Η αγωνιστική δράση ολοκληρώθηκε σε όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης και, πλέον, η προσοχή όλων στρέφεται στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Το μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού, άλλωστε, αποτελεί το talk of the town του φετινού καλοκαιριού, με τα προγνωστικά να είναι… ριψοκίνδυνα αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που η -Πρωταθλήτρια Ευρώπης- Ισπανία θα παραταχθεί λειψή λόγω των πολλών απουσιών (σ.σ.: Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Φελίπε Ρέγες, Σερζ Ιμπάκα, Πάου Γκασόλ είναι εκτός μάχης).

Η Εθνική μας ομάδα έχει, πλέον, νέο προπονητή (Αντρέα Τρινκιέρι) και με όπλο τον… θυμό από το περσινό στραπάτσο του Προολυμπιακού Τουρνουά θέλει να επιστρέψει στο βάθρο ενός Ευρωμπάσκετ.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών τους δεκαοχτώ (18) “εκλεκτούς” του για την προετοιμασία της “επίσημης αγαπημένης”, με την επιστροφή των Λουκά Μαυροκεφαλίδη και Σοφοκλή Σχορτσανίτη να ξεχωρίζουν. Επειδή, όμως, ο… “εθνικός πυρετός” βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα από τώρα, το basketblog.gr θα σας παρουσιάσει -ανά θέση- το τι έκαναν τη φετινή σεζόν οι παίκτες που θα έχει στην προετοιμασία ο Αντρέα Τρινκιέρι.

Point Guard:

Πρόκειται για μία θέση στην οποία η “γαλανόλευκη” είναι υπερ-πλήρης. Κι αυτό γιατί πέρα από τους “κλασικούς” άσους (Νικ Καλάθης, Δημήτρης Κατσίβελης, Κώστας Σλούκας, Νίκος Ζήσης), υπάρχουν παίκτες που μπορούν να συνεισφέρουν με συνέπεια στο “1”, παρά το γεγονός ότι πρόκειται περισσότερο για κόμπο γκαρντ (Νίκος Παππάς, Βασίλης Σπανούλης). 

Βάζοντας τους δύο τελευταίους, όμως, στη θέση “2”, θα καταπιαστούμε με τους τέσσερις πρώτους που αναφέρθηκαν και έκαναν αρκετά καλές εμφανίσεις τη φετινή σεζόν. 

Ειδικά ο Νικ Καλάθης έδειξε πως μπορεί να αναλάβει το ρόλο του ηγέτη σε μία ομάδα αφού ήταν ο “ιθύνων νους” της Λοκομοτίβ Κούμπαν στο δρόμο προς την κατάκτηση του Γιούροκαπ. Ο ομογενής πόιντ γκαρντ είχε 12.6 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ στο ρωσικό πρωτάθλημα, 13.9 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 6.1 ασίστ στη VTB League, ενώ στο Γιούροκαπ 12.9 πόντους, 5.9 ριμπάουντ και 6.7 ασίστ ανά παιχνίδι. Αναμφισβήτητα πρόκειται για την break out season του Νικ Καλάθη, ο οποίος έβγαλε στο παρκέ το πλούσιο ταλέντο του οδηγώντας την Λοκομοτίβ Κούμπαν σε μία εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά.

Ο… ηττημένος του τελικού του Γιούροκαπ, Νίκος Ζήσης, ήταν εξίσου θετικός φορώντας τη φανέλα της Μπιλμπάο. Ο πολύπειρος γκαρντ ξεχώρισε στους “άνδρες με τα μαύρα” για το ώριμο παιχνίδι του μετρώντας 9 πόντους, 1.9 ριμπάουντ και 3.5 ασίστ στη Liga Endesa, ενώ στο Γιούροκαπ είχε 10 πόντους, 1.7 ριμπάουντ και 3.4 ασίστ.

Από την πλευρά τους, οι δύο “ερυθρόλευκοι” (Κώστας Σλούκας, Δημήτρης Κατσίβελης) έρχονται από πίσω με τον αέρα… των Πρωταθλητών Ευρώπης.

