Να… περάσει ο επόμενος!
Ούτε η Κροατία μπόρεσε να σταματήσει το “τρένο δίχως φρένα” που λέγεται Ελλάδα καθώς η ομάδα του Κώστα Μίσσα πήρε τη νίκη με 77-68 στην πρεμιέρα της Β’ Φάσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών που διεξάγεται στην Εσθονία και βρίσκεται μία ανάσα από την πρόκρισή της στους “8“. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ευτύχισε να δει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (12 πόντοι, 15 ριμπάουντ, 6 κοψίματα) να πραγματοποιεί την καλύτερή του εμφάνιση με το εθνόσημο και τους Γιαννούλη Λαρεντζάκη (25 πόντοι) – Δημήτρη Αγραβάνη (14 πόντοι, 8 ριμπάουντ) να δίνουν το… κάτι παραπάνω στο δεύτερο ημίχρονο.

Έτσι, η τελική επικράτηση φέρνει την Ελλάδα “αγκαλιά” με την πρόκρισή της στις οκτώ καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, εν αντιθέσει με την Κροατία, η οποία θα πρέπει να προετοιμάζεται για τους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9 έως 12.

Με φόρα… από το παιχνίδι κόντρα στη Λιθουανία ξεκίνησε η Εθνική μας, η οποία με δύο γρήγορα τρίποντα του Λαρεντζάκη πήρε από νωρίς κεφάλι στο σκορ (6-2 στο 3′). Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν εξίσου καλή αφού η Κροατία άρχισε να “ανεβάζει στροφές”. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως η Ελλάδα ήταν μονοδιάστατη στην επίθεση αφού αδυνατούσε να απειλήσει κοντά στο καλάθι.

Σιγά σιγά, όμως, αυτό το πρόβλημα εξαλείφθηκε και παίρνοντας σκορ από όλους τους παίκτες, η “γαλανόλευκη” βρήκε τον τρόπο να διατηρηθεί σε θέση οδηγού, αν και τα επιθετικά ριμπάουντ από πλευράς Κροατών αποτελούσαν την “αχίλλειο πτέρνα” της άμυνάς της.

Έτσι, το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες στην ισοπαλία (16-16) και την Ελλάδα να αναζητά τρόπο να ξεφύγει στο σκορ και να αποκτήσει για τα καλά το πάνω χέρι.

Κάτι το οποίο άργησε μερικά λεπτά στη δεύτερη περίοδο, εκεί όπου η “χρβάτσκα” ξεκίνησε πολύ δυναμικά. Η ομάδα του Νταμίρ Μίλατσιτς κράτησε την Εθνική μας χωρίς πόντο για περίπου τρία λεπτά με αποτέλεσμα να αποκτήσει αέρα πέντε πόντων (21-16) στο 13ο λεπτό.

Η υπεροχή της Κροατίας δεν κράτησε, όμως, για περισσότερο αφού σε εκείνο το σημείο ήρθε η… απάντηση από πλευράς του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Οι παίκτες του Κώστα Μίσσα βελτιώθηκαν αισθητά στην άμυνα και προεξάρχοντος του Αντετοκούνμπο επέβαλλαν το ρυθμό τους.

Ένα σερί 16-0 σε διάστημα πέντε λεπτών μετέτρεψε το -5 (16-21) σε +11 (32-21) στο 17ο λεπτό. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάστηκε να αλλάξει η άμυνα της Εθνικής μας σε ζώνη και το “γεμάτο” παιχνίδι του φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς (σ.σ.: 9 πόντοι και 8 ριμπάουντ στο πρώτο μέρος).

Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να κρατήσει το διψήφιο προβάδισμά της μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου αφού η Κροατία αντέδρασε και -σκοράροντας από μέση απόσταση στη ζώνη της ομάδας του Κώστα Μίσσα– έριξε τη διαφορά στους έξι πόντους (36-30).

Η “γαλανόλευκη” υπεροχή συνεχίστηκε στην επανάληψη, αν και οι διεθνείς μας έχασαν αρκετές φορές τη δυνατότητα να ανεβάσουν το δείκτη του σκορ πολύ πάνω από τους δέκα πόντους. Παρόλ’ αυτά, η Ελλάδα παρέμεινε σε θέση οδηγού και έχοντας πλουραλισμό στο σκοράρισμα δεν δυσκολεύτηκε να διατηρήσει τη διαφορά ασφαλείας που την χώριζε από την Κροατία (45-37 στο 24′).

Στο ίδιο μοτίβο κύλησε μέχρι το τέλος της η τρίτη περίοδος αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν μπροστά στο σκορ με πέντε πόντους (54-49) και χρησιμοποίησε την ικανότητα του στο τρανζίσιον μέχρι το 30ο λεπτό του αγώνα.

Η τελευταία περίοδος ξεκίνησε με την Κροατία να κάνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να πετύχει την ανατροπή. Η “χρβάτσκα” μείωσε τη διαφορά παραμένοντας σε απόσταση βολής από την Ελλάδα (56-54 στο 32′), αλλά σε εκείνο το σημείο ο Λαρεντζάκης… πήρε το όπλο του.

Ο εκρηκτικός γκαρντ/φόργουορντ της “γαλανόλευκης” πέτυχε αρκετά καθοριστικά καλάθια (μεταξύ αυτών και δύο συνεχόμενα τρίποντα), για να δώσει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και πάλι αέρα εφτά πόντων (66-59) στο 35′ βάζοντάς το για τα καλά σε πρωταγωνιστικό ρόλο εν όψει των τελευταίων λεπτών του αγώνα.

Ό,τι κι αν επιχείρησαν οι παίκτες του Νταμίρ Μίλατσιτς στον εναπομείναν χρόνο δεν είχε αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί το “ξέσπασμα” του Λαρεντζάκη σε συνδυασμό με την επιβλητική παρουσία του Αντετοκούνμπο και τις πολύτιμες λύσεις που έδωσε ο Αγραβάνης, διατήρησαν την Ελλάδα μπροστά στο σκορ μέχρι τέλους.

Έτσι, η “γαλανόλευκη” πήρε τη νίκη με 77-68 και, πλέον, περιμένει να μάθει αν θα προκριθεί από σήμερα στους “8” του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κάτι που μπορεί να γίνει αν σε λίγη ώρα η Τουρκία επικρατήσει της Γερμανίας.

Τα δεκάλεπτα: 16-16, 30-36, 49-56, 68-77.
ΚΡΟΑΤΙΑ (Μίλατσιτς): Πάντουριτς 11 (8 ασ.), Σάμακ 10, Σέγκαριτς 2, Κανάετ, Μπούοβατς 3 (1), Μπόμπαν 12 (3), Ράμλιακ 11 (1 τρίπ., 9 ριμπ.), Βλάιτς 2, Σίρκο 17 (2 τρίπ., 8 ριμπ.).
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 9 (1 τρίπ., 5 ασ.), Λαρεντζάκης 25 (4), Παπαπέτρου 7 (1), Καραμαλέγκος 3 (1), Καλογιαννίδης, Σλαφτσάκης 2, Μήτσιαλος, Αντετοκούνμπο 12 (1 τρίπ., 15 ριμπ., 6 κοψ.), Μελισσαράτος 2, Αγραβάνης 14 (8 ριμπ.), Καμπερίδης, Γόντικας.