Πόσους παίκτες έχει αναδείξει η Ρεάλ μέσα από το πρόγραμμά της; Γιατί όλοι την έχουν ως παράδειγμα προς μίμηση, αλλά δύσκολα μπορούν να τη μιμηθούν; Η απάντηση βρίσκεται στην εξής πρόταση: Διότι είναι θέμα πλάνου, θέλησης, φιλοσοφίας και τεχνογνωσίας.

Η Ρεάλ «ξαναχτύπησε» πρόσφατα και άφησε έκπληκτη την Euroleague και το ευρωπαϊκό μπάσκετ όταν αν και «χτυπημένη» από τον κορονοϊό και με πλήθος απουσιών, κατέβαλε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πως; Με τους 17χρονους Ούρμπαν Κλάβζαρ (10 πόντοι σε 22’53’’), Σεντίκ Γκαρούμπα (2 πόντοι σε 15’27’’) και Μπαμπά Μίλερ (1 ριμπάουντ σε 1’54’’) και τον 18χρονο Τρίσταν Βούκτσεβιτς (6 πόντοι- 2 ριμπάουντ σε 10’25’’) να μπαίνουν μέσα και να παίζουν σαν… άντρες.
Μα είναι άντρες. Εχουν βγει μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα (όπως τόσοι άλλοι) και γνωρίζουν ότι τους εμπιστεύονται. Ξέρουν τη λογική του κλαμπ, αισθάνονται την εμπιστοσύνη και βέβαια γνωρίζουν πολλά καλά τι πρέπει να κάνουν ως μέλη της ομάδας.

Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά: Ο Πάμπλο Λάσο δεν κοιτάζει την ηλικία του αθλητή αλλά να κάνει τη δουλειά του. Είναι η γενικότερη νοοτροπία των Ισπανών προπονητών. Το είπε άλλωστε και ο Κούρο Σεγκούρα όταν τον ρώτησαν για τον Ιωσήφ Κολοβέρο που είχε «γυρίσει» μόνος του τον αγώνα Κυπέλλου με τον Απόλλωνα. «Δεν με ενδιαφέρει η ηλικία του, είναι μέλος της ομάδας». Παρεμπιπτόντως ο Σεγκούρα είναι fan της Ρεάλ Μαδρίτης και του προγράμματός της.

Ένα πρόγραμμα που κατανόησαν άριστα όσοι νεαροί αθλητές, προπονητές αλλά και γονείς ή ουδέτεροι παρατηρητές που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το Real Madrid Foundation Basketball Clinic που οργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του «Α.Ο.Ν.Σ Μίλων» τον Ιούλιο που μας πέρασε. Η τεχνογνωσία της Ρεάλ Μαδρίτης ήρθε στην Ελλάδα, ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους τους μπασκετικούς να τη μελετήσουν και να την αφομοιώσουν σε μεγάλο βαθμό.
Μέσα από τις εξειδικευμένες προπονήσεις αλλά και το σεμινάριο προπονητών, το πρόγραμμα της Ρεάλ απλώθηκε μπροστά τους, ως… Θείο Δώρο για να εμπλουτίσουν τη φιλοσοφία τους, να πάρουν ιδέες και να τις εφαρμόσουν.

Το Real Madrid Foundation Basketball Clinic αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα και να προσελκύσει πλέον περισσότερο κόσμο. Απόλυτα λογικό να μελετάς τους κορυφαίους γιατί μόνο κέρδος θα έχεις.