Το ταξίδι της Εθνικής ομάδας Νέων Ανδρών στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Ταλίν (Εσθονία) ξεκινά μεθαύριο, αν και… τυπικά θα αρχίσει την Τετάρτη (10/07), οπότε και η “γαλανόλευκη” θα δώσει τον πρώτο της αγώνα κόντρα στη Σερβία. Η ομάδα του Κώστα Μίσσα ταξιδεύει στη χώρα της Βόρειας Ευρώπης με πολλές φιλοδοξίες και στόχο… μία θέση στο βάθρο, αν και αυτό μοιάζει κάπως μακρινό στην παρούσα φάση.

Όχι τόσο λόγω ποιότητας (η Εθνική διαθέτει “γεμάτο” ρόστερ σχεδόν σε όλες τις θέσεις), όσο του ότι το επίπεδο στο φετινό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αναμένεται να είναι πολύ υψηλό με ομάδες όπως η Ισπανία, η Κροατία, η Σερβία και η Ρωσία να έχουν ως στόχο τους την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

Παρόλ’ αυτά, οι παίκτες του Κώστα Μίσσα δείχνουν αποφασισμένοι να παλέψουν και να κάνουν… κατάθεση ψυχής στην Εσθονία με σκοπό να διεκδικήσουν όλες τις πιθανότητες που έχουν για να καταλάβουν μία εκ των τριών πρώτων θέσεων που δίνουν μετάλλιο.

Κι επειδή πολλοί μπορεί να μην είστε απόλυτα εξοικειωμένοι με τα νέα ταλέντα που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών, το basketblog.gr θα αναλύσει τα “συν” και τα “πλην” της Εθνικής μας ομάδας.

 ΤΑ “ΣΥΝ”

Run, run, run

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Εθνικής μας ομάδας Νέων Ανδρών είναι ότι διαθέτει εξαιρετικούς… αθλητές. Δεν συναντάς, άλλωστε, εύκολα ομάδα που διαθέτει παίκτες με τα αθλητικά προσόντα και την αλτικότητα που έχουν οι παίκτες του Κώστα Μίσσα. Κι αν κάποιοι εστιάζουν την προσοχή τους μόνο στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τότε κάνουν μέγα λάθος.

Κι αυτό γιατί πλην του “Κούμπο“, η “γαλανόλευκη” έχει στην περιφέρεια ψηλά κορμιά (Λευτέρης Μποχωρίδης, Ιωάννης Παπαπέτρου, Αλέξανδρος Μήτσιαλος) που ευνοούν το γρήγορο παιχνίδι και την επιδίωξη για σκορ μέσα από το τρανζίσιον.

Αν, μάλιστα, σε αυτούς προσθέσουμε και τα γρήγορα πόδια που έχουν οι κάποιοι “ψηλοί” και την άνεσή τους να τρέχουν στο ανοιχτό γήπεδο (Μιχάλης Καμπερίδης, Δημήτρης Αγραβάνης, Κωστής Γόντικας), τότε επιτείνεται η πεποίθηση πως η ομάδα του Κώστα Μίσσα μπορεί να σκοράρει εύκολους πόντους σε καταστάσεις πρωτεύοντος ή δευτερεύοντος αιφνιδιασμού.

Πολλές λύσεις

Ένα ακόμα “δυνατό χαρτί” της “επίσημης αγαπημένης” είναι η υπεροπλία που δείχνει στις δύο θέσεις των φόργουορντ, αλλά και στη φροντ λάιν. Παιδιά με το εκτόπισμα, τη δύναμη και το… μέγεθος των Γιάννη ΑντετοκούμποΙωάννη Παπαπέτρου στη θέση “3” δεν υπάρχουν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τουλάχιστον όχι με την ίδια πληρότητα ανά θέση.

Από εκεί και πέρα, οι “ψηλοί” της Εθνικής μας ομάδας Νέων Ανδρών χαρακτηρίζονται κυρίως από το γεγονός πως μπορούν να μαρκάρουν κοντύτερους παίκτες αφού έχουμε παίκτες που είναι είναι καλοί μπλοκέρ (Κωστής Γόντικας, Μιχάλης Καμπερίδης, Δημήτρης Αγραβάνης), αλλά και… versatile (Διαμαντής Σλαφτσάκης, Πέτρος Μελισσαράτος).

