Η Εθνική Νέων Ανδρών κατάφερε δύσκολα μεν, πειστικά δε στο τελευταίο ματς εναντίον της Σλοβενίας, να προκριθεί στους προημιτελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών της Κρήτης. Εκεί, θα βρει σήμερα (18/7, 21:30, Antenna) ως αντίπαλο μία «συγγενική» ομάδα, υπό την έννοια του γεγονότος ότι συγκαταλέγονται αμφότερες οι χώρες στους βαλκανικούς λαούς. Η Κροατία κατάφερε, χάρη στην νίκη της την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Πολωνία, αλλά και την τριπλή ισοβαθμία με Γαλλία και Τουρκία, να κατακτήσει την πρώτη θέση του δικού της ομίλου, διασταυρούμενη με το σύνολο του Κώστα Μίσσα.

Έχοντας μεταφέρει στη δεύτερη φάση μόλις μία νίκη και μία ήττα, οι παίκτες του Νταμίρ Μίλατσιτς πραγματοποίησαν έναν εξαιρετικό γύρο, κερδίζοντας εκεί και τα τρία ματς τους, απέναντι σε Γαλλία, Ισραήλ και Πολωνία. Με αυτόν τον εμφατικό τρόπο, έδωσαν το μήνυμα πως έχουν έρθει στην χώρα για να διεκδικήσουν την κορυφή. Ο δρόμος προς αυτήν, περνάει από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
 
Η δωδεκάδα των Κροατών:
 
4. Λόβρε Μπάσιτς (19 ετών, 1.90, Ζαντάρ)
5. Πάολο Μαρινέλλι (19 ετών, 1.91, Ριέκα)
6. Γιοσίπ Γκουλάμ (19 ετών, 1.88, Σίμπενικ)
7. Νταμαγκόι Μπόσνιακ (19 ετών, 2.01, Μόσταρ)
8. Λόβρο Ντέμο (20 ετών, 1.98, Ζάγκρεμπ)
9. Ντόμινικ Μάβρα (20 ετών, 1.95, Ζαντάρ)
10. Μίσλαβ Μπρζόγια (20 ετών, 1.98, Ζάγκρεμπ)
11. Τόμισλαβ Γκάμπριτς (19 ετών, 2.01, Σίμπενικ)
12. Φίλιπ Μπούντοβιτς (20 ετών, 2.05, Ζάγκρεμπ)
13. Μάρκο Μπατσάκ (19 ετών, 2.10, Βερολίνο)
14. Μαρίν Μάσιτς (20 ετών, 2.08, Σπλιτ)
15. Κάρλο Ζγκάνετς (19 ετών, 2.06, Ζάγκρεμπ)
 
Τα «αστέρια» της ομάδας:
 
Στην Κροατία οι παίκτες που έχουν αναδειχθεί σε αυτό το τουρνουά προέρχονται κυρίως από την φρόντ-λάιν της. Ο Μάριο Ζγκάνετς είναι ο κυρίαρχος στις ρακέτες, ενώ είναι ένας παίκτης με ικανότητες αξιοπρόσεκτες και στην αντιμετώπιση κοντύτερων αντιπάλων για το ύψος του (2.06). Ο παίκτης της Ζάγκρεμπ ηγείται της ομάδας του στον τομέα του σκοραρίσματος με 10.6 πόντους ανά παιχνίδι, τους οποίους συνοδεύει με 6.9 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ και 1.7 κλεψίματα, δείχνοντας παράλληλα και τη βοήθεια που μπορεί να δώσει στο δημιουργικό κομμάτι.
 
