1ος όμιλος:

Λετονία-Ουγγαρία 84-67

Λιθουανία-Μεγάλη Βρετανία

Ρεπό: Ελλάδα

Το ευχάριστο αποτέλεσμα για την Εθνική μας ομάδα ήρθε από το πρώτο παιχνίδι του ομίλου. Η Λετονία κατάφερε να πετύχει την πρώτη της νίκη απέναντι στην Ουγγαρία με 84-67, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους Μαγυάρους την πρόκριση στην επόμενη φάση και χαρίζοντάς την στους παίκτες του Κώστα Μίσσα. Από τους νικητές αναδείχθηκε η τρομερή τετράδα των Γκεκς, Σμίτς, Κράστινς και Γκρόμοβς, που πέτυχαν μαζί τους 66 πόντους της ομάδας (κατά σειρά 24, 16, 14 και 12 πόντους, με τον τελευταίο να σημειώνει και double double με 10 ριμπάουντ). Για τους ηττημένους, οι Μόλναρ και Βάραντι προσπάθησαν, με τον πρώτο να σημειώνει 18 πόντους και 6 ριμπάουντ και το δεύτερο να σκοράρει 16 πόντους.

Στη «μάχη» της πρώτης θέσης η Λιθουανία ήταν πιο σκληρή στο τέταρτο δεκάλεπτο και κατάφερε να κερδίσει με 81-73 τη Μεγάλη Βρετανία. Ο Ντίμσα και ο Γκριγκόνις έκαναν άλλο ένα σπουδαίο παιχνίδι με 20 και 17 πόντους αντίστοιχα, ενώ και ο Κρέστινιν έκανε ένα από τα ελάχιστα double double στα οποία τα ριμπάουντ (12) υπερβαίνουν τους πόντους που πέτυχε (11). Για τους Βρετανούς ο Γιάνγκ σκόραρε 19 πόντους, ενώ μαζί του κορυφαίοι και με διψήφιο αριθμό αναδείχθηκαν και οι Νέλσον (12), Σέντανς (11), Μπίγκμπι-Ουίλιαμς (11), Γκρέιαμ (10), με τον πρώτο να μοιράζει 6 ασίστ, το δεύτερο να παίρνει 7 ριμπάουντ και τον τρίτο να συμπληρώνει με τα δικά του 11 ριμπάουντ double double.

Βαθμολογία (σε 4 αγώνες, με όλες τις ομάδες να έχουν κάνει το ρεπό τους): Λιθουανία 8, Μεγάλη Βρετανία 6, Ελλάδα 6, Λετονία 5, Ουγγαρία 5

 

2ος όμιλος:

Ισπανία-Σουηδία 68-59

Σερβία-Γερμανία 76-68

Ρεπό: Σλοβενία

Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία η Ισπανία επικρατώντας στο τελευταίο της παιχνίδι επί της Σουηδίας με 68-59. Για τους «Φούριας Ρόχας», εξαιρετική εμφάνιση έκανε άλλη μία φορά ο Ερνανγκόμεθ με double double 19 πόντων και 10 ριμπάουντ, για να τον ακολουθήσουν οι Μπρισουέλα και Πάουλι με 14 και 11 αντίστοιχα. Οι Σκανδιναβοί είχαν ως κορυφαίο παίκτη τους τον Λίντστρεμ με 17 πόντους, ενώ οι Λάρσον και Ελιάσον σκόραραν από 11 και 10 πόντους. Το αποτέλεσμα του ματς Σερβία-Γερμανία έδωσε και την πρόκριση στους Ίβηρες.

Σε αυτόν τον αγώνα, με έναν απίστευτο Νόβακ, ο οποίος σκόραρε 32 πόντους με 8/15 τρίποντα, η Σερβία κατάφερε να «λυγίσει» τους μαχητικότατους Γερμανούς και να κερδίσει στην παράταση με 76-68. Οι Γιάνκοβιτς και Τέγιτς είχαν επίσης σημειώσει 12 και 11 πόντους αντίστοιχα. Για τους ηττημένους, ο Ουγκράι και ο Μίλερ αναδείχθηκαν οι κορυφαίοι της ομάδας, σκοράροντας ο πρώτος 16 και ο δεύτερος 11 πόντους. Κάπως έτσι, η Γερμανία δεν κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση, καθώς στην τριπλή ισοβαθμία υστερεί της Ισπανίας και της Σλοβενίας.

