Έχοντας τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης για τρία δεκάλεπτα η Εθνική Παίδων έκαμψε την αντίσταση της Τσεχίας με 86-61 και κάνοντας το 2Χ2 στην πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται σε Λετονία και Λιθουανία έδειξε πως έχει τις δυνατότητες να πετύχει κάτι καλό στη διοργάνωση. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε σκορ από δέκα συνολικά παίκτες και με τον Σταμάτη (22 πόντοι, 6 ριμπάουντ) να κυριαρχεί δεν δυσκολεύτηκε να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα.

Το πρώτο δεκάλεπτο ανήκε ολοκληρωτικά στην Εθνική μας ομάδα. Με σωστές επιλογές στην επίθεση και έναν… ασταμάτητο Σταμάτη (9 πόντοι στην πρώτη περίοδο) η “γαλανόλευκη” δεν δυσκολεύτηκε να πάρει διαφορά ασφαλείας. Έτσι, ήδη από το 4ο λεπτό, πήρε αέρα 10 πόντων (14-4), τον οποίο διατήρησε με χαρακτηριστική άνεση μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου με όπλο την καλή της άμυνα και τον επιθετικό πλουραλισμό.

Οι ρόλοι, όμως, αντιστράφηκαν πλήρως στη συνέχεια. Οι Τσέχοι ήταν τώρα αυτοί που είχαν τον έλεγχο του ρυθμού. Η Ελλάδα διατήρησε το διψήφιο προβάδισμά της μέχρι το 11′, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούσε να βρει τις απαντήσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Η Τσεχία “ροκάνισε” τη διαφορά μειώνοντας στους 6 πόντους (29-23), αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Με σωρεία εύστοχων τριπόντων (6/14 στο πρώτο μέρος) η διαφορά έπεσε ακόμα περισσότερο, κάνοντας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να μην νιώθει, πλέον, και τόσο άνετα με το προβάδισμα των 4 πόντων που είχε (39-35) εν όψει του δεύτερου ημιχρόνου.

Οι έντονες… αλλαγές ρυθμού και συναισθημάτων συνεχίστηκαν και στο τρίτο δεκάλεπτο. Η Ελλάδα πήρε εκ νέου τα ηνία της αναμέτρησης και παίζοντας -μετά από ώρα- καλή άμυνα προηγήθηκε και πάλι με διψήφια διαφορά (52-40 στο 24′). Ο Σταμάτης συνέχισε να “πληγώνει” την τσεχική άμυνα είτε σκοράροντας είτε δίνοντας έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του, κάτι που έδωσε την απαραίτητη ώθηση στην ομάδα του Μάνου Μανουσέλη (64-49 στο 30′).

Η πλάστιγγα είχε γείρει οριστικά στην πλευρά της “γαλανόλευκης” αφού η Τσεχία έδειχνε ανήμπορη να κάνει και δεύτερο comeback. Η Ελλάδα πήρε σκορ απ όλους σχεδόν τους παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν κι έτσι η διαφορά έφτασε στους 20 πόντους (71-51) στο 31ο λεπτό βάζοντας ένα τέλος στην υπόθεση νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 27-14, 39-35, 64-49, 86-61.
ΕΛΛΑΔΑ: Τολιόπουλος 8 (2), Τσιόγκας 7 (1), Κοττάς 8, Οικονομόπουλος 4, Τσαμπούρης, Ζόρζος 8 (2), Σκουλίδας, Μήτογλου 5 (1), Ανδρεάδης 2, Σταμάτης 23 (2), Παπαγιάννης 8, Χαραλομπόπουλος 13.
ΤΣΕΧΙΑ: Στέιερ 2, Πούλπαν, Χάντζλικ, Μάρες 13 (3), Πέκαρεκ, Κλίμεκ 7 (1), Λιτσένικ, Σβόμποντα 22 (1), Λέτσο, Σκρανκ 10 (2), Πουρσλ 7 (1), Κρόλινεκ.