίτιμο με το οποίο μπορεί ένα παιδί να ενταχθεί στο Hoop Camp;

Θ.Τ.: Είμαστε πολύ κοντά στο να βγάλουμε ορισμένα πακέτα.  Στη βάση, θα υπάρχει ένα μικρό minimum ποσό γύρο στα 30 ευρώ και μετά ανάλογα με το πόσο που θέλει ένας γονιός να ασχοληθεί το παιδί του θα υπάρχει το ανάλογο κόστος. Το ποσό αυτό στην ουσία αγοράζει τα λεγόμενα credits. Αυτά τα credits χρησιμοποιούνται είτε προς την μπασκετική  η ακαδημαϊκή βελτίωση.  Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλειστό club με ακριβό κόστος, αλλά να έχουν τη δυνατότητα όλα τα παιδιά να μπουν στο Hoop Camp και να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Αν κάποιος γονιός, επίσης δώσει κάποια λεφτά για το παιδί του αλλά για κάποιον λόγο δεν μπορεί να δώσει το παρόν δεν χάνουνε  τα credits. Πιστεύουμε πως με αυτό τον τρόπο, μια οικογένεια μπορεί να κάνει το δικό της κομάντο ανάλογα με της δυνατότητες της και να ξέρει πως η επένδυση ανεξαρτήτου μεγέθους πιάνει τόπου.

Το Hoop Camp ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο (06/05) και έχουν μείνει πλέον ελάχιστες θέσεις για τις εγγραφές των παιδιών!