Με φόντο το χάλκινο
Το εμπόδιο της Σερβίας αποδείχθηκε υπέρ το δέον υψηλό για την Εθνική ομάδα των Παίδων, η οποία γνώρισε την ήττα με 65-49 στα ημιτελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ουκρανίας και θα παλέψει αύριο (18/08, 18:45) για το χάλκινο μετάλλιο με τον ηττημένο της αναμέτρησης ΙσπανίαΙταλία. Η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη έχασε από νωρίς την επαφή της με το σκορ και αδυνατώντας να “απαντήσει” στα όσα (δύσκολα) της έβαλε η Σερβία, η οποία πήρε δίκαια την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό.

Οι “πλάβι” ξεκίνησαν καλύτερα το παιχνίδι με σαφή προσανατολισμό να “ακουμπήσουν” τη μπάλα στο “ζωγραφιστό”. Μία συνταγή που απέδωσε γρήγορα καρπούς αφού η ευστοχία του Μιλαντίνοβιτς έδωσε στη Σερβία αέρα οκτώ πόντων (0-8) μόλις στο 4ο λεπτό.

Σταδιακά, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ισορρόπησε το ρυθμό και με άξονα τον Χαραλαμπόπουλο κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του. Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού ήταν αυτός που δημιουργούσε φάσεις είτε από το λόου είτε από το χάι ποστ, κι έτσι η Ελλάδα μείωσε γρήγορα τη διαφορά.

Όταν, μάλιστα, ο Παπαγιάννης πέτυχε μαζεμένους πόντους από το “ζωγραφιστό”, τότε η “γαλανόλευκη” έριξε τη διαφορά στο καλάθι (11-13), με την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου.

Η οκνηρία από πλευράς Ελλάδας, όμως, στη δεύτερη περίοδο σε συνδυασμό με την επιθετικότητα και την ευστοχία της Σερβίας ήταν στοιχεία ικανά να αλλάξουν άρδην την εικόνα της αναμέτρησης.

Η ομάδα του Βάνια Γκούσα άρχισε να… “πυροβολεί” από την περιφέρεια και έχοντας τον πλήρη έλεγχο των ριμπάουντ, δεν άργησε να “χτίσει” μία σημαντική διαφορά (13-21 στο 13’).

Η ευστοχία των “πλάβι” από τη γραμμή των τριών πόντων ήταν αυτή που τους κρατούσε μπροστά στο σκορ αφού, παρά την προσπάθεια της Ελλάδας να ρίξει τη διαφορά, τα περιφερειακά σουτ των Γκλίσιτς, Μαρίνκοβιτς και Αρανίτοβιτς έφεραν τη Σερβία στο +15 (36-21) του 19ου λεπτού.

Το μόνο που κατάφερε η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη στο τελευταίο λεπτό ήταν να μειώσει τη διαφορά στους δεκατρείς (36-23), αν και για να έχει ελπίδες… ανατροπής στην επανάληψη έπρεπε να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα που τις έβαζε η Σερβία, η οποία ολοκλήρωσε το πρώτο ημίχρονο σουτάροντας πολύ καλύτερα από τη “γαλανόλευκη” τόσο στα εντός παιδιάς (50% έναντι 30%) όσο και στα τρίποντα (4/10 έναντι 0/5).

Αν το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν κακό για την Ελλάδα, τότε το τρίτο ήταν… κάκιστο! Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνέχισε να έχει ρόλο κομπάρσου στην αναμέτρηση δίνοντας τη δυνατότητα στη Σερβία να διευρύνει το προβάδισμά της ακόμα περισσότερο (26-45) στο 24ο λεπτό δείχνοντας πως δεν πρόκειται να αφήσει τη νίκη να ξεγλιστρήσει από τα χέρια της.

Ακόμα κι όταν οι παίκτες του Μάνου Μανουσέλη πίεσαν και πετυχαίνοντας το πρώτο τους τρίποντο (δια χειρός Κόνιαρη) μείωσαν στους δώδεκα (33-45), η αστοχία από την περιφέρεια αποδείχθηκε (ξανά) καταλυτική.

Οι διεθνείς μας αστόχησαν σε τρία διαδοχικά σουτ τριών πόντων που θα τους έδιναν τη δυνατότητα να ρίξουν τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα, ενώ λίγη ώρα αργότερα είδαν τους Σέρβους να πετυχαίνουν αρκετά εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό με αποτέλεσμα το σκορ να ανοίξει εκ νέου και να “αγγίξει” τους είκοσι πόντους (34-53 στο 29′).

Κάτι που, εν τέλει, έγινε λίγο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στο 31ο λεπτό δια χειρός Στογιάνοβιτς, ο οποίος με εύστοχο σουτ τριών πόντων “έγραψε” το 56-36, που σήμανε και το τέλος του αγώνα.

Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, η Ελλάδα προσπάθησε να ρίξει τη διαφορά ελπίζοντας στην ανατροπή, αλλά, παρά το γεγονός πως βελτίωσε αισθητά την αμυντική της λειτουργία, δεν είχε τρόπους να απειλήσει το αντίπαλο καλάθι.

Έτσι, το τελικό 65-49 ήρθε απολύτως φυσιολογικά, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να γνωρίζει την πρώτη του ήττα στη διοργάνωση και να περιμένει να μάθει τον αυριανό της αντίπαλο (σ.σ.: Ισπανία ή Ιταλία) για να ξέρει ποιο εμπόδιο θα χρειαστεί να υπερκεράσει για να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.

Τα δεκάλεπτα: 11-13, 23-36, 36-53, 49-65.
ΕΛΛΑΔΑ (Μανουσέλης): Κόνιαρης 7 (1), Ντουζίδης 3, Καμάρας, Φλιώνης 8, Μιχαλούτσος 9, Πεφάνης, Σκουλίδας 2, Ψυχίδης, Φραγκιαδάκης, Μουράτος 9, Παπαγιάννης 9, Χαραλαμπόπουλος 2.
ΣΕΡΒΙΑ (Γκούσα): Πένο 6, Τσίρκοβιτς, Μαρίνκοβιτς 5 (1), Γκλίσιτς 17 (1), Ρακίσεβιτς 3, Στογιάνοβιτς 13 (2), Γιοβάνοβιτς 3 (1), Άνισιτς, Κένιτς 4, Αρανίτοβιτς 5 (1), Μιλαντίνοβιτς 9 (10 ριμπ.).