Η κατάσταση που επικρατεί πια στην Τουρκία, λίγες μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σε συνδυασμό με την πίεση από τις εθνικές ομοσπονδίες, οδήγησαν την FIBA να αναβάλει το Ευρωμπάσκετ U18 της Σαμψούντας. Λίγες μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης (30/7), η Παγκόσμια Ομοσπονδία έλαβε υπόψη την ανησυχία όχι μόνο των υπόλοιπων ομοσπονδιών, αλλά και φυσικά των γονέων των αθλητών, οι οποίοι θεωρούνται ακόμη ανήλικοι.

Τις τελευταίες ημέρες, οι εθνικές ομοσπονδίες δεν είχαν διστάσει να εκφράσουν τις έντονες ανησυχίες τους στην FIBA για τη διοργάνωση, με την ΕΟΚ να πρωτοστατεί, τηρώντας ασφαλώς στάση αναμονής, ενώ η σερβική ομοσπονδία δε δίστασε να απαγορεύσει στην Εθνική Εφήβων της χώρας να ταξιδέψει στον Πόντο, όποια κι αν ήταν η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Η τελευταία, απεφάνθη σήμερα (22/7) πως οι έσχατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες, την οδηγούν σε αναβολή του Ευρωμπάσκετ U18, χωρίς να διευκρινίζεται ο χρονικός της ορίζοντας.

Η FIBA μάλιστα, δε δίστασε στην ανακοίνωσή της, να διαμηνύσει πως δεν αποκλείεται να ορίσει τη διεξαγωγή του τουρνουά στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017, επιχειρώντας ασφαλώς να μην επηρεάσει τις παράλληλες υποχρεώσεις των παικτών, σε συλλογικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, θα αναζητά άλλη πόλη, η οποία θα δεχθεί να το διοργανώσει, προκειμένου το Ευρωμπάσκετ να πραγματοποιηθεί. Επίσης, δε λησμόνησε να συγχαρεί την τουρκική ομοσπονδία, τόσο για την εξαιρετική της ανταπόκριση στις απαιτήσεις της διενέργειας ενός τέτοιου τουρνουά όσο και στην αντίδραση απέναντι στη απόφασή της.