Ο μεν Κώστας Σλούκας είχε 5.7 πόντους, 2.1 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ στη Basket League ΟΠΑΠ και 5.2 πόντους, 1.6 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ στην Ευρωλίγκα ερχόμενος από τον πάγκο. Ο δε Δημήτρης Κατσίβελης είχε 3.8 πόντους, 2.4 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ στη Basket League ΟΠΑΠ, με τους αριθμούς του στην Ευρωλίγκα να είναι χαμηλότεροι αφού είχε 0.7 πόντους, 0.7 ριμπάουντ και 0.4 ασίστ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έδειξε πως έχει τα φόντα να αντέξει το βάρος των υψηλών απαιτήσεων καθώς φέτος ήταν η πρώτη χρονιά της καριέρας του που πήρε ευκαιρίες στο υψηλότερο επίπεδο.

Shooting Guard:

Στη συγκεκριμένη θέση η Εθνική μας ομάδα διαθέτει παίκτες που μπορούν τόσο να σκοράρουν μέσα από προσωπικές ενέργειες (Βασίλης Σπανούλης, Νίκος Παππάς) όσο και παίκτες που διακρίνονται για το καλό περιφερειακό τους σουτ είτε “στημένοι” στις γωνίες, είτε βγαίνοντας από σκριν (Κώστας Βασιλειάδης, Μάικ Μπράμος).

Ξεκινώντας από τον αρχηγό του Ολυμπιακού, θα λέγαμε πως οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους καθώς ο “V-Span” είχε 11.4 πόντους, 1.5 ριμπάουντ και 5.7 ασίστ στη Basket League ΟΠΑΠ, ενώ στην Ευρωλίγκα μέτρησε 14.7 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 5.5 ασίστ οδηγώντας τους Πειραιώτες στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη διαδοχική χρονιά.

Ο Κώστας Βασιλειάδης πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις με τα χρώματα της Μπιλμπάο, με αποτέλεσμα να προσελκύει το φετινό καλοκαίρι το ενδιαφέρον κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, όπως η Μπαρτσελόνα και η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Θεσσαλονικιός σούτινγκ γκαρντ είχε 13.8 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ στη Liga Endesa, ενώ στο Γιούροκαπ μέτρησε 14.5 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ ανά παιχνίδι φτάνοντας μέχρι… τον τελικό του Σαρλερουά.

Ο Μάικ Μπράμος αποτελεί έναν από τους πιο βελτιωμένους παίκτες της φετινής προετοιμασίας καθώς η παρουσία του στον Παναθηναϊκό έδειξε να τον βοηθά σημαντικά σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού του. Ο ομογενής γκαρντ/φόργουορντ του τριφυλλιού είχε 7.8 πόντους, 3.1 ριμπάουντ, 2 ασίστ στη Basket League ΟΠΑΠ και 8.1 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ στην Ευρωλίγκα, όπου έφτασε μέχρι τα πλέι οφ.

Τέλος, ο Νίκος Παππάς ήταν ο ηγέτης του Πανιωνίου στο δρόμο μέχρι την κατάληψη της τρίτης θέσης της Basket League ΟΠΑΠ έχοντας 16.8 πόντους, 4.1 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ, ενώ στα έξι παιχνίδια που έδωσε στο Γιούροκαπ με τους “κυανέρυθρους” είχε 19.8 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ.

Small Forward:

Ως “καθαρά” τριάρια έχουμε τους Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς, Κώστα Παπανικολάου και Στράτο Περπέρογλου, αλλά είναι δεδομένο πως στη συγκεκριμένη θέση μπορούν να αγωνιστούν και οι Κώστας ΒασιλειάδηςΜάικ Μπράμος.

Ο “Rising Star” της φετινής Ευρωλίγκας, Κώστας Παπανικολάου δείχνει να βρίσκεται σε σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια με τους αριθμούς του τη φετινή σεζόν να είναι υψηλότεροι από ποτέ άλλοτε. Οι 9.2 πόντοι, 4.1 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ που είχε στη Basket League ΟΠΑΠ και οι 8.7 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ στην Ευρωλίγκα αποτελούν τον καλύτερο μάρτυρα.