“Ψημένα” παιδιά

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό της φετινής “φουρνιάς” των Νέων Ανδρών είναι πως πρόκειται για παίκτες που έχουν παραστάσεις από το επαγγελματικό μπάσκετ στη χώρα μας. Οι περισσότεροι εξ αυτών, άλλωστε, είναι μέλη ομάδων της Α1 και Α2 κατηγορίας έχοντας ρόλο στο ροτέισον της ομάδας τους, ενώ άλλοι έχουν… αμερικανική παιδεία αγωνιζόμενοι στο NCAA (Ιωάννης Παπαπέτρου, Κωστής Γόντικας).

Δίψα για διάκριση

Πολλά από τα μέλη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος θα αποτελέσουν πόλο έλξης για όσους παρακολουθήσουν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών είτε δια ζώσης είτε από την τηλεόραση (ή τον υπολογιστή τους). Αυτό έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στην ομάδα γενικότερα αφού άπαντες βλέπουν τη συγκεκριμένη διοργάνωση ως μία ευκαιρία να ακουστούν τα ονόματά τους μέσα από την ομαδική επιτυχία (σ.σ.: οι εγωιστές… εκλείπουν!).

Γι αυτό, άλλωστε, όσες φορές έχει στους παίκτες του Κώστα Μίσσα το ερώτημα “Ποιος είναι ο στόχος της Εθνικής;“, άπαντες τονίζουν πως “Πάμε για μετάλλιο“.

ΤΑ “ΠΛΗΝ”

Χωρίς σέντερ – “σκιάχτρο”

Προηγουμένως αναφερθήκαμε στην ικανότητα των “ψηλών” να τρέχουν καλά το γήπεδο και να μπορούν να υποστηρίξουν αμυντικά plays όπως οι αλλαγές στα σκριν και τα δυναμικά hedge out. Αυτή, όμως, είναι η μία πλευρά του νομίσματος, αφού η άλλη καταδεικνύει πως η Εθνική μας ομάδα Νέων Ανδρών δεν διαθέτει έναν σέντερ –σκιάχτρο” κάτω από το καλάθι που θα “φοβίσει” με το μέγεθός του τους αντιπάλους.

Αντίθετα, αυτό ενδέχεται να αποτελέσει την “αχίλλειο πτέρνα” της “γαλανόλευκης“, με τον Κώστα Μίσσα να καλείται να βρει τρόπο για να “καμουφλάρει” αυτό το μειονέκτημα, ίσως εκμεταλλευόμενος την αντιστρόφως ανάλογη κατάσταση που υπάρχει στην περιφέρεια, εκεί όπου έχουν ψηλά κορμιά (το αναφέραμε και πιο πάνω).

Χωρίς “καθαρό” σέντερ, όμως, παραμένει ερωτηματικό το πόσο μακριά μπορεί να πάει η ομάδα. Θα μπορέσει η Εθνική μας να ξεπεράσει αυτό το (θεωρητικό) μειονέκτημά της;

Λειψανδρία στο “1”

Πρόκειται για την πλέον νευραλγική θέση στο σύγχρονο μπάσκετ, στην οποία η Εθνική θα πορευτεί με το δίδυμο των Λευτέρη ΜποχωρίδηΓιάννη Καραμαλέγκο. Υπάρχουν, βέβαια, παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν (σε ειδικές καταστάσεις) στο κατέβασμα της μπάλας, όπως ο Φίλιππος Καλογιαννίδης και ο Ιωάννης Παπαπέτρου (ακόμα και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο).

Το γεγονός πως η ομάδα του Κώστα Μίσσα διαθέτει μόλις δύο “καθαρούς” άσους είναι ένα ζήτημα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη διάρκεια του τουρνουά και με δεδομένη τη φυσιολογική καταπόνηση που θα υπάρχει, η ικανότητα στη δημιουργία είναι ένα ερωτηματικό, το οποίο περιμένουμε να δούμε αν θα απαντηθεί στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Πολλοί “μικροί”

Ίσως είναι οξύμωρο να αναφερόμαστε σε “μικρούς” όταν μιλάμε για Εθνικές ομάδες μικρών ηλικιών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ισχύει πέρα ως πέρα. Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ταλίν έχουν δικαίωμα παίκτες που είναι γεννημένοι από το 1993 και νεότεροι.

