Με αφορμή την απώλεια του Νίκου Τούλη, το basketblog.gr μίλησε με ανθρώπους της Κρήτης που είχαν πιο στενή σχέση μαζί του προκειμένου να «αποχαιρετήσουν» τον δικό τους άνθρωπο.

Πρώτος συνεντευξιαζόμενος ήταν ο «αιώνιος« πρόεδρος του μπασκετικού  Εργοτέλη στο μπάσκετ ο Βαγγέλης Γιαννουλάκης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του.

Πώς γνωρίσατε εσείς τον Νίκο Τούλη;

Τον Νίκο Τούλη τον ήξερα πριν και ως φίλαθλος του μπάσκετ αφού υπήρξε προπονητής της ΓΕΗ της αγαπημένης του , ωστόσο τη σεζον 1981-1982 τον έμαθα καλύτερα καθώς διετέλεσε και προπονητής του Εργοτέλη. 

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον Νίκο Τούλη;

Ο Νίκος Τούλης ήταν μαχητής. Ήταν ένας άνθρωπος του μπάσκετ με όλη την σημασία της λέξης αφού το μπάσκετ ήταν η ζωή του. Άλλωστε η πορεία του το μαρτυρά καθώς υπήρξε προπονητής τόσων πολλών κρητικών ομάδων.

 

 

Τι ήταν για το Κρητικό Μπάσκετ ο Νίκος Τούλης:

Ο Νίκος Τούλης ήταν ένας άνθρωπος που βοήθησε το μπάσκετ αλλά και το κρητικό μπάσκετ ειδικότερα σε δύσκολες εποχές για το μπάσκετ. Ήταν ένας άνθρωπος που έφερε τίτλους σε δύσκολες εποχές για την ανάπτυξη  του μπάσκετ. Η πορεία του άλλωστε τα λέει όλα. Από προπονητής της ΓΕΗ, της αγαπημένης του ομάδας, μέχρι προπονητής των  Εργοτέλη, Ηροδότου, ΟΦΗ και Ηρακλείου, με το οποίο, μάλιστα, πανηγύρισε και την άνοδο στην Α1 εθνική το 1995, αλλά και πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ηρακλείου Ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος.

 

Τι αντίκτυπο έχει η απώλεια του για το μπάσκετ;

Ο Νίκος δυστυχώς  δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το ιστορικό αρχείο που είχε για το μπάσκετ της Κρήτης και το οποίο θα πρέπει να ολοκληρώσω εγώ. Ο Νίκος Τούλης ήταν καινοτόμος ως προς την δημιουργία ενός αθλητικού αρχείου που θα αφορά το μπάσκετ της Κρήτης.

 

Δεύτερος συνεντευξιαζόμενος είναι ο Βασίλης Ράλλης, προπονητής της ομάδας του μπασκετικού ΟΦΗ που αγωνίζεται φέτος στη Β Εθνική Κατηγορία Ανδρών.

 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του.

 

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τον Νίκο Τούλη  και σε τι πόστο τον γνωρίσατε;

Όταν ήμουν στις ακαδημίες του Ηράκλειο και ήρθε προπονητής στο ανδρικό. Το 1988. Αργότερα, το 1994 με πήρε σαν έφηβο στην ανδρική ομάδα. Και με έκανε μέλος της ιστορικής ομάδας του Ηράκλειο, που ανέβηκε στην Α1. 

Ήταν ο άνθρωπος, που στα 18 μου χρόνια μου είπε  «εσύ θα γίνεις προπονητής»

Τι ήταν για το Κρητικό Μπάσκετ ο Νίκος Τούλης;
Ήταν ένας άνθρωπος που λάτρευε το άθλημα, είχε απίστευτο πάθος και ψύχωση με αυτό. Σπάνια βλέπεις ανθρώπους τόσο εθισμένους με ένα σπορ. Τεράστια η απώλεια του. Δεν υπάρχουν λόγια.
Τι θα θυμάστε από τον Νίκο Τούλη;
Θυμάμαι ατέλειωτες βραδιές να μιλάμε για μπάσκετ επειδή συνεργαστήκαμε και αργότερα στο Ηράκλειο,  αλλά ατέλειωτες κουβέντες. Τον σεβόμουν απεριόριστα. Με πίστευε πολύ, με βοήθησε πολύ στην εξέλιξη μου και του είμαι ευγνώμων για αυτό.
Σε έναν λιτό τόνο λόγω της πρόσφατης απώλειας του Νίκου Τούλη που ήταν φίλος του, ο Πρόεδρος της Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης (ΕΚΑΣΚ) Χαράλαμπος Μαρκάκης δήλωσε.
(Ο Νίκος Τούλης) ήταν ένας άνθρωπος που γνώρισα ως παίκτης στο Ηράκλειο το 1974. Ήταν ένας άνθρωπος του μπάσκετ.

Oι φωτογραφίες είναι από το  αρχείο του Νίκου Τούλη και βέβαια του Μιχάλη Δασκαλάκη που διαθέτει πολύ πλούσιο αρχειακό υλικό.