Εντυπωσιακή ήταν η Εθνική Γυναικών απέναντι στη Βουλγαρία, υποτάσσοντάς τη με 95-67 στο Κλειστό της Κανήθου και έχοντας πολλές πιθανότητες να «σφαγίσει» την απευθείας της πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ του 2017 ως μία από τις έξι καλύτερες δεύτερες της προκριματικής φάσης. Οι παίκτριες του Κώστα Κεραμιδά, όμως, αποδίδοντας εξαιρετικά από το δεύτερο δεκάλεπτο κι έκτοτε, έδειξαν πως είναι αποφασισμένες να κερδίσουν την κορυφή του ομίλου τους, έχοντας μπροστά τους ένα δύσκολο ταξίδι στη Ρωσία για τον αγώνα «ζωής και θανάτου» της προσεχούς Τετάρτης (23/11).

Η παίκτρια με τη μεγαλύτερη διάρκεια από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ήταν η Στέλλα Καλτσίδου με 20 πόντους, 7/10 σουτ και τρεις ασίστ, ενώ σε πολύ καλή κατάσταση ήταν η Εβίνα Μάλτση με 17 πόντους, 6/12 σουτ και 6 ασίστ. Η Όλγα Χατζηνικολάου έδωσε «ώθηση» στην υπόλοιπη ομάδα με την απόδοσή της στο δεύτερο ημίχρονο, σκοράροντας τότε τους 16 της πόντους, με την Αγγελική Νικολοπούλου να αποτελεί σημαντικό στήριγμα της περιφέρειας όταν η Χατζηνικολάου δεν απέδιδε στα γνωστά της στάνταρ, ολοκληρώνοντας με 9 πόντους, 7 ριμπάουντ και τρεις ασίστ. Για τη Βουλγαρία, κορυφαία ήταν η Ραντόστινα Ντιμίτροβα… η γηραιότερη (υπάρχουν δύο παίκτριες με το ίδιο όνομα και διαφορά εννέα ετών), με 18 πόντους και 5/6 τρίποντα, με την Μιλένα Τόμοβα να προσθέτει 15 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Το φιλμ

Η ελληνική ομάδα μπήκε δυναμικά στο παρκέ και η διάθεσή της να γίνει το «αφεντικό» εξαρχής, φάνηκε στα πρώτα τρία λεπτά, καθώς η Καλτσίδου ήταν «ζεστή» και η Σπανού δέσποζε στις δύο ρακέτες, ιδίως με την εξαιρετική της άμυνα στις αντίπαλες σέντερ (9-2). Ο ρυθμός θα άλλαζε, όμως, όταν η Ντιμίτροβα βρήκε λύσεις έξω από τη γραμμή των 6.75 για τις έτερες Βαλκάνιες, και σε συνδυασμό με τη «μονοτονία» των ενεργειών της Καλτσίδου,το προσπέρασμα ήταν λογική απόρροια (17-19 στο 8′). Τα δεδομένα άλλαξαν με την είσοδο της Νικολοπούλου, η οποία με την άμυνα και τη δημιουργία της έδωσε τη δυνατότητα σε ένα σερί 0-4 από τις Καλτσίδου-Σπανού, για να πάρει πάλι «κεφάλι» η «γαλανόλευκη» (21-19).

Η Νικολοπούλου μπήκε και στην «εξίσωση» του σκοραρίσματος στη δεύτερη περίοδο και έβαλε με τη σειρά της σε ρυθμό της Δημητράκου και Μάλτση. Όταν οι δύο παίκτριες του Ολυμπιακού άρχισαν να «βομβαρδίζουν» το αντίπαλο καλάθι, η διαφορά «εκτοξεύθηκε» για πρώτη φορά σε διψήφιο νούμερο, με το επιμέρους σκορ να φτάνει στο 20-6 μέσα σε 4.5 λεπτά (37-25). Χάρη στην καταπληκτική τους άμυνα, καταφέρνοντας παράλληλα να «φορτώσουν» με φάουλ την Ντιμίτροβα που αποτελούσε μόνιμη «πηγή» κινδύνων, οι παίκτριες του Κεραμιδά έφτασαν την απόσταση ακόμη και στο +17, για να σημειώσει το 49-35 του ημιχρόνου με απίθανο καλάθι από μακριά η Κόστοβα.

Με το «καλημέρα» στο δεύτερο ημίχρονο, η Ντιμίτροβα σημείωσε ακόμη δύο τρίποντα, με αποτέλεσμα οι Βουλγάρες μάλλον να αρχίζουν να ελπίζουν σε ανατροπή, με τη συνδρομή και της Τόμοβα που με δικές της ενέργειες μείωσε στους οκτώ πόντους λίγο πριν τα μέσα της τρίτης περιόδου (53-45). Σε εκείνο το σημείο, όμως, έκανε το τέταρτο φάουλ της και η Νικολοπούλου έχοντας κάνει τρομερή δουλειά, έδωσε τη θέση της στην Χατζηνικολάου. Η τελευταία, ήταν και ο λόγος που η Εθνική μας απομακρύνθηκε ξανά, αφού χωρίς να έχει πετύχει κανέναν πόντο στο πρώτο ημίχρονο, «ξέσπασε» με επτά που έκαναν τη διαφορά και μας έφεραν στο +19 (69-50 στο 29′). Ο διεθνείς μας βέβαια, «πλήρωσαν» την εκ νέου επιπολαιότητά τους στο τελευταίο λεπτό, με αποτέλεσμα η Βουλγαρία να μειώσει σε 69-54.

Η νικήτρια ομάδα είχε ουσιαστικά κριθεί και το ζητούμενο της Εθνικής μας ήταν να διατηρήσει την υψηλή διαφορά που διέθετε, ώστε ακόμη και σε περίπτωση που δεν καταφέρει να τερματίσει πρώτη στον όμιλό της, να έχει αυξημένες πιθανότητες να βρεθεί στο Ευρωμπάσκετ ως μία από τις κορυφαίες δεύτερες των προκριματικών. Η Χατζηνικολάου είχε βρει πια ρυθμό επιθετικά και ήταν μόνιμος «πονοκέφαλος» των αντιπάλων, είτε σκοράροντας είτε δημιουργώντας και κλέβοντας, με αποτέλεσμα να φαίνεται εύκολη υπόθεση και η κατάκτηση της διαφοράς (82-65 στο 35′). Η ασφυκτική πίεση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, παράλληλα, οδήγησε σε λάθη τις Βουλγάρες με αποτέλεσμα η «ψαλίδα» να μεγαλώσει κοντά στους 30 πόντους, με δύο λεπτά ακόμη να απομένουν, χάρη σε καλάθι της Καλτσίδου (92-65). Κάπως έτσι, επισφραγίστηκε ο θρίαμβος της ελληνικής ομάδας.

Δεκάλεπτα: 21-19, 49-35, 69-54, 95-67

Ελλάδα (Κεραμιδάς): Σταυρίδου 2, Νικολοπούλου 9, Δημητράκου 13, Χταζηνικολάου 16 (1), Μάλτση 17 (3), Παπαμιχαήλ 2, Σωτηρίου, Κοσμά 1, Σπανού 15 (1), Σπυριδοπούλου, Καλτσίδου 20 (1)

Βουλγαρία (Μπόσκοφ): Κότσεβα, Ιβάνοβα 4, Κόστοβα 5 (1), Τόμοβα 15, Βοΐνοβα 6, Ρ. Ντιμίτροβα 8, Ντιμίτροβα 18 (5), Γκεοργκίεβα 6, Πέτεβα, Σαρενπάκοβα, Στοΐτσεβα 5

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.