Τις τελευταίες δύο περίπου εβδομάδες, το ελληνικό μπασκετικό γίγνεσθαι έχει έρθει αντιμέτωπο με μια σημαντική και πολύπλευρη «κόντρα» μεταξύ των πλευρών των Συνδέσμων Κριτών της χώρας αλλά και των ΕΟΚ – ΓΓΑ -κάτι που, δυστυχώς, έχει επιφέρει άμεσες και έντονες επιπτώσεις στο άθλημα αλλά και τους πρωταγωνιστές του ειδικότερα.

Πάρα πολλά παιχνίδια στο ευρύτερο κάλλος των εθνικών κατηγοριών και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και της Αττικής γενικότερα δεν κατάφεραν ουδέποτε να λάβουν χώρα μετά και την απεργία των κριτών να κατέβουν στους εν λόγω αγώνες, με την ΕΟΚ ωστόσο να βρίσκει έστω και προσωρινές λύσεις διεξάγοντας -αν και όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- το πρόβλημα αυτό «υιοθετώντας» ανθρώπους κάθε είδους και ιδιότητες για να διευθετηθεί η ομαλή διεξαγωγή των εκάστοτε αναμετρήσεων τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην επικράτεια γενικότερα.

Το basketblog.gr, λίγες ώρες πριν την πολύ κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των πλευρών των Κριτών και της Ομοσπονδίας, συνομίλησε με τον Πρόεδρο του ΣΥ.Κ.Κ.Ν.Α. (Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Νοτίου Αττικής), τον κύριο Βασίλη Καραγκιουλέ, για τα πάμπολλα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί πάνω από το ελληνικό μπάσκετ κατά τις τελευταίες ημέρες, τα λάθη της Ομοσπονδίας αλλά και των ενώσεων με την απόφασή τους να διεξάγουν τα ματς με μη κριτές στη θέση των κριτών, την πραγματική υπόσταση των αγώνων που όντως έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο (10-11/12) αλλά και φυσικά τις αξιώσεις του ίδιου αλλά και του ευρύτερου πεδίου των συναδέλφων του για την σημερινή επαφή με την ΕΟΚ με κοινό γνώμονα φυσικά το επόμενο βήμα για όλους και προπαντώς του ίδιου του μπάσκετ.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Βασίλης Καραγκιουλές για:

Την κίνηση της ΕΣΚΑΝΑ να λειτουργήσει με μη ή τιμωρημένους κριτές: «To έγγραφο που βγήκε πριν από τρεις βδομάδες επηρεάζει όλους τους Συνδέσμους Κριτών και δε λειτουργεί μεμονωμένα. Η ΕΣΚΑΝΑ για να αποκτήσει αγώνες με κινήσεις από τον Πρόεδρό της πήρε τιμωρημένους κριτές ή κριτές που είχαν σταματήσει εδώ και χρόνια ή γενικότερα άτομα τα οποία δε συμφωνούν με τη διοίκησή μας. Στους 16 κριτές που έπαιξαν οι 5 ήταν τιμωρημένοι για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα ενώ κάποιοι άλλοι κατ’ επανάληψη αλοίωναν τον χρόνο στους αγώνες. Από την άλλη μεριά, πήρε δύο κριτές 5 μηνών (από τότε που ολοκλήρωσαν τη σχολή κριτών) που έπαιξαν μέχρι και Α2 Ανδρών και ενώ κάποιοι που έπαιζαν μόνο παιδοεφηβικά βρέθηκαν να παίζουν σε αυτό το επίπεδο -με ό,τι λάθη αυτό συνεπάγεται».

Για τους «απεργοσπάστες» κριτές που διεύθυναν κανονικά παιχνίδια: «Πρόσφατα είχαμε εκλογές στο Σύνδεσμο και το ποσοστό που πήραμε αναλογεί στο 88%, ένα ποσοστό που δείχνει πολλά. Το υπόλοιπο 12% ήταν το ποσοστό που έσπασε την απεργία, αυτοί δηλαδή που δε ήθελαν να εκλεγούμε και ήταν απέναντί μας στις εκλογές. Μάλιστα, είχαμε μιλήσει με τον κόσμο και τους είχαμε ενημερώσει για το τι πρόκειται να κάνουμε και ακόμα και αυτοί ομόφωνα είχαν πει πως συμφωνούν να μην παίξουμε. Και παίξανε. Αυτό για μένα είναι το χειρότερο.

Το πρόβλημα είναι συνολικό και δεν μένει στην ΕΟΚ αλλά είναι και εσωτερικό του συνδέσμου. Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που έπαιξαν; Ποιος κριτής θα δεχθεί να παίξει μαζί τους ή να κάτσει στο τραπέζι μαζί τους; Και δεν είναι ότι το έκαναν 16 στους 50, το έκαναν 16 στους 130 ή 16 στους 300 κριτές που έχει όλη η Αττική. Δε θα μιλιούνται μεταξύ τους. Αυτό δεν θα επηρεάσει τον αγώνα μετά; Ευελπιστώ να βρεθεί λύση. Δεν είναι εικόνα να μη γίνονται τα τοπικά πρωταθλήματα ούτε κάποια ματς να γίνονται έτσι όπως έγιναν. Αυτό με ενδιαφέρει. Είναι σαν να έχει αυτήν τη στιγμή στους δρόμους μια συμμορία και για να το αντιμετωπίσει το κράτος δεν καλεί τις αρχές και τους φρουρούς αλλά ανοίγει τα κελιά για τους πιο βαριά τιμωρημένους στις φυλακές και τους καλεί να αντιμετωπίσουν την κατάσταση; Τι περιμένουμε πως θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Γιατί αυτήν τη στιγμή έχουν βγει άτομα στους αγώνες με παρανομίες. Να τους πούμε και μπράβο και ότι μαζί σας θα φτιάξουμε την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ; Ή ότι σβήνουμε τις τιμωρίες. Είναι και αυτό πολύ μεγάλο ερώτημα.
Μακάρι σήμερα να λυθούν όλα. Αλλά πρέπει κάποιος να διασφαλίσει την επόμενη μέρα. Δε γίνεται να παίζουμε… γιούρια».

