Σαφές μήνυμα, πως κάθε παίκτης οφείλει να καθυποτάξει το προσωπικό όφελος, για χάρη της επιτυχίας της Εθνικής ομάδας στο προσεχές Ευρωμπάσκετ, έδωσε ο Φώτης Κατσικάρης. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, εξήγησε τη λογική της επιλογής των 15 παικτών της προεπιλογής, αναφερόμενος στη δυσκολία που αντιμετώπισε μέχρι να καταλήξει σε αυτούς, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι είναι για τον ίδιο η δεύτερη διοργάνωση, ως κόουτς της Ελλάδας.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο:

«Σίγουρα όλη τη χρονιά, βάζοντας στην εξίσωση όλα τα πιθανά ονόματα που θα μπορούσαμε να καλέσουμε, ήταν δύσκολα τα πράγματα για εμάς στο να καταλήξουμε σε δεκαπέντε παίκτες. Δεν είναι ευχάριστος αυτός ο «πονοκέφαλος», όπως λένε πολλοί, γιατί ίσως να αδικούμε κάποια παιδιά. Ο γνώμονας για τις επιλογές μας ήταν να φτιάξουμε μια σωστή χημεία, ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το πιο δυνατό σύνολο. Η λέξη «ανιδιοτέλεια» θα πρέπει να μπει και να μείνει στην καρδιά και το μυαλό μας, γιατί αυτό θα είναι και το «κλειδί» για την πορεία μας. Στην πορεία θα προκύψει η τελική 12άδα. Δεν έχω αποφασίσει κάτι ακόμα. Θέλω να έχω την καλύτερη 12άδα και αυτή θα προκύψει όπως είπα από τα φιλικά, την προετοιμασία και από το πόσο θα προσπαθήσουν οι παίκτες στις προπονήσεις».

Για το πόσο δύσκολο είναι να αφήσει εκτός αποστολής κάποιους παίκτες: «Δεν μπορείς να είσαι αρεστός σε όλους. Πολλές φορές οι προπονητές καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Πρέπει να πιστεύεις τις επιλογές σου, γιατί χωρίς αποφάσεις δεν μπορείς να είσαι προπονητής».

Για το πόσο εφικτό είναι να εμφανιστεί μια Εθνική με βασικό χαρακτηριστικό την ανιδιοτέλεια: «Είναι πολύ σημαντικό σε μια Εθνική να καταφέρουμε να το κάνουμε πράξη, γιατί μιλάμε για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι πρέπει να κάνει για την ομάδα. Έχουμε παίκτες με τεράστιες παραστάσεις και σπουδαίες επιτυχίες σε επίπεδο συλλόγων. Αναμφίβολα, ο εγωισμός υπάρχει στην ομάδα, αλλά πρέπει να τον αξιοποιήσουμε προς όφελός μας».

Για το γεγονός ότι είναι η δεύτερη διοργάνωσή του, ως κόουτς της Εθνικής: «Ήταν η πρώτη μου εμπειρία πέρσι και κατάλαβα πως είναι τελείως διαφορετικό το να βρίσκεσαι στον πάγκο Εθνικής και σίγουρα έμαθα πράγματα. Μετά το παιχνίδι με τη Σερβία κατανόησα τα δικά μου λάθη, ώστε να τα διορθώσω και να εμφανιστώ βελτιωμένος φέτος. Νιώθω μεγάλη ευθύνη από τη στιγμή που βρίσκομαι στην Εθνική».

Για τους στόχους: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα, γιατί προς το παρόν γνωρίζουμε μόνο τις μεγάλες λίστες των ομάδων κι όχι τις 12άδες. Έγινε μια αλλαγή προπονητή στην ΠΓΔΜ. Μπαίνοντας στα φιλικά θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα πρώτο σχόλιο για τις ομάδες του ομίλου».