Βαθμολογία (σε 4 αγώνες, με όλες τις ομάδες να έχουν κάνει το ρεπό τους): Σερβία 8, Σλοβενία 6, Ισπανία 6, Γερμανία 6, Σουηδία 4

3ος όμιλος:

Ιταλία-Μαυροβούνιο 88-84

Κροατία-Τσεχία 72-46

Ρεπό: Τουρκία

Μπορεί να χρειάστηκαν το έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης, ωστόσο οι Ιταλοί κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των Μαυροβουνίων με 88-84, προκρινόμενοι κατά τον τρόπο αυτόν στην επόμενη φάση. Τη «Σκουάντρα Ατζούρα» οδήγησαν προς την νίκη οι Καντούσι με 24 και Φοντέτσιο με 20 πόντους (ο πρώτος πήρε και 13 ριμπάουντ, για να ακολουθήσει ο δεύτερος με 10 ριμπάουντ και 5 ασίστ). Από κοντά και ο Τουρέλ με 17 πόντους και 8 ασίστ. Για τους Μαυροβουνίους ο Μίλιγια Μίκοβιτς ήταν ο τρίτος παίκτης που πέτυχε double double στο παιχνίδι αυτό, με 25 πόντους και 11 ριμπάουντ, ενώ οι Ζίζιτς, Βρίμπιτσα και Κοβάσεβιτς συνέβαλαν με 19, 17 και 12 πόντους αντίστοιχα στη μεγάλη προσπάθεια της ομάδας τους.

Αντίθετα, το έργο της Κροατίας ήταν πολύ ευκολότερο στην άνετη επικράτησή της επί της Τσεχίας με 72-46. Οι Μπούντοβιτς και Μάβρα ήταν οι κορυφαίοι για τους Βαλκανίους με 17 και 10 πόντους, ενώ από το «ναυάγιο» των Τσέχων ο Πετέρκα διασώθηκε με 11 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Βαθμολογία (σε 4 αγώνες, με όλες τις ομάδες να έχουν κάνει το ρεπό τους): Τουρκία 8, Κροατία 7, Ιταλία 6, Μαυροβούνιο 5, Τσεχία 4

4ος όμιλος:

Βουλγαρία-Ισραήλ 68-82

Ρωσία-Πολωνία 71-75

Ρεπό: Γαλλία

Για την «τιμή των όπλων» αγωνίστηκαν οι Βούλγαροι αλλά δεν κατάφεραν να πετύχουν την πρώτη τους νίκη στο Ευρωμπάσκετ της Κρήτης, καθώς γνώρισαν εκ νέου την ήττα με 68-82 από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί είχαν σε καλό απόγευμα τον Μένκο με 19 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ και ο Γκατ δεν πέρασε απαρατήρητος με τους 16 του πόντους. Για τους γείτονές μας, για άλλη μία φορά εντυπωσίασε ο Βεζένκοφ με 29 πόντους και 13 ριμπάουντ, ενώ και ο Βούτεφ ήταν πολύ καλός με 12 πόντους και 8 ριμπάουντ. 

Αν και κόντεψε να «αυτοκτονήσει» σε ένα παιχνίδι που κατά το δεύτερο ημίχρονο το είχε κάνει δικό της, η Πολωνία κατάφερε να κερδίσει τη Ρωσία με 71-75, θέτοντάς την εκτός συνέχειας στο φετινό Ευρωμπάσκετ και παίρνοντας αυτή τη θέση της. Πρωταγωνιστές των νικητών ήταν οι Βιτλίνσκι και Γκάρμπατς με 19 και 15 πόντους αντίστοιχα (ο πρώτος μάζεψε και 10 ριμπάουντ), ενώ και ο Ζέσκε βοήθησε σημαντικά με τους δικούς του 10 πόντους. Για τους Ρώσους μπορεί ο Κούλαγκιν να ηγήθηκε της προσπάθειας για τη μεγάλη ανατροπή με 12 πόντους και 5 ριμπάουντ, αλλά νωρίτερα είχε φροντίσει να κρατηθεί η ομάδα στο παιχνίδι ο Ιλνίτσκι με 15 πόντους και 8 ριμπάουντ, καθώς και Γκάνκεβιτς, Μαρτίνοφ, που είχαν από 10 πόντους.  

Βαθμολογία (σε 4 αγώνες, με όλες τις ομάδες να έχουν κάνει το ρεπό τους): Γαλλία 7, Ισραήλ 7, Πολωνία 6, Ρωσία 6, Βουλγαρία 4