Η αστοχία και ένα… “βραχυκύκλωμα” διαρκείας στο τρίτο δεκάλεπτο στέρησαν τη νίκη στην Εθνική μας ομάδα Παίδων στο πρώτο παιχνίδι της δεύτερης φάσης του Ευρωμπάσκετ απέναντι στην Σερβία (53-62). Η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη προδόθηκε από το καταστροφικό τρίτο δεκάλεπτο, όπου σκόραρε μόλις 4 πόντους, και από τις λανθασμένες επιλογές των τελευταίων δύο λεπτών (διάστημα στο οποίο αποβλήθηκε με πέντε φάουλ ο Χαραλαμπόπουλος) που δεν της έδωσαν την ευκαιρία να διεκδικήσει μέχρι τέλους το ροζ φύλλο αγώνα.

Το “μουδιασμένο” ξεκίνημα δεν στοίχισε στην Εθνική μας καθώς, παρά το γρήγορο προβάδισμα των Σέρβων με 6 πόντους (2-8 στο 4′), μπόρεσε να βρει γρήγορα τις κατάλληλες απαντήσεις και με τους Χαραλαμπόπουλο και Σταμάτη να αναλαμβάνουν δράση να φέρει το παιχνίδι στην ισοπαλία (9-9).

Η Σερβία συνέχισε να έχει τον έλεγχο του ρυθμού και μαζί ένα μικρό προβάδισμα (11-14), αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ και να προβληματίσει πιο έντονα την “γαλανόλευκη”. Έτσι, το πρώτο δεκάλεπτο βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες (16-16) και τον Σταμάτη να κάνει… θραύση σκοράροντας κατά ριπάς.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο το ντέρμπι συνεχίστηκε για τα καλά. Οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν διαρκώς στο προβάδισμα (22-24, 26-24) αφού η αστοχία και η καλή αμυντική λειτουργία αμφοτέρων δεν τους επέτρεψε να πάρουν διαφορά ασφαλείας. Η Σερβία με τρίποντο του Σταρίντσεβιτς πήρε και πάλι κεφάλι στο σκορ (28-29) 22” πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους, αλλά ο Τολιόπουλος απάντησε με τον ίδιο τρόπο στο τέλος του ημιχρόνου δίνοντας αέρα δύο πόντων στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (31-29).

Η τρίτη περίοδος ήταν καταστροφική για το συγκρότημα του Μάνου Μανουσέλη. Η Ελλάδα αδυνατούσε να σκοράρει (μόλις 4 πόντοι στο τρίτο δεκάλεπτο) αφού τόσο η αστοχία της στα περιφερειακά σουτ, όσο και η πολύ καλή άμυνα των αντιπάλων της δεν της έδωσαν την ευκαιρία να μείνει κοντά στο σκορ. Έτσι, η Σερβία δεν άργησε να πάρει εκ νέου κεφάλι στο σκορ και να προηγηθεί με 41-35 στο 30ο λεπτό.

Παρόλ’ αυτά η “γαλανόλευκη” δεν τα παράτησε και συνέχισε να παλεύει. Ακόμα κι όταν βρέθηκε να κυνηγά στο σκορ τους Σέρβους, που είχαν πάρει διψήφιο προβάδισμα (36-46 στο 32′), δεν έδειξε διάθεση να… τα παρατήσει. Ο Σταμάτης ανέλαβε δράση και συνεπικουρούμενος από τον Χαραλαμπόπουλο έφερε την Ελλάδα και πάλι σε απόσταση βολής (51-53 στο 38′).

Ενάμιση λεπτό χωρίς καλάθι, όμως, από ελληνικής πλευράς ήταν αρκετό για να δώσει και πάλι διαφορά ασφαλείας στη Σερβία (51-57 στο 39′). Η Εθνική μας ομάδα δεν μπόρεσε να κάνει ακόμα μία ανατροπή με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα με 62-53 και, πλέον, η υπόθεση πρόκριση στα προημιτελικά δυσκολεύει αρκετά.

Τα δεκάλεπτα: 16-16, 31-29, 35-41, 53-62.
ΕΛΛΑΔΑ: Τολιόπουλος 9 (1), Τσιόγκας, Κοττάς 5, Οικονομόπουλος 6, Τσαμπούρης, Ζόρζος, Σκουλίδας 2, Μήτογλου, Ανδρεάδης, Σταμάτης 17 (1), Παπαγιάννης 4, Χαραλαμπόπουλος 10 (1).
ΣΕΡΒΙΑ: Πένο 2, Ντόκοβιτς 8 (2), Ντασκάλοβιτς 8 (2), Στογιάνοβιτς 2, Γιοβάνοβιτς, Κοβάσεβιτς 6, Σταρίντσεβιτς 12 (1), Ραντοβάνοβιτς, Πάβλοβιτς 11 (11 ριμπ.), Γκλίσιτς, Βούκετιτς 4, Λαζάροβιτς 9 (11 ριμπ.).