Άλλος παίκτης που διακρίνεται στο «ζωγραφιστό» είναι ένας αρκετά κοντύτερός του, ο Μίσλαβ Μπρζόγια. Ο ύψους μόλις 1.98 φόργουορντ έχει καταφέρει να είναι ο πρώτος παίκτης της ομάδας του στην κατηγορία των ριμπάουντ, κερδίζοντας 8 ανά παιχνίδι, με 2.3 επιθετικά ανάμεσα σε αυτά. Μαζί, δεν μπορούμε να λησμονήσουμε και τους 7.7 πόντους που σκοράρει. Αποτελεί άλλη μία απόδειξη πως το σύγχρονο μπάσκετ δεν είναι το πλέον φιλικό προς τους αποκαλούμενους «δεινόσαυρους» που κυριαρχούσαν παλιότερα στη θέση όπου αγωνίζεται, και σίγουρα η ευελιξία, οι αθλητικές του ικανότητες και η δύναμή του χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους δικούς μας ψηλούς.Κάτι ανάλογο προσφέρει και ο Τόμισλαβ Γκάμπριτς ως ένας πολύ καλός «stretch 4», σημειώνοντας 10.3 πόντους ανά ματς, με ποσοστό ευστοχία στα τρίποντα 30.3%. 
 
Βέβαια, ο παίκτης από τον οποίο περνά κυρίως το παιχνίδι της ομάδας είναι ένας γκαρντ, και αυτός είναι ο Ντομινίκ Μάβρα. Ο ύψους 1.95 παίκτης της Ζαντάρ έχει επίσης μία πλούσια στατιστική 7.3 πόντων, 4.9 ριμπάουντ και, κυρίως, 3.7 ασίστ, όντας 13ος στην τελευταία κατηγορία στη διοργάνωση. Παρά την έφεσή του στο δημιουργικό παιχνίδι, ωστόσο, τα λάθη του δεν είναι λίγα, καθώς είναι 12ος στην διοργάνωση με τρία ανά αγώνα. Επομένως, η πίεση που μπορεί να ασκηθεί στον ίδιο από τους δικούς μας κοντούς μπορεί να «βραχυκυκλώσει» την επίθεση των Κροατών και να μας δώσει ώθηση για το σκορ στην αντίπαλη πλευρά.
 
Πιο υπομονετικός και ψύχραιμος φαίνεται να είναι ύψους 1.91 Πάολο Μαρινέλλι, στον οποίο η αντιστοιχία ασίστ/λαθών είναι βρίσκεται αρκετά θετικό βαθμό, ενώ και οι 9.6 πόντοι που προσφέρει δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αμελητέοι.
Άλλος ένας παίκτης, στον οποίο οφείλουμε να εστιάσουμε, είναι ο Φίλιπ Μπούντοβιτς. Ο παίκτης αυτός της Ζάγκρεμπ παίζει ιδανικά το ρόλο του «σκιάχτρου», έχοντας 1.3 μπλοκ ανά παιχνίδι, ενώ οι καλές του επιδόσεις στην επίθεση φαίνονται από τους 9 πόντους που σημειώνει σε μέσο όρο, προσφέροντας όλες αυτές τις πολύτιμες υπηρεσίες σε 15.2 ποιοτικά λεπτά.
Ο προσανατολισμός στο παιχνίδι της ρακέτας είναι ένα στοιχείο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση από τον τεχνικό των Κροατών, Νταμίρ Μίλατσιτς. Βέβαια, με παίκτες όπως ο Διαμαντάκος, ο Καμπερίδης και ο Αγραβάνης στην αντίπερα όχθη, γίνεται κατανοητό πως θα διεξαχθεί μία μεγάλη «μάχη» σε αυτόν τον τομέα.
 
Γενικότερα, οι κόντρες απέναντι σε δύο λαούς με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, ειδικά όσον αφορά το ταμπεραμέντο, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και οι δύο θα διαθέτουν μεγάλο ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ιδίως οι Κροάτες, οι οποίοι κατάφεραν με το «ντεμαρράζ» τους να προκριθούν δικαίως πρώτοι. Θα μπορέσουν, όμως, να δείξουν πως όντως είναι ανώτεροι απέναντι στην τέταρτη στο δικό της όμιλο, πλην διοργανώτρια και κατέχουσα εξίσου σπουδαίο ταλέντο και ψυχή Ελλάδα;