Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Θανάσης Σκουρτόπουλος, ανακοίνωσε στις 9/11 τους 14 παίκτες που καλεί στην Εθνική Ομάδα για τα ματς με Λετονία (27/11-19:00) και Βουλγαρία (29/11-19:00) στην φούσκα του Σαράγεβο. Ο κόουτς της «επίσημης» αγαπημένης δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Έκανε τις συγκεκριμένες επιλογές για συγκεκριμένους λόγους.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος επέλεξε τους παίκτες με  συγκεκριμένη λογική και το όλο θέμα έχει και αρκετό παρασκήνιο.

Η Εθνική ομάδα χρειάζεται μόλις μια νίκη στους δύο αυτά ματς, προκειμένου να βάλει και μαθηματικά στη τσέπη το εισιτήριο για το Eurobasket. Όλες οι νίκες, πάντως, έχουν χρησιμότητα και για το ranking της FIBA, αλλά και για τα γκρουπ δυναμικότητας ενόψει της κλήρωσης των ομίλων της τελικής φάσης.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος προτίμησε λοιπόν, να πάει στις επιλογές που έκανε, ώστε αρχικά να επιτευχθεί και μαθηματικά η πρόκριση.

Ανανέωση τον Φεβρουάριο

Μόλις η Εθνική «καθαρίσει» μέσα από τα ματς με Λετονία και Βουλγαρία το εισιτήριο για το Eurobasket, τότε θα μπει μπροστά το πλάνο της ανανέωσης της ομάδας για τα «παράθυρα» του Φεβρουαρίου και η Εθνική θα αλλάξει προφίλ. Με παίκτες, πάντως, που είναι στην 24άδα.

Θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια, ότι στις επιλογές δεν είναι όλα εύκολα. Κάποιοι παίκτες που ήταν στα προηγούμενα παράθυρα δεν μπορούν να υπολογιστούν σε αυτά που έρχονται, όπως π.χ. οι Μποχωρίδης, Κασελάκης, Λαρεντζάκης οι οποίοι αγωνίζονται πλέον στην Euroleague.

Έχουν κάνει τα πλάνα για το πρόβλημα με τον Προμηθέα

Το τεχνικό τιμ της Εθνικής θέλει να έχει φυσικά στα ματς με Λετονία και Βουλγαρία τους παίκτες του Προμηθέα που έχουν κληθεί στην ομάδα (Δημήτρης Αγραβάνης, Χάρης Γιαννόπουλος, Μιχάλης Λούντζης, Βαγγέλης Μάντζαρης).

Το πρόβλημα είναι όμως, ότι η Euroleague θέλει να βάλει εξ αναβολής ματς των Πατρινών στο Eurocup πάνω σε κάποια από τις ημερομηνίες που θα παίζει η Εθνική.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει ετοιμαστεί και γι’ αυτό το ενδεχόμενο και έχει κάνει ήδη τα πλάνα του. Αν η Euroleague βάλει τον Προμηθέα να παίξει πάνω σε ματς της Εθνικής, τότε το τεχνικό τιμ έχει έτοιμα back up. Ο λόγος για τους Κακλαμανάκη, Χουγκάζ, Φλιώνη και Μουράτο, που θα αντικαταστήσουν στην Εθνική τους 4 παίκτες του Προμηθέα.

Τον Φεβρουάριο όπως είπαμε η ομάδα (αν έχει καθαρίσει την πρόκριση) θα «μπολιαστεί» με νέο αίμα. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος υπολογίζει για την Εθνική εκείνη την περίοδο τους Λευτέρη Μαντζούκα, Ζώη Καράμπελα, Νίκο Ρογκαβόπουλο, Νίκος Χουγκάζ  και Κωνσταντίνο Παπαδάκη.

Το θέμα με Κώστα Αντετοκούνμπο

Οι άνθρωποι της Εθνικής ήθελαν στα ματς με Λετονία και Βουλγαρία τον πρωταθλητή του ΝΒΑ με τους Lakers, Κώστα Αντετοκούνμπο. Ο παίκτης ήθελε να παίξει με την ομάδα, αλλά είχε ένα θεματάκι. Εκανε μια επέμβαση στην Ελλάδα αυτό τον καιρό και πρέπει να μείνει 4 εβδομάδες στα «πιτς», οπότε δεν μπορούσε να παξει, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου θα πάνε στις 20/11 και οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο.