Παρά το γεγονός, ότι για δεύτερο συνεχόμενο ματς προηγήθηκε με διψήφια διαφορά πόντων και ξεκινώντας δυναμικά την αναμέτρηση, η Εθνική Νέων Ανδρών δεν κατάφερε να συγκρατήσει το υπέρ της προβάδισμα απέναντι στη Σλοβενία. Αυτό δεν αναιρεί, βέβαια, το γεγονός ότι πάλεψε μέχρι τέλους για την νίκη, με το ματς να φτάνει σε δεύτερη παράταση. Εκεί, όμως, οι παίκτες του Μάνου Μανουσέλη έμειναν από δυνάμεις και οι Σλοβένοι αναδείχθηκαν νικητές με 78-72. Κάτι τέτοιο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την υπόθεση της διεκδίκησης της παραμονής στην Α’ Κατηγορία αλλά αυτή δεν έχει χαθεί. Μετά την νίκη της Βοσνίας επί της Πολωνίας με 62-66, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χρειάζεται πλέον νίκη με 15 πόντους διαφορά επί της πρώτης ομάδας στη μεταξύ τους αυριανή αναμέτρηση (19:45), προκειμένου να πάρει τη δεύτερη θέση που θα οδηγήσει στους νοκ-άουτ αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 13-16. Κι αυτό, γιατί σε παράλληλη ήττα της Πολωνίας από τη Σλοβενία, την φέρνει σε πλεονεκτική θέση στην τριπλή ισοβαθμία που προκύψει σε αυτό το σενάριο.

Η Ελλάδα ξεκίνησε πολύ «φουριόζα» την αναμέτρηση και με τους Κώττα, Σπυριδωνίδη να την καθοδηγούν πριν καν συμπληρωθούν επτά λεπτά παιχνιδιού ήταν μπροστά με εννέα πόντους διαφορά, με την άμυνά της παράλληλα να «τσακίζει κόκκαλα» (7-16). Οι Σλοβένοι προσπάθησαν να αντιδράσουν με τον Νίκολιτς, αλλά ο Σταμάτης μεγάλωσε την «ψαλίδα» σε διψήφια επίπεδα, με το δεκάλεπτο να κλείνει ιδανικά για τους διεθνείς μας (11-21).

Ο Πουλιανίτης έφερε τη διαφορά με τρίποντό του στους 13 πόντους στην αρχή της δεύτερης περιόδου και ο ίδιος κράτησε τη διψήφια διαφορά λίγο αργότερα, όταν επιχείρησαν εκ νέου να αντιδράσουν οι αντίπαλοί μας (15-26 στο 14′). Κάπου εκεί, όμως, η Εθνική μας έχασε το ρυθμό που είχε στο επιθετικό κομμάτι, με τη Σλοβενία να επανέρχεται στα επόμενα τέσσερα λεπτά, χάρη σε επιμέρους σκορ 9-2 (24-28 στο 18′). Σε αυτή τη διαφορά έκλεισε το ημίχρονο, με τον Σταμάτη να ευστοχεί από τη γραμμή των βολών και τον Μπάρμπαριτς να κάνει το 26-30.

Νίκολιτς και Σπαν, με την αρχή του τρίτου δεκαλέπτου ισοφάρισαν το σκορ της Ελλάδας, φέρνοντας και πάλι το ματς από την ααρχή (30-30). Ο Νίκολιτς δε σταμάτησε εκεί και συνέχισε σε ρυθμούς… πολυβόλου έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων για να δώσει διαφορά πέντε πόντων στην ομάδα του (36-31 στο 22′). Εκεί ανέλαβε ο Μέσιτσεκ, με τον Μπάρμπαριτς να φτάνει την απόκλιση στους εννέα πόντους και το επιμέρους σκορ σε εκείνο το σημείο, μετά το τέλος του εικοσαλέπτου, να είναι 16-3 (42-33 στο 25′). Χριστοδούλου και Λιάπης επιχείρησαν να «αφυπνίσουν» τους συμπαίκτες τους, με τον παίκτη του Ολυμπιακού να «υπογράφει» ένα σερί 0-7 και να μειώνει σε απόσταση αναπνοής (42-40 στο 27′). Ο Σταμάτης προσπάθησε από τη γραμμή να διατηρήσει έστω αυτή τη διαφορά, αλλά ο Νίκολιτς με 1/2 βολές και ο Μέσιτσεκ με τρίποντο την επανέφεραν στους έξι πόντους στο τέλος της περιόδου (48-42).

