Ο Νικ Καλάθης φέτος αγωνίζεται στη Ρωσία και στη Λοκομοτίβ, αλλά δεν ξεχνά την Ελλάδα και κυρίως την Εθνική ομάδα. Ο νεαρός παίκτης μίλησε στην ιστοσελίδα της FIBA τόσο για τη φετινή εμπειρία του, όσο και για το καλοκαίρι και την παρουσία του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, τονίζοντας πως στο Ευρωμπάσκετέχουμε πολλές πιθανότητες“.
Αναλυτικά:

Για τις διαφορές στη φετινή σεζόν σε σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα: “Η φετινή σεζόν ήταν διαφορετική. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι τόσο δυνατό. Ημασταν εμείς (σ.σ. ο Παναθηναϊκός) και ο Ολυμπιακός, ενώ εδώ όλα τα ματς είναι δύσκολα. Προφανώς το Eurocup δεν είναι σαν την Ευρωλίγκα, η οποία μου λείπει, αλλά ελπίζω να κερδίσουμε τον τίτλο και να παίξουμε του χρόνου στην Ευρωλίγκα”.

Για τον νέο του ρόλο: “Εμαθα πολλά στον Παναθηναϊκό. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι από τους κορυφαίους του κόσμου. Τώρα στην Λοκομοτίβ μου ζητούν να κάνω περισσότερα και η ομάδα με χρειάζεται περισσότερο σαν ηγέτη. Νομίζω ότι το έχω καταφέρει και ελπίζω ότι μπορώ να συνεχίσω. Στην πορεία θα δω πού θα με πάει. Πάντως, θεωρώ ότι είμαι καλύτερος παίκτης πια και ελπίζω να γίνω ακόμα καλύτερος“.

Για τις σχέσεις του με τον Ευγκένι Πασούτιν: “Είναι καλές. Με μαθαίνει πολλά. Είναι πολύ καλός προπονητής. Μιλάμε πολύ και είμαι ελεύθερος να λέω την άποψή μου. Ελπίζω να συνεχίζουμε να χτίζουμε τη σχέση μας και να κερδίζουμε“.

Για την Εθνική ομάδα: “Θα ήθελα να περνώ περισσότερο χρόνο το καλοκαίρι με την οικογένειά μου, αλλά η Εθνική με έχει βοηθήσει. Επαιξα με τον Ζήση, τον Σπανούλη κι ένα χρόνο με τον Διαμαντίδη. Είναι πάντα ωραίο να παίζεις μαζί τους. Είμαστε κοντά και είναι ωραίο να εκπροσωπείς τη χώρα από την οποία κατάγεσαι. Παίζοντας σε αυτές τις διοργανώσεις βελτιώνομαι και είναι ωραίο να συμμετέχω. Είναι κρίμα που χάσαμε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά έχουμε καλούς νέους παίκτες, καλή ομάδα και θα συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Εχουμε καλές πιθανότητες στο Ευρωμπάσκετ”.

Για την αποτυχία στο Προολυμπιακό Τουρνουά και τον Αντρέα Τρινκιέρι: “Δεν παίξαμε καλά σαν ομάδα, δεν είχαμε χημεία και καλή κυκλοφορία. Ηταν ένα δύσκολο καλοκαίρι, αλλά ανυπομονώ για τη συνεργασία με το νέο προπονητή. Εχουμε μιλήσει μαζί αρκετά και έχω παρακολουθήσει κάποια παιχνίδια του στην Καντού. Πιστεύω πως είναι εξαιρετικός προπονητής”.

Για το αν του ταιριάζει το ελληνικό μπάσκετ: “Πιστεύω πως ταιριάζει το παιχνίδι μου με αυτό της Εθνικής. Το ελληνικό μπάσκετ έχει πολύ πικ εν ρολ και αυτό είναι το παιχνίδι μου. Εχω μάθει να βλέπω τις αποστάσεις και να διαβάζω καλύτερα το παιχνίδι”.

Για την προοπτική του ΝΒΑ: “Βλέπω κάθε χρόνο ξεχωριστά. Ξέρω πως μπορώ να παίξω στο ΝΒΑ, νομίζω πως ταιριάζει στο στυλ μου και κάθε χρόνο γίνομαι καλύτερος. Οταν θα έρθει η ευκαιρία και ελπίζω να έρθει, θα την εκμεταλλευτώ. Κι αν δεν έρθει όμως ποτέ, μου αρέσει να παίζω στην Ευρώπη. Είχα μία πολύ καλή χρονιά φέτος και νιώθω ευλογημένος. Στόχος μου είναι κάποια μέρα να παίξω στο ΝΒΑ. Εχω συμβόλαιο, αλλά υπάρχει ένα buy out. Για την ώρα κοιτάζω τη φετινή σεζόν και ελπίζω να πάρουμε το Eurocup και να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή στην Ευρωλίγκα για πρώτη φορά”.

Για τη νέα σεζόν: “Εχω συμβόλαιο αλλά υπάρχει buyout. Αλλά όπως έχω ξαναπεί, είμαι συγκεντρωμένος στη φετινή χρονιά και ελπίζω να κερδίσουμε το Eurocup για να παίξουμε στην Ευρωλίγκα. Η ομάδα δεν έχει συμμετάσχει ποτέ στη διοργάνωση όμως έχει επενδύσει πολλά χρήματα και χρόνο και έχει δημιουργήσει ένα καλό σύνολο. Νομίζω ότι είναι η ευκαιρία μας”.