Οι (υψηλές) προσδοκίες που υπήρχαν φέτος το καλοκαίρι για την Εθνική ομάδα των Παίδων επαληθεύτηκαν με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ουκρανίας και την ταυτόχρονη πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων του 2014, που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι.

Η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη επιβεβαίωσε αυτό που ήξεραν όσοι ασχολήθηκαν με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τους τελευταίους μήνες. Ότι, δηλαδή, η “γαλανόλευκη” μπορεί να γυρίσει από την Ουκρανία με ένα μετάλλιο. Το χάλκινο μπορεί να αφήνει μία… πικρία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά χθες το μεσημέρι ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, αλλά δεν παύει να αποτελεί μία τεράστια επιτυχία.

Πριν την έναρξη του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το basketblog είχε αναφερθεί εκτενώς στο συγκρότημα του Μάνου Μανουσέλη τονίζοντας πως επρόκειτο για “Παίδες έτοιμοι… για όλα“. Κάτι που επιβεβαιώθηκε με τον ιδανικότερο τρόπο στα παρκέ της Ουκρανίας.

Πέραν, όμως, των αγωνιστικών δεδομένων της επιτυχίας (καλή άμυνα, οργανωμένο παιχνίδι), η Εθνική ομάδα των Παίδων πέτυχε ΚΑΙ επειδή υπήρχαν τα στεγανά να κρατήσουν τους παίκτες της… προσγειωμένους. Παρά τις προσδοκίες μεταλλίου και διάκρισης, ο Μάνος Μανουσέλης και το επιτελείο του φρόντισαν να προστατέψουν τους παίκτες τους από την υπερ-προβολή που ενδεχομένως να δημιουργούσε προβλήματα συμπεριφοράς.

Πρόδηλο είναι πως αυτή η (επιτυχημένη) τακτική λογίζεται στα κέρδη της φετινής φουρνιάς της Εθνικής ομάδας των Παίδων, η οποία δείχνει να “σφύζει” από ταλέντο. Το θέμα από εδώ και στο εξής είναι να αποδείξουν άπαντες οι “χάλκινοιΠαίδες πως έχουν το μυαλό να εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη διάκριση και να συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά έτσι ώστε να μπορέσουν να διαγράψουν σημαντική πορεία στο επαγγελματικό μπάσκετ.

Γιατί, όπως έχει πει σε μία συνέντευξή του ο Ζέλικο Ομπράντοβιτςστο μπάσκετ το παρελθόν είναι κάτι που ουδείς θυμάται. Το μέλλον έχει μόνο σημασία…“.