Στη δεύτερη ανάλυσή του για το Basketblog.gr, ο Μέμος Ιωάννου κάνει ένα μικρό απολογισμό για την πρώτη φάση και την άκρως θετική παρουσία της Εθνικής μας ομάδας σε αυτήν. Επικεντρώνεται, βέβαια, στο παιχνίδι με τους Σέρβους, μη διστάζοντας μεν να δηλώσει πως εμείς είμαστε φαβορί, προμηνύοντας δε για μία μεγάλη «μάχη». Αναφέρει τα πλεονεκτήματά μας απέναντι στους αποψινούς μας αντιπάλους, επισημαίνοντας παράλληλα τι πρέπει να προσέξουμε για να βρεθούμε στις οκτώ κορυφαίες ομάδες του πλανήτη.

Με τον Ραφαήλ Αλαγά

Κόουτς, από την πρώτη φορά που είχαμε μιλήσει για την Εθνική ομάδα, η ίδια έχει δείξει ακόμη καλύτερο πρόσωπο. Τόσο με την Κροατία, όσο και με την Αργεντινή, έδειξε ακόμη πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα πρώτα ματς.

Νομίζω πως είδαμε σε σημαντικό βαθμό αυτά που περιμέναμε να δούμε. Και με την Κροατία και με την Αργεντινή είδαμε να γινόμαστε ακόμη καλύτεροι σε στοιχεία στα οποία ήμασταν ήδη δυνατοί, αλλά και να παρουσιαζόμαστε βελτιωμένοι πάνω σε πράγματα στα οποία υστερήσαμε σχετικά στα πρώτα παιχνίδια. Πλέον, όμως, μπαίνουμε στα διαδικασία των νοκ-άουτ παιχνιδιών, απέναντι μάλιστα σε έναν αντίπαλο που δεν νομίζω να είναι ο πιο βολικός που θα μπορούσαμε να διασταυρωθούμε. Αντίθετα, είναι πολύ δύσκολοι οι Σέρβοι, καθώς έχουν μία σχολή μπάσκετ που μας ζορίζει αρκετά (όπως ασφαλώς και η δική μας τους δυσκολεύει), και σε συνδυασμό με απόλυτη συγκέντρωση σε όλο το ματς, πρέπει να παίξουμε πραγματικά καλά για να τους κερδίσουμε.

Είπες πως μετά από ΗΠΑ-Ισπανία, εμείς είμαστε η ποιοτικότερη ομάδα. Αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς, με πιο χαρακτηριστικό ότι οι τρεις αυτές ομάδες είναι οι μόνες που έχουν 5-0 στην πρώτη φάση. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι κάτι που μετρά στο ματς με τη Σερβία.

Κοίταξε, δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα που φέραμε, όσο και άλλα πράγματα που δείξαμε στο παρκέ, χάρη στα οποία μπορούμε να θεωρηθούμε η πιο ποιοτική ομάδα μετά από αυτούς τους δύο. Εκτός από το 5-0, που αποτελεί μία ένδειξη γι’ αυτό που ανέφερες, μπορούμε να βρούμε κι άλλα στοιχεία της στατιστικής ή εκτός αυτής που αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό. Πολύ βασικό είναι το γεγονός ότι αυτή η ομάδα δουλεύει πολύ μέσα στο παρκέ και αυτό φαίνεται. Πλέον, αυτό που είπες ισχύει, διότι οι Σέρβοι είναι μία ομάδα πραγματικά δύσκολη. Είναι ένα σύνολο παικτών που μπορούν να αντιπαρατάξουν πάθος και, κατά κάποιο τρόπο, πονηριά απέναντί μας, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες του αγώνα. Πιστεύω, όμως, πως εμείς είμαστε το φαβορί.

Ποια είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά της ομάδας αυτής και τι πρέπει να εκμεταλλευτεί η Εθνική μας;

Η Σερβία είναι μία ομάδα που στηρίζεται κι αυτή στην ομαδικότητα της. Χρειάζεται, δηλαδή, τη συμβολή πολλών παικτών μαζί, προκειμένου να διεκδικήσει και να πάρει ένα αποτέλεσμα. Βέβαια, πιστεύω πως πέρα από τον Μπιέλιτσα, που είναι ένας εξαιρετικός παίκτης με μεγάλη γκάμα στο παιχνίδι του, δεν έχουμε να φοβηθούμε κάποιον άλλον από αυτούς. Δε διαθέτει η συγκεκριμένη Σερβία, δηλαδή, τους τρομερούς μπασκετμπολίστες που διέθετε παλιότερα. Η Κροατία, για παράδειγμα, είχε περισσότερα ονόματα και δε δυσκολευτήκαμε να την κερδίσουμε. Το δικό μας ατού απέναντί τους είναι η εμπειρία σχεδόν όλων των παικτών μας. Έχουν αγωνιστεί σε πολύ περισσότερα μεγάλα παιχνίδια, σαν το σημερινό, απ’ ότι οι αντίπαλοί μας. Ειδικά οι τελικοί που έχουν παίξει οι παίκτες μας είναι με μεγάλη διαφορά περισσότεροι απ’ ότι αυτοί των παικτών της Σερβίας. Εκτός, δηλαδή, του γεγονότος ότι έχουν αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο, έχουν και πολλές νίκες εκεί στο ενεργητικό τους. Έχω την αίσθηση πως αυτό είναι το βασικό και πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό μας για απόψε.