Η Εθνική Γυναικών δεν κατάφερε να είναι ανταγωνιστική απέναντι στη Ρωσία, γνωρίζοντας την ήττα με 67-53 και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση του προκριματικού της ομίλους με σύνολο 10 βαθμών. Οι παίκτριες του Κώστα Κεραμιδά, που είδαν τη διαφορά να φτάνει ακόμη και στους 27 πόντους, κατάφεραν τουλάχιστον να περιορίσουν τη «ζημιά» στο φινάλε, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τις χρίζει ουσιαστικά ως φαβορί για την πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ του 2017, ως μία εκ των έξι καλύτερων δεύτερων ομάδων. Τα κορίτσια μας, οφείλουν απλώς να περιμένουν τη λήξη των αγώνων για να διαπιστώσουν και τυπικά αν θα βρίσκονται στην Τσεχία σε λίγους μήνες.

Η διαφορά σώθηκε κυρίως από την Ζωή Δημητράκου και την Στέλλα Καλτσίδου, που σκόραραν από 12 πόντους και με τη δεύτερη να παίρνει 6 ριμπάουντ. Κορυφαία μακράν της δεύτερης για τις νικήτριες, ήταν η Μαρία Βαντέεβα με 20 πόντους, 5 ριμπάουντ και τρεις ασίστ.

Το φιλμ

Στο πρώτο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες ξεκίνησαν «μουδιασμένα», με τις Ρωσίδες να σκοράρουν πρώτες ύστερα από σχεδόν ενάμιση λεπτό αλλά να είναι έτοιμες να ξεφύγουν, βρίσκοντας λύσεις στο πρόσωπο αρκετών παικτριών τους (9-2 στο 5′). Η ελληνική άμυνα, άρχισε τότε να λειτουργεί, με τη Σπανού να ξεκινά αντεπίθεση για να μετριαστεί η «ζημιά» και με την καλή της δουλειά στις δύο ρακέτες, φάνηκε πως μπορούσαμε να έχουμε ελπίδα με το ματς να βρίσκεται στο δικό μας ρυθμό (13-8).

Η Κιρίλοβα και η Μάιγκα, όμως, είχαν διαφορετική άποψη και άνοιξαν την άμυνά μας με την ευστοχία τους, για να πραγματοποιηθεί ένα επιμέρους σκορ 19-2 στα πρώτα πέντε λεπτά της δεύτερης περιόδου, με την «Αρκούδα» ουσιαστικά να υπάρχει μόνο στο παρκέ (32-10). Η Χατζηνικολάου και η Λύμουρα προσπάθησαν να… μαζέψουν την κατάσταση, αλλά η ευστοχία των γηπεδούχων ήταν παροιμιώδης, αρχίζοντας να σκοράρουν και από μακριά για να λήξει το εφιαλτικό πρώτο ημίχρονο στο 42-17.

Η Δημητράκου και η Καλτσίδου, ήταν εκείνες που προσπάθησαν να ξεκινήσουν μία ελληνική αντεπίθεση στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά με την Βίντμερ και την Βαντέεβα σε τρομερή φόρμα, η Ρωσία για ακόμη μία φορά εκμεταλλεύτηκε ένα κακό πρώτο μας πεντάλεπτο, φτάνοντας την υπέρ τους απόσταση στο +27 λίγο πριν τα μέσα της περιόδου (53-26). Οι δύο προαναφερθείσες παίκτριες του Κεραμιδά επέμειναν και τουλάχιστον δεν επέτρεψαν να μεγαλώσει η «ψαλίδα», η οποία έκλεισε στους 23 πόντους (62-39).

Οι δύο πρωταγωνίστριές μας είχαν βρει ρυθμό και έδωσαν το «σύνθημα» στις υπόλοιπες για να μην κατατεθούν τα «όπλα», με την Σπανού να συνεχίζει να παλεύει ηρωικά στο «ζωγραφιστό» και την Λύμουρα να σκοράρει γκολ-φάουλ για την ολοκλήρωση ενός επιμέρους 3-13, που έμοιαζε να δίνει διαφορετικό ενδιαφέρον στο ματς (65-52 στο 35′). Οι δύο ομάδες συμβιβάστηκαν μάλλον με αυτή τη διαφορά, η οποία πιθανότατα δίνει πρόκριση στα κορίτσια μας.

Δεκάλεπτα: 13-8, 42-17, 62-39, 67-53

Ρωσία (Βασίν): Ζέντικ 8 (2), Μουσίνα 2, Μπελιάκοβα 10 (2), Βαντέεβα 20, Λεβτσένκο 4, Βίντμερ 5, Κιρίλοβα 6 (2), Σάποβα, Μπέγκλοβα 8 (2), Τσερεπάνοβα, Μάιγκα 4, Ανοΐκινα

Ελλάδα (Κεραμιδάς): Νικολοπούλου 2, Δημητράκου 12, Χατζηνικολάου 6, Παπαμιχαήλ, Λύμουρα 7 (1), Σωτηρίου, Κοσμά 3 (1), Σπανού 11, Σπυριδοπούλου, Καλτσίδου 12

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.