Η ΦΙΜΠΑ σήμερα ανακοίνωσε τα κριτήρια για τη επιλογή των wild cards και έβαλε τέλος στην φημολογία για προκριματικά και τα σχετικά. Όπως θα διαβάσετε και σε άλλη σχετική στήλη με πλήρη ανάλυση του σκεπτικού της, είναι φανερό πλέον ότι η Ελλάδα καλύπτει σχεδόν όλα τα κριτήρια και άρα θα είναι πολύ δύσκολο να μην πάρει μια από τις 4 μαγικές κάρτες… Καθώς το αθλημά μας στα αθλητικά κριτήρια και στην Ελλάδα μας είναι το πιο δημοφιλές σε αντίθεση με άλλες χώρες που θέλουν επίσης κάρτα. Η ποιότητα και τα αποτελέσματα της Εθνικής μας ομάδας και βάση ranking είναι σε υψηλότατο επίπεδο παρά την αποτυχία στην Σλοβενία.

Ακόμα έχουμε διοργανώσει μεγάλες διοργανώσεις και με μεγάλη επιτυχία δείχνοντας την άριστη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια ομοσπονδία. Επίσης ο αντίκτυπος της συμμετοχής μας σε ένα Μουντομπάσκετ είναι πάντα πολύ μεγάλος ενώ και οι περισσότεροι παίκτες μας έρχονται για να αγωνιστούν (αυτοί του ΝΒΑ ή τα μεγάλα ονόματα) κάτι που δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις για τους αντιπάλους μας για την wild card. Στα οικονομικά κριτήρια συμφωνία με τηλεόραση και ειδικά μετά και την επιτυχία του Ευρωμπάσκετ είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και καλή μάλιστα. Επίσης η ελληνική αγορά δεν είναι ασφαλώς Κίνα αλλά μπασκετικά είμαστε καλύτερα και από την Ιταλία βασικά και ίσως και από άλλους τελευταία χρόνια. Και φυσικά η Ελλάδα και γεωπολιτικά και σαν χώρα γενικά και μπασκετικά έχει μεγάλη σημασία.

Τέλος στα διοικητικά κριτήρια πάντα είχαμε λόγο και θέσεις μεγάλες με τον Βασιλακόπουλο στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια ομοσπονδία και τις αρχές της σε όλα τα επίπεδα. Η ποιότητα είναι δεδομένη ενώ παρά την μείωση των προυπολογισμών η εκάστοτε κυβέρνηση είναι κοντά στην ΕΟΚ και παρά τις διαφωνίες. Η συμμετοχή της Ομοσπονδίας σε εκδηλώσεις της ΦΙΜΠΑ ή της αντίστοιχης ζώνης στην οποία ανήκει (δραστηριότητες, επιτροπές κλπ) είναι επίσης δεδομένη και σίγουρα ο Γιώργος Βασιλακόπουλος μπορεί να μην έχει την παλιά του ισχύ και δύναμη αλλά έχει πάντα σεβασμό και μεγάλες άκρες με παλιούς του συνεργάτες στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια ομοσπονδία.

Μετά από όλα αυτά είναι σαφές ότι η Ελλάδα πληρεί όλες τις προυποθέσεις για να πάρει μια wild card και παρά το δυνατό ανταγωνισμό από ισχυρές και μπασκετικά και οικονομικά χώρες, φαίνεται πολύ δύσκολο με βάση και τα κριτήρια που τέθηκαν να μείνουμε εκτός από τις 4 wild cards. Eπίσης σημεώνουμε ότι εμείς σε αντίθεση με άλλους υποψήφιους δεν έχουμε κάνει ανάλογη χρήση wild card στο παρελθόν . Συνεπώς υπομονή για μερικούς μήνες αλλά και αισιοδοξία καθώς η λίστα με τις υποψήφιες χώρες θα δημιουργηθεί έπειτα από την συνάντηση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΦΙΜΠΑ, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στις 23-24/11/2013, ενώ τελική απόφαση της ΦΙΜΠΑ, θα παρθεί μετά από το συμβούλιο του Κεντρικού Γραφείου της στην Βαρκελώνη, στις 1-2/02/2014.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, πάντως, στην ανακοίνωση της FIBA έχει να κάνει με τη σημείωση ότι: «Οι Εθνικές Ομοσπονδίες, οι οποίες θα κάνουν αίτηση, ώστε να εξεταστεί η υποψηφιότητα της εθνικής ομάδας της χώρας τους, μπορούν να κάνουν δωρεές. Τα ποσά που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την παγκόσμια προώθηση του αθλήματος μέσω του διεθνούς ιδρύματος μπάσκετ της FIBA (IBF)». Το πιάσατε το υπονοούμενο, έτσι;