Για τον σκοπό της απεργίας αλλά και την ποιότητα αντί της ποσότητας των αγώνων: «Δεν πάμε με πρόθεση να μη γίνουν αγώνες ή να μη γίνουν σωστά, αλλά με πρόθεση να γίνει αυτό που πρέπει. Μπορεί να έγινε το 90% των αγώνων αλλά το θέμα είναι και το πώς έγιναν. Δεν γίνεται να μπαίνω στο γήπεδο και να βλέπω άτομα που δεν είναι καν κριτές και να είναι από το basketaki χωρίς να έχουν βγάλει σχολή κριτών. Σε έναν αγώνα έγινε το χάος με χρονόμετρα και πόντους, υπάρχουν ακόμα και σε βίντεο. Το θέμα είναι να βγαίνουν και ποιοτικά. Δε γίνεται στο κορυφαία ελληνικό επίπεδο της Basket League και στο ντέρμπι της Αχαϊας (σ.σ. Προμηθέας – Απόλλωνας) στο ταμπλό να μην υπάρχουν σκόρερ, φάουλ και τάιμ άουτ παρά μόνο σκορ. Άρα και ποιοτικά θα πρέπει να δούμε πως θα γίνει.

Κάθισαν για κριτές Κομισάριοι, άτομα που έχουν τιμωρηθεί για πολύ σοβαρά νομικά παραπτώματα ή κάποιοι που δεν τους ήξερες κανείς. Εμένα με νοιάζει και το πως στο παίχτηκαν. Στο Λεκανοπέδιο το 40% των ματς των εθνικών κατηγοριών δεν έγινε και το υπόλοιπο έγινε επειδή είτε έσπασαν την απεργία είτε επειδή μπήκαν μέσα άκυροι. Μόνο χάος έχουμε έτσι. Αν αύριο πχ οι αθλητές δεν θέλουν να κατέβουν για τους δικούς τους λόγους τι θα γίνει; Αλλού θα πηγαίνουν 5 και αλλού 12; Δεν μου κάνει για εικόνα του μπάσκετ αυτή. Η άποψή μου είναι να κάτσουμε με την ΕΟΚ σε ένα τραπέζι και να μη σηκωθούμε αν δε βρούμε λύσεις έγγραφες. Δεν υπάρχει αλλοίωση αγώνα, υπάρχει σοβαρό ζήτημα αλλοίωσης του μπάσκετ. Δεν είναι αυτό το μπάσκετ που θέλουμε. Είχε τα αντανακλαστικά η ΕΟΚ να βρει μια λύση και σωστά έπραξε. Αλλά τι κάνουμε από εδώ και πέρα;

Για τα κύρια αιτήματα στη συνάντηση με την ΕΟΚ: «Έχει αποδειχθεί διαχρονικά πως το σύστημα των ορισμών αλλά και εκείνο που περιλαμβάνει σχολές επιμόρφωσης και αξιολόγησης είναι τα πλέον βασικά, γιατί αν δεν γίνει η αξιολόγηση από τον ίδιο τον σύνδεσμο, που αποτελεί από κριτές και κρίνει κριτές, ποιος θα το κάνει; Η ένωση, οι προπονητές, οι αθλητές ή οι διατητές;

Τόσα χρόνια κανείς δε γνωρίζει τους κριτές ατομικά ούτε και τι προβλήματα έχουν. Έτσι δε μπορεί να υπάρξει λύση. Ήδη στην ΕΣΚΑΝΑ χθες προσπάθησαν να παίξουν 10 αγώνες -οι δύο ακυρώθηκαν. Δεν έγιναν ποτέ γιατί δεν πήγαν οι κριτές.

Θέλουμε να υπάρξουν οι κατάλληλες εγγυήσεις για να προχωρήσουμε, να συνεχίσουμε όπως και πριν και να πάμε σε ένα νέο νομοσχέδιο όσο άμεσα θέλουν, σύμφωνα με το οποίο όλοι μας από κοινού να πάμε στου Υπουργείο και να εξαλείψουμε κάθε νομικό κενό στις ασφαλίσεις -όπως προβλέπεται για τους διαιτητές να γίνουν οι αντίστοιχες κινήσεις και σε εμάς και νομοθετικά. Δε γίνεται να μας βγάζουν από το παιχνίδι τελείως. Όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των κριτών. Στο μπάσκετ γενικότερα είμαστε ο κάθενας από ένα μικρό σπίτι και το μπάσκετ ένα μεγάλο οικόπεδο και πρέπει όλοι μαζί να προοδεύσουμε. Να ανέβουμε και να προοδεύσουμε παραπάνω για να βοηθήσουμε συνολικά το άθλημα στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι μας να προχωράμε λίγο λίγο. Ό,τι συμβαίνει τώρα είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα».