Η ώρα του παρασκηνίου έφτασε λοιπόν. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει; Αν θα πάρουμε το περίφημο wild card. Συνολικά 4 θα μοιράσει η ΦΙΜΠΑ και δεν είναι δυνατόν να μην μοιραστούν και με γεωγραφικά αλλά και οικονομικά κριτήρια καθώς δεν είναι ακόμα γνωστό αν χρειάζεται να υπάρξουν και χρηματικές εγγυήσεις. Η Ελλάδα μετά το κάζο του φετινού Ευρωμπάσκετ ποντάρει στις καλές της δημόσιες σχέσεις και τον Γιώργο Βασιλακόπουλο παρά τα όσα του σούρουν καθ υπερβολήν πολλοί και χωρίς λόγο πολλές φορές.

Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα από την μια χαίρεται που υπάρχουν 4 συνολικά μαγικές κάρτες αλλά από την άλλη της έκατσαν και όλα στραβά και έχει πολλούς και σοβαρούς ανταγωνιστές. Τι έχουμε μέχρι τώρα; Την ..σιγουριά της Κίνας και της Βραζιλίας που αναμένεται να πάρουν για πολλούς λόγους την μια κάρτα. Βασικά για γεωγραφικούς λόγους αλλά και επειδή η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά και ταχέως αναπτυσσόμενη και αγαπά το μπάσκετ και έχει άπειρα φυσικά χρήματα και τηλεοπτικά-διαφημιστικά κτλ. Η Βραζιλία έχει σχεδόν όλα αυτά, δεν έχει λείψει ποτέ από Μουντομπάσκετ αλλά απέτυχε παταγωδώς φέτος στους Αμερικανούς Αγώνες αλλά έχει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και άρα έχουν καπαρώσει τις δύο κάρτες.

Ποιοί μένουμε από Ευρώπη καθώς η Νιγηρία δεν χωρά και ας θέλει; Μένουμε εμείς. η Ρωσία, η Τουρκία και η Ιταλία. Η τελευταία αν και μεγάλη δύναμη και με καλές σχέσεις, δεν έχει καλές παρουσίες τα τελευταία χρόνια και μάλλον χάνει το τρένο. Εμείς θα παλέψουμε για 2 στα 3 με Ρωσία και Τουρκία που έχουν τα οικονομικά εχέγγυα και είναι μεγαλύτερες αγορές από εμάς. Η Ρωσία έχει και μεγάλες διακρίσεις ενώ η Ελλάδα ήταν 4η στο σχετικό ranking. Και μάλλον έχουμε προβάδισμα καθώς η Τουρκία δεν είναι και ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει τα 2-3 τελευταία χρόνια μπασκετικά με μέτρια εικόνα αν και έχει μεγάλα ονόματα και ΝΒΑερς. Πάντως έχει και αυτή πάντα δυνατό “παρασκήνιο” με ότι αυτό συνεπάγεται. Και εμάς μας ανησυχεί λίγο το ότι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν είναι τόσο ισχυρός στις δημόσιες σχέσεις του με την ΦΙΜΠΑ όπως παλαιότερα που ήταν και επικεφαλής. Και επίσης αν έχουμε και αν και πόσα είναι αυτά, τα οικονομικά εχέγγυα. Καθώς οι επιχορηγήσεις της ομοσπονδίας έχουν περιοριστεί πολύ και η συμφωνία με την Eurobank που ήταν εξαιρετική λήγει φέτος και δεν ξέρουμε αν και με τι ποσά θα ανανεωθεί.

Συνεπώς ελπίζουμε βάσιμα για την wild card για να μην χάσουμε το επόμενο Μουντομπάσκετ αλλά θα υπάρξει πολύ παρασκήνιο και μάλλον πάει η απόφαση για Φλεβάρη σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ακριβώς για να εξεταστούν πολλά πράγματα και να παίξουν και μπάλα και παρασκηνιακά… Κρατήστε πάντως και το θέμα της Eurobank που παίζει ρόλο και για τον νέο προπονητή με την έννοια ότι χωρίς μια μεγάλη χορηγία που θα βρεθούν χρήματα για ένα κόουτς τύπου Μπλατ όταν δεν μπορέσαμε φέτος ή όταν φέτος για οικονομικούς πχ λόγους χάθηκε και η περίπτωση Κατσικάρη.