Αποστολή στη Χαλκίδα: Θάνος Φωτόπουλος

Πολύ κοντά σε μια πολύ σημαντική και σπουδαία νίκη έφτασε η Εθνική ομάδα γυναικών του μπάσκετ που μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό στο κλειστό της Χαλκίδας δεν τα κατάφερε και ηττήθηκε από τη Ρωσία με 66-67 για τα προκριματικά του ευρωμπάσκετ του 2017 χάνοντας έτσι την ευκαιρία να πετύχει την πιο σημαντική της νικη στο δρόμο για τελικά

Η Εθνική είχε προηγηθεί με + 10 πόντους στο 35 (64-54) και εκεί που όλα έδειχναν ότι η ομάδα ηταν να βήμα πριν την μεγάλη νίκη ένα blackoutέδωσε την δυνατότητα στις Ρωσίδες να ανακάμψουν και να φτάσουν στο τέλος χάρις σε ½ βολές από την Οσίποβα στην νικη αφήνοντας την Εθνική μας ομάδα με την ικανοποίηση της πολύ καλής εμφάνισης αλλά και με την πικρία του τελικού αποτελέσματος

Η Εθνική κατάφερε να περιορίσει σχεδόν όλα τα ατού της Ρωσίας και να στριμώξει στα σχοινιά την πολύ πιο έμπειρη και αθλητική ομάδα του Αλεξάντερ Βάσιν αλλά στο τέλος «έχυσε την καρδάρα» με το γάλα επιτρέποντας στις ρωσίδες να φύγουν με ένα ανέλπιστο όπως εξελίχθηκε ροζ φύλλο αγώνα το πιο σημαντικό στο δρόμο για το ευρωμπάσκετ του 2017.

Η Ελλάδα με την εμφάνιση της αυτή απέδειξε ότι αξίζει μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και αν προσέξει και βελτιώσει κάποιες μικρές στιγμές ολιγωρίας τότε σίγουρα θα δούμε πολλά και καλυτέρα πράγματα.

Κορυφαίες από την Ελληνική πλευρά η αρχηγός Εβίνα Μάλτση με 22 πόντους που παρ ολίγον να κερδίσει μονή της την Ρωσία με τα συνεχόμενα καλάθια στην τελευταία περίοδο και η Δημητράκου με 18 ενώ από τη Ρωσία Οσίποβα και Βίντμερ είχαν από 15. 

Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν πολύ δυνατά την αναμέτρηση προσπαθώντας η μια να εξουδετερώσει τα ατού της άλλης. Στα μισά του δεκάλεπτου το σκορ ηταν χαμηλό(7-6) καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Ρωσία έδιναν βάρος στην άμυνα. Ένα αγωνιστικό ξέσπασμα της Ρωσίας στα τελευταία όμως λεπτά έδωσαν το προβάδισμα με 4 πόντους (11-15) που ήταν και το τελικό της πρώτης περιόδου.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με τη Ρωσία να προηγείται με 7 πόντους(13-20) εκμεταλλευομένη κάποια μικρή αμυντική ολιγωρία της Εθνικής μας ομάδας. Η Σπανού με την Καλτσίδου ηταν εκείνες που σάλπισαν την αντεπίθεση και κατάφερε η Εθνική μας αρχικά  να ισοφαρίσει σε 26-26 και εν συνεχεία με καλάθι της Μάλτση να προηγηθεί με 30-28 πριν το 32-31 με το οποίο πήγαν οι δυο ομάδες στα αποδυτήρια.

Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε με ένα 0-8 από τη Ρωσία που πήγε το σκορ στο 34-39. Η Δημητράκου όμως ηταν εκεί για την Ελλάδα και με συνεχόμενα καλάθια μείωσε τη διαφορά στους 2 πόντους(41-43). Σε εκείνο το σημείο  ηταν που μίλησε η Μάλτση η αρχηγός πήρε το όπλο της όπλισε και οδήγησε την Εθνική στο 53-49 που έγραφε το φωτεινό ταμπλό του γηπέδου στο τέλος του δεκαλέπτου.

Η τελευταία περίοδος ηταν παράσταση για ένα όνομα και αυτό δεν ηταν άλλο από της αρχηγού της Εβίνας Μάλτση που κυριολεκτικά έκανε ότι ήθελε την άμυνα της Ρωσίας και οδηγούσε την Εθνική ομάδα εκ του ασφαλούς στο σκορ. Η Παπαμιχαήλ στο 35΄ έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα με 10 πόντους(64-54). Σε εκείνο το σημείο όμως ένα επιθετικό blackout έδωσε την ευκαιρία στη Ρωσία να αρχίζει να ροκανίζει τη διαφορά και εν συνεχεία να ισοφαρίσει σε 66-66 λιγο πριν το τέλος. Το τελευταίο λεπτό ηταν δραματικό με τις ρωσίδες σε νεκρό χρόνο να φτάνουν στην νικη με 67-66 χάρις σε μια ελεύθερη βολή από την κορυφαία της ομάδας στο παρκέ Οσίποβα.

Τα δεκάλεπτα: 11-15, 32-31, 53-51, 66-67.
Ελλάδα (Κεραμιδάς): Σταυρίδου, Δημητράκου 18 (1τρ. 5 ασσίστ)), Χατζηνικολάου 7, Χαλιβέρα, Μάλτση 22 (2), Παπαμιχαήλ 4, Λύμουρα, Σωτηρίου 4, Κοσμά, Σπανού 9, Σπυριδοπούλου, Καλτσίδου 2.
Ρωσία (Βάσιν): Λεβτσένκο 2, Μπελιάκοβα 15 (3), Βίντμερ 12(10 ριμπ), Μπεγκλόβα 2, Βιερού, Οσίποβα 15, Σαράποβα, Μάργκα, Βαντέεβα 13, Κολοσόφσκαγια 3 (1), Χερεπάροβα 3 (1), Μούσινα 2.

Δείτα τα στατιστικά του αγώνα με ένα κλικ ΕΔΩ