Έσβησετο όνειρο
Όντας… αγνώριστη καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης κόντρα στην Ισπανία, η Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών ηττήθηκε απολύτως δικαιολογημένα με 82-60 χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσει κάποιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Εσθονία. Η ομάδα του Κώστα Μίσσα περιορίστηκε σε ρόλο… κομπάρσου από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, ενώ η “κατάρρευσή” της στην τρίτη περίοδο αποτέλεσε την “ταφόπλακα” των προσπαθειών της για τη νίκη – πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Η υψομετρική διαφορά που χωρίζει τις δύο ομάδες είναι δεδομένη, και αυτό προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η Εθνική μας στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Αρκετές φορές η μπάλα “ακούμπησε” στο ζωγραφιστό με σκοπό είτε το εύκολο καλάθι είτε τη δημιουργία.

Η ευστοχία των Ισπανών, όμως, από την περιφέρεια σε συνδυασμό με την αδυναμία των διεθνών μας να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για εύκολο καλάθι, κρατούσε τους Ίβηρες μπροστά στο σκορ (11-12 στο 6′. Η σκληρή άμυνα, που ήταν το σήμα κατατεθέν της “γαλανόλευκης” καθ όλη τη διάρκεια του τουρνουά, εξακολουθούσε να παίρνει χαμηλό βαθμό, κάτι που φυσιολογικά δεν της επέτρεψε να ελέγξει το ρυθμό.

Έτσι, η ομάδα του Σίτο Αλόνσο προηγήθηκε με +4 (16-20) στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, την ίδια ώρα που η Ελλάδα αδυνατούσε να… δημιουργήσει έχοντας μόλις μία (1) ασίστ.

Το κρεσέντο των Ισπανών από την περιφέρεια συνεχίστηκε στα πρώτα λεπτά του δεύτερου δεκαλέπτου, αλλά η “απάντηση” από πλευράς του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος δια χειρός Παπαπέτρου διατηρούσε τις δύο ομάδες κοντά στο σκορ (24-26 στο 13′).

Η διαφορά μπορεί να έμοιαζε “εύθραυστη“, αλλά δεν ήταν. Κι αυτό γιατί η Ισπανία είχε το πάνω χέρι στο παιχνίδι, δεν κινδύνευσε από καταστάσεις τρανζίσιον και από την περιφέρεια και εκμεταλλευόμενη τη νευρικότητα των παικτών του Κώστα Μίσσα διατηρήθηκε μπροστά στο σκορ μέχρι το τέλος του πρώτου μέρος.

Έτσι, το +3 (37-40) με το οποίο πήγαν οι Ίβηρες στα αποδυτήρια μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και… κολακευτικό για την Ελλάδα με βάση την εικόνα της αναμέτρησης, ειδικά από τη στιγμή που η δημιουργία από πλευράς της “γαλανόλευκης” εξακολουθούσε να είναι… κάτω του μετρίου (έξι ασίστ).

Στην επανάληψη τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για την Ελλάδα αφού ξ άμυνα εξακολουθούσε να είναι… απούσα, την ίδια ώρα που στην επίθεση δεν υπήρχε δυνατότητα να βρούμε εύκολα το δρόμο προς το καλάθι.

Ο Κώστας Μίσσας ανακάτεψε την τράπουλα δοκιμάζοντας σχήματα με ένα γκαρντ (Καλογιαννίδης) και τρία φόργουορντ (Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο, Αγραβάνης), αλλά ούτε αυτό έδωσε τη λύση. Κάτι που ισχύει και για το σχήμα με τρεις “κοντούς” (Μποχωρίδης, Καλογιαννίδης, Λαρεντζάκης) που χρησιμοποίησε στα τελευταία λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου.

Παράλληλα, η Ισπανία εξακολουθούσε να έχει το πάνω χέρι και ανεβάζοντας διαρκώς την απόδοσή της, κατάφερε να φτάσει την υπέρ τη διαφορά στο +20 (45-65) στο 31ο λεπτό.

Ο νικητής του αγώνα είχε, πλέον, κριθεί αφού η “γαλανόλευκη” αδυνατούσε να “απαντήσει” στα όσα παρουσίαζε στο παρκέ το σύνολο του Σίτο Αλόνσο. Έτσι, το τελικό 82-60 ήρθε απολύτως φυσιολογικά, με την Ελλάδα να προετοιμάζεται για τους αγώνες κατάταξης στις θέσεις 5-8.

Τα δεκάλεπτα: 16-20, 37-40, 45-62, 60-82.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 13 (1), Λαρεντζάκης 15 (1), Παπαπέτρου 12 (2 τρίπ., 8 ριμπ.), Καραμαλέγκος, Καλογιαννίδης 3, Σλαφτσάκης, Μήτσιαλος, Αντετοκούνμπο 5 (1), Μελισσαράτος 2, Αγραβάνης 6, Καμπερίδης 4 (7 ριμπ.), Γόντικας.
ΙΣΠΑΝΙΑ (Αλόνσο): Μότος, Άμπια, Βίβες 9 (1), Φερνάντεθ 21 (2), Σανθ, Κόντε, Κόστα, Ντίεζ 23 (3 τρίπ., 9 ριμπ.), Μεντόρι, Σουάρεθ 14 (4), Ολαϊθόλα 4, Σάιθ 11.