Το γυναικείο μπάσκετ φαίνεται πως έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα τη φετινή σεζόν τόσο εντός συνόρων όσο κι εκτός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πολύ ενδιαφέροντες τελικοί με τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει από το 0-2 της κανονικής διάρκειας και να ισοφαρίζει σε 2-2 για να απαντήσουν οι Πειραιώτισσες με μία εκκωφαντική εμφάνιση για το 3-2. Επίσης και η διεξαγωγή του Final 4 του Κυπέλλου κρίνεται αρκετά επιτυχημένη με αρκετό κόσμο να δίνει το παρών στο κλειστό Κλαδισού στα Χανιά, αλλά και φιλάθλους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού να κάθονται μαζί κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού. Μάλιστα πέρα από το εξωαγωνιστικό σκέλος το επίπεδο ανταγωνιστικότητας ήταν αρκετά καλό. Συγκεκριμένα είδαμε δύο ημιτελικούς μεταξύ ομάδων που δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους σε δυναμικότητα, άσχετα αν στο τέλος Ολυμπιακός και Ελευθερία κέρδισαν με διψήφιες διαφορές τον Παναθηναϊκό και τα Χανιά αντίστοιχα.

Ακόμη και στον τελικό παρότι τα προγνωστικά έκαναν λόγο για εύκολη επικράτηση του Ολυμπιακού, είδαμε την Ελευθερία Μοσχάτου μέσω της άμυνας ζώνης που επιστράτευσε ο κόουτς Δεσποτάκης να δυσκολεύει αφάνταστα τις Πειραιώτισσες και να είναι αρκούντως ανταγωνιστική μέχρι τέλους. Επίσης και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και συγκεκριμένα στο EuroCup οι εκπρόσωποί μας στάθηκαν αξιοπρεπώς, με τον Παναθηναϊκό να αποκλείεται στη φάση των ομίλων έχοντας πετύχει κάποιες σπουδαίες νίκες και τον Ολυμπιακό να μην τα καταφέρνει στα προημιτελικά απέναντι στην πανίσχυρη γαλλική Bourge.

Βέβαια το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ έχει εκπροσώπους και στο εξωτερικό με τους Δικαιουλάκο, Σπανού και Φασούλα να διαφημίζουν την χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο. Συγκεκριμένα ο έμπειρος τεχνικός αποτελεί τον κορυφαίο Έλληνα προπονητή κι από τους κορυφαίους Ευρωπαίους στο γυναικείο μπάσκετ, κάτι που το αποδεικνύει κι η φετινή του πορεία. Ο Δικαιουλάκος μαζί με τον συνεργάτη του και ομοσπονδιακό τεχνικό Πέτρο Πρέκα κατέκτησαν το ιταλικό πρωτάθλημα με την Schiο απέναντι στην Virtus Bologna, ενώ πέρυσι η εν λόγω ομάδα δεν κέρδισε καν την πρόκρισή της στους τελικούς, Ακόμη πέρα από το πρωτάθλημα η Schio πήρε τόσο το Super Cup όσο και το Κύπελλο, κάνοντας θραύση στο ιταλικό μπάσκετ. Μάλιστα και η ευρωπαϊκή πορεία του συλλόγου από την Ιταλία ήταν εξαιρετική φτάνοντας στα προημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε οριακά από Praha.

Ακόμη ένα πρόσωπο που τα κατάφερε πολύ καλά στο εξωτερικό ήταν η Άρτεμις Σπανού, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολωνική Polkowice. Μάλιστα η Ελληνίδα σέντερ κατέκτησε το νταμπλ στην Πολωνία, αντιμετωπίζοντας στον τελικό Κυπέλλου την Πηνελόπη Παυλοπούλου που είναι παίκτρια της Gdynia. Επίσης με την διεθνή ψηλή να είναι μία από τις κορυφαίες παίκτριες του EuroCup Γυναικών (12,8 πόντοι, 7 ριμπάουντ) η πολωνική ομάδα έφτασε στους “8”της διοργάνωσης, όπου κι αποκλείστηκε με μία νίκη και μία ήττα από την ισχυρή Valencia.

Πέρα από την Σπανού ακόμη μία Ελληνίδα ψηλή έχει πολύ αξιόλογη πορεία στο εξωτερικό κι αυτή είναι η Μαριέλλα Φασούλα, που αγωνίζεται στην Ισπανία με τη φανέλα της Avenida. Συγκεκριμένα η 25χρονη παίκτρια ήταν πολύ καλή τη φετινή σεζόν, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο νταμπλ της ομάδας. Μάλιστα στο χθεσινό καθοριστικό 2ο τελικό απέναντι στη Valencia που η ομάδα της σφράγισε το Πρωτάθλημα η Φασούλα είχε σχεδόν double – double με 8 πόντους και 10 ριμπάουντ. Ακόμη η πρωταθλήτρια Ισπανίας κατετάγη τρίτη στην Ευρωλίγκα, νικώντας την Praha που απέκλεισε τη Schio του Δικαιουλάκου με την Ελληνίδα σέντερ να έχει πάλι ενεργό ρόλο με 6,6 πόντους και 2,8 ριμπάουντ σε 13,2 λεπτά συμμετοχής.