Χριστοδούλου και Σταμάτης προσπαθούσαν να διατηρήσουν σε «τροχιά νίκης» την Ελλάδα, αλλά οι Μέσιτσεκ και Νίκολιτς ήταν ασταμάτητοι σε εκείνο το σημείο (54-47 στο 33′). Τότε, οι παίκτες του Μανουσέλη επιστράτευσαν ξανά την εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά που είχαν επιδείξει στην πρώτη περίοδο, αλλά παράλληλα δεν κατάφερναν να το εκμεταλλευτούν στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στα επόμενα τέσσερα λεπτά η διαφορά να μένει ίδια, με τον Μέσιτσεκ να απαντά στο τρίποντο του Μπιλλή (57-50 στο 37′). Την κατάσταση τότε πήρε στα χέρια του ο Θεοδώρου, ο οποίος με πέντε προσωπικούς του πόντους που ήταν και οι πρώτοι του στον αγώνα, μείωσε στο -2 με δύο λεπτά να απομένουν (57-55).

Συνεχόμενα λάθη από την πλευρά των Σλοβένων κυρίως, έδιναν τη δυνατότητα στους διεθνείς μας να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση. Η Ελλάδα, όμως, έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, με τον Λιάπη να χάνει το λέι-απ της ισοφάρισης και τον Θεοδώρου να αστοχεί στο follow, με 20 δευτερόλεπτα για την εκπνοή. Ο τελευταίος, όμως, παίρνει νέο επιθετικό ριμπάουντ και ο Μέσιτσεκ του κάνει φάουλ. Ο Θεοδώρου είναι ψύχραιμος από τη γραμμή και ισοφαρίζει σε 57-57, με δέκα δευτερόλεπτα να απομένουν. Στην τελευταία επίθεση, τόσο ο Μπάρμπαριτς στο σουτ του όσο και ο Ρίτλοπ στο follow αστόχησαν και το ματς πήγε στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο, ο Σπυριδωνίδης βάζει μετά από πολλά ώρα την Εθνική μπροστά στο σκορ (57-59). Ο Μέσιτσεκ ισοφαρίζει από τη γραμμή για να ακολουθήσει καλάθι του Σταμάτη, αλλά ο Μπάρμπαριτς είχε τη δική του απάντηση με σουτ τριών πόντων (62-61 στο 43′). Ύστερα από αυτό, η Ελλάδα δε βρήκε σκορ, με το 63-61 που έγινε από 1/2 βολές του Κόσι, 1.5 λεπτό πριν τη λήξη, να αναγκάζει σε τάιμ-άουτ τον Μανουσέλη. Ο Λιάπης χάνει το σουτ, αλλά το επιθετικό ριμπάουντ του Θεοδώρου δίνει την ευκαιρία για το καλάθι του Μπιλλή, με 1:20 να απομένει (63-63). Ο Μέσιτσεκ, ήταν και πάλι εκεί, όπως και ο Θεοδώρου, για να δώσει προβάδισμα στους Σλοβένους με 67-65 ο Κόσι, 14 δεύτερα πριν τη λήξη. Ο Λιάπης πήρε την ευθύνη και στην εκπνοή οδήγησε το ματς στη δεύτερη παράταση (67-67).

Στα πρώτα κιόλας δέκα δευτερόλεπτα του δεύτερου έξτρα πενταλέπτου, ο Θεοδώρου έβαλε μπροστά την Ελλάδα (67-69). Σε εκείνο το σημείο, όμως, το σύνολο του Μάνου Μανουσέλη θα «σιγούσε» στο σκοράρισμα, με τους Σλοβένους να εκμεταλλεύονται και να σημειώνουν σερί 9-0 στα επόμενα 4.5 λεπτά (76-69). Σκορ ήρθε 20 δεύτερα πριν το φινάλε από τον Χριστοδούλου, αλλά ήταν ήδη αργά με τον Νίκολιτς να διαμορφώνει από τη γραμμή το τελικό σκορ.

Δεκάλεπτα: 11-21, 26-30, 48-42, 57-57, (α’ πρτ.) 67-67, (β’ πρτ.) 72-78. 
 
Σλοβενία (Νοβάκοβιτς): Σπαν 4, Νίκολιτς 25, Κόκολ, Μέσιτσεκ 27, Σαντέλι 8, Γκρουσόβνικ 1, Κόσι 3, Ρίτλοπ, Μπάρμπαριτς 10, Κάραβντιτς. 
 
Ελλάδα (Μανουσέλης): Σπυριδωνίδης 8, Λιάπης 5, Κώττας 8, Χριστοδούλου 12, Πουλιανίτης 7, Χατζηνικόλας, Θεοδώρου 11, Τσαλμπούρης, Μπιλλής 5, Σταμάτης 12, Οικονομόπουλος, Σπυρόπουλος 4.