Ο Στράτος Περπέρογλου αποτέλεσε το alter ego του “Παπ” στη θέση “3” των “ερυθρολεύκων” μετρώντας 7.3 πόντους, 2.6 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ στη Basket League ΟΠΑΠ και 5.8 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 1 ασίστ στην Ευρωλίγκα, την οποία κατέκτησε για τρίτη φορά στην καριέρα του (σ.σ.: είχαν προηγηθεί το 2009 και το 2011 με τη φανέλα του Παναθηναϊκού).

Όσο για τον “νέο” της παρέας των σμολ φόργουορντ, ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς είχε 12.2 πόντους, 6.5 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ στη Basket League ΟΠΑΠ, ενώ στο Γιούροκαπ μέτρησε 7.2 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 1 ασίστ ανά παιχνίδι.

Power Forward:

Αφήνοντας πίσω τους… “κοντούς”, φτάσαμε αισίως στους πάουερ φόργουορντ, εδώ όπου γίνεται πραγματική… “μάχη”. Κι αυτό γιατί οι Αντώνης Φώτσης, Γιώργος Πρίντεζης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και Κώστας Καϊμακόγλου δημιουργούν ένα καρέ – “φωτιά“.

Ο αρχηγός της “γαλανόλευκης”, Αντώνης Φώτσης, μπορεί να μην κατέκτησε κάποιον τίτλο με την Αρμάνι Μιλάνο, αλλά αποτελεί σταθερή αξία για την “επίσημη αγαπημένη”. Φέτος είχε 6.7 πόντους και 4.4 ριμπάουντ στη Serie A, και 7.5 πόντους, 4.2 ριμπάουντ και 1 ασίστ στην Ευρωλίγκα.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πρίντεζης μέτρησε 12.8 πόντους, 4.7 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ στη Basket League ΟΠΑΠ και 10.5 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ φτάνοντας στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη σερί χρονιά με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης πέρασε τη φετινή σεζόν σε δύο ομάδες, τη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης και τη Μπαρτσελόνα, τη φανέλα της οποίας φόρεσε σε έντεκα παιχνίδια έχοντας 6.8 πόντους και 3.5 ριμπάουντ. Όσον αφορά τη Σπαρτάκ, είχε 11.5 πόντους, 4.4 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ στο ρωσικό πρωτάθλημα, 15.5 πόντους, 6.3 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ στη VTB League και 14.5 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ στο Γιούροκαπ.

Ο -τελευταίος των πάουερ φόργουορντ- Κώστας Καϊμακόγλου είχε 13.9 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ στο ρωσικό πρωτάθλημα, 12.6 πόντους, 5.4 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ στη VTB League και 11.8 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ ανά παιχνίδι συνεχίζοντας να αφήνει θετικές εντυπώσεις με τα χρώματα της Ούνικς Καζάν.

Center:

Στη θέση “5” ο Αντρέα Τρινκιέρι επέλεξε τους Ίαν Βουγιούκα, Γιάννη Μπουρούση και Σοφοκλή Σχορτσανίτη, μετά και την απόφαση του Κώστα Κουφού να μην δώσει το “παρών” στο φετινό Ευρωμπάσκετ.

Ο “Σόφο” πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού έχοντας 8.1 πόντους και 2.3 ριμπάουντ στη Basket League ΟΠΑΠ, ενώ στην Ευρωλίγκα μέτρησε 8.1 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 1 ασίστ φτάνοντας με τους “πράσινους” ως τους “8” της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Από την πλευρά του, ο Ίαν Βουγιούκας είχε 10.2 πόντους, 2.6 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ στο ρωσικό πρωτάθλημα, 10.4 πόντους, 4.5 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ στη VTB League και 13.4 πόντους, 5.8 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ στο Γιούροκαπ με την Ούνικς Καζάν.

Τέλος, ο Γιάννης Μπουρούσης κατάφερε να ξεφύγει από τη γενικότερη μετριότητα της Αρμάνι Μιλάνο μετρώντας 11.5 πόντους, 6.8 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ στη Serie A, και 14 πόντους, 8.3 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ στην Ευρωλίγκα.