Το συμβούλιο της FIBA Europe αποφάσισε ότι η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι θα διοργανώσει το Ευρωπαϊκό U20 των Ανδρών, που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο από τις 8 μέχρι τις 16 Ιουλίου 2023. Επίσης όπως αποφασίστηκε, το 2024, θα διοργανωθεί, επίσης στο Ηράκλειο, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16.

Η Ελλάδα αναμένεται να φιλοξενήσει  στο Ηράκλειο το προσεχές καλοκαίρι (8-16 Ιουλίου 2023) Ευρωπαϊκό U20 των Ανδρών. Επίσης θα φιλοξενήσει το καλοκαίρι του 2024 πάλι στο Ηράκλειο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16.

Η FIBA Europe αποφάσισε επίσης ότι από  τα προκριματικά γκρουπ F και I στα οποία έχουν απομείνει τρεις ομάδες (μετά τον αποκλεισμό Ρωσίας και Λευκορωσίας), οι ομάδες που θα πάρουν την πρώτη θέση προκρίνονται στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν από τις πρώτες ομάδες αλλά και τις 4 καλύτερες δεύτερες των υπόλοιπων οκτώ γκρουπ. Αυτό συνεπάγεται ότι από τους 10 προκριματικούς ομίλους, όλες οι ομάδες που θα πάρουν την πρώτη θέση θα πάρουν το εισιτήριο για την τελική φάση, και οι 4 καλύτερες δεύτερες των υπόλοιπων ομίλων πλην του F και του I, οι δεύτεροι του οποίου δε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής ανεξαρτήτως ρεκόρ.