Μπορεί στα προηγούμενα δύο παιχνίδια να αδίκησαν τους εαυτούς τους, αλλά στο ματς… για Άνδρες που θα τα έκρινε όλα, οι παίκτες του Μάνου Μανουσέλη ήταν εκεί! Η Εθνική Νέων Ανδρών, παρά το γεγονός ότι προερχόταν από μία ήττα ύστερα από εξαντλητικό 50λεπτο, έκανε μία εξαιρετική εμφάνιση, τόσο επιθετικό όσο και στο αμυντικό κομμάτι και «διέλυσαν» τη Βοσνία με 56-75, με την τύχη τους ωστόσο να εξαρτάται από τη Σλοβενία. Μετά την κάλυψη της διαφοράς των 15 πόντων που χρειάζονταν, οι διεθνείς μας περιμένουν νίκη από την χθεσινή τους αντίπαλο επί της Πολωνίας, προκειμένου στην τριπλή ισοβαθμία που προκύπτει από αυτό το σενάριο, να πάρουν ως δεύτεροι την πρόκριση για τις θέσεις 13-16 και τη διεκδίκηση της παραμονής στην Α’ Κατηγορία.

Στο πρώτο δεκάλεπτο, οι δύο ομάδες εναλλάχθηκαν στο σκορ με το διάστημα αυτό να χαρακτηρίζεται από ισορροπία. Αυτό αποτυπώθηκε στο 19-19 του τέλος της περιόδου, με την ελληνική ομάδα σε εκείνο το σημείο να βρίσκει σταθερά λύσεις από τον Ανδρέα Χριστοδούλου, ο οποίος σκόραρε 10 πόντους σε αυτή, δηλαδή πάνω από τους μισούς της πόντους.

Την πλήρη αλλαγή στην εικόνα του παιχνιδιού, όμως, θα έφερνε η άμυνα, η οποία ήταν με μία λέξη… τέλεια! Κι αυτό, γιατί κατάφερε σε ολόκληρη τη δεύτερη περίοδο να αφήσει τους Βόσνιους στο μηδέν, δίνοντας παράλληλα ώθηση για να πάρει η Εθνική μας τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης. Εκεί βρέθηκαν λύσεις από διάφορους παίκτες, με τους Μπιλλή, Σταμάτη, Θεοδώρου και Χατζηνικόλα να πρωτοστατούν και να οδηγούν τους συμπαίκτες τους στα αποδυτήρια με διψήφια διαφορά (19-32).

Με το ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, ο Ζαχίραγκιτς έβαλε τέλος στην «ξηρασία» των Βοσνίων, με τον Γκάριτς να μειώνει από τη γραμμή σε μονοψήφιο αριθμό για την ομάδα του (23-32 στο 21′). Αυτό, ωστόσο, δεν πτόησε τους παίκτες του Μάνου Μανουσέλη, οι οποίοι με τους Λιάπη, Κώττα, Χατζηνικόλα και Πουλιανίτη «εκτόξευσαν» τη διαφορά στους 20 πόντους, δείχνοντας να ελέγχουν απόλυτα την κατάσταση και πως τίποτα σε εκείνο το σημείο δε θα μπορούσε να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα (23-43 στο 25′). Η διαφορά αυτή διατηρήθηκε έως το τέλος του δεκαλέπτου, με τις δύο ομάδες μάλλον να στρέφονται στα… σενάρια της διαφοράς καθώς η καθολική ανωτερότητα της Ελλάδας ήταν πλέον φανερή (32-51).

Ίβκοβιτς, Πολούτακ και Λούζαιτς προσπάθησαν να κάνουν μία ύστατη προσπάθεια για την ομάδα τους, προκειμένου κυρίως να αποφύγουν τη «συντριβή», μειώνοντας στο -14 με ακόμη επτά λεπτά για τη λήξη (41-55). Ο Κώττας σταμάτησε το σερί τους, αλλά οι Βόσνιοι επανήλθαν για να μειώσουν στους 10 πόντους, με πέντε λεπτά να απομένουν και το επιθετικό πρόβλημα να γίνεται σε εκείνο το σημείο για πρώτη φορά φανερό στις τάξεις της Εθνικής (49-59). Πουλιανίτης, Λιάπης και Σπυρόπουλος ξαναπήραν όμως την κατάσταση στα χέρια τους και επανέφεραν την απόσταση σε σημείο να μη δίνουν πλέον ελπίδες στους αντιπάλους τους, με τον Χριστοδούλου επίσης να είναι ψύχραιμος από τη γραμμή (50-67 στο 37′). Στα τελευταία λεπτά διατηρήθηκε η πολυπόθητη διαφορά, με αποτέλεσμα πλέον… να περιμένουμε τους Σλοβένους.

Δεκάλεπτα: 19-19, 19-32, 32-53, 56-75.

Βοσνία: Ζαχίραγκιτς 2, Ιβκοβιτς 9(3), Γκάτσιτς 2, Μπούζα 15(2), Γκάριτς 2, Μιλάνοβιτς 9, Λούζαϊτς 5(1), Λόντσαρ 6, Πολυτάκ 6, Λάκιτς, Καραμάτιτς.

Ελλάδα (Μανουσέλης): Σπυριδωνίδης , Λιάπης 8(1), Κώττας 8, Χριστοδούλου 12, Πουλιανίτης 6, Χατζηνικόλας 9(2), Θεοδώρου 6, Τσαλμπούρης 3, Μπιλλής 8 (11 ριμπ.), Σταμάτης 7(1), Οικονομόπουλος, Σπυρόπουλος 8.