Χαρακτηριστικό της φετινής φουρνιάς είναι πως ο Κώστας Μίσσας έχει στα χέρια του μόλις… δύο (2) ’93αρηδες (Πέτρος Μελισσαράτος, Γιαννούλης Λαρεντζάκης), αφού η συντριπτική πλειονότητα του ρόστερ αποτελείται από ’94αρηδες (σ.σ.: συνολικά εννέα παίκτες).

Έτσι, η Εθνική ομάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους μέσους όρους ηλικίας του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ερωτηματικό η “χημεία”

Ακόμα ένα ζητούμενο για το αγωνιστικό πρόσωπο που θα παρουσιάσει η Εθνική Νέων Ανδρών είναι το κατά πόσο “συμπαγής” είναι εντός παρκέ. Γιατί εκτός αυτού είναι δεδομένο πως μιλάμε για μία πραγματική… παρέα (όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται). Και εξηγούμαστε…

Η φετινή προετοιμασία δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για την ομάδα του Κώστα Μίσσα καθώς ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν είχε την ευκαιρία να δουλέψει με πλήρη απαρτία για πολλές μέρες. Κάτι η καθυστερημένη άφιξη του Δημήτρη Αγραβάνη (ελέω πλέι οφ της Basket League ΟΠΑΠ), κάτι το γεγονός πως ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεν αγωνίστηκε στα πρώτα επίσημα φιλικά παιχνίδια στην Ιταλία, κάτι η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Αμερική για το Ντραφ του ΝΒΑ, ενδέχεται να παίξουν ρόλο στο “αγωνιστικό δέσιμο” της “γαλανόλευκης“.

Εξάδα και… βλέπουμε

Εν κατακλείδι, αυτό στο οποίο μπορούμε να σταθούμε είναι πως η Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών διαθέτει μία από τις καλύτερες “φουρνιές” της τελευταίας δεκαετίας. Το μόνο που μένει είναι να αποδειχθεί κάτι τέτοιο και στο παρκέ, εκεί όπου οι δώδεκα (12) “μαχητές” του Κώστα Μίσσα θα κληθούν να οδηγήσουν την “επίσημη αγαπημένη” όσο πιο ψηλά γίνεται.

Αν μπορούσαμε, πάντως, να προβούμε σε κάποια πρόβλεψη (χάριν… ίντριγκας), θα λέγαμε πως η Εθνική μας μπορεί να εξασφαλίσει μία θέση στην πρώτη εξάδα της διοργάνωσης. Τα υπόλοιπα στο παρκέ…

Το ρόστερ της Εθνικής Νέων Ανδρών

Όνομα Ηλικία Ύψος Θέση Ομάδα
Λευτέρης Μποχωρίδης 19 1μ96 1 Άρης
Γιαννούλης Λαρεντζάκης 20 1μ95 2-3 Ίκαρος Καλλιθέας
Ιωάννης Παπαπέτρου 19 2μ06 3-4 Texas (NCAA)
Γιάννης Καραμαλέγκος 19 1μ92 1 Αμύντας Δάφνης
Φίλιππος Καλογιαννίδης 19 1μ94 1-2 Ερμής Λαγκαδά
Διαμαντής Σλαφτσάκης 19 2μ01 3-4 ΚΑΟΔ
Αλέξης Μήτσιαλος 19 2μ02 3-4 Ίκαρος Καλλιθέας
Γιάννης Αντετοκούνμπο 19 2μ07 1-2-3 Μιλγουόκι Μπακς (NBA)
Πέτρος Μελισσαράτος 20 2μ05 5 Περιστέρι
Δημήτρης Αγραβάνης 19 2μ08 4-5 Πανιώνιος
Μιχάλης Καμπερίδης 19 2μ06 4-5 Φιλαθλητικός
Κωστής Γόντικας 19 2μ03 4-5 NYU (NCAA)

Προπονητής: Κώστας Μίσσας
Βοηθός προπονητή: Γιάννης Ελευθεριάδης
Γυμναστής: Ανδρέας Μαύρος

– Η Εθνική μας βρίσκεται στο Α’ όμιλο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μαζί με Σερβία (10/07), Γερμανία (11/07), Γεωργία (12/07) και Λιθουανία (13/07).

Τα φιλικά παιχνίδια της Εθνικής Νέων Ανδρών

Ελλάδα – Κροατία 62-52
Τα δεκάλεπτα: 16-11, 33-26, 49-38, 62-52.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 13, Λαρεντζάκης 11, Γόντικας 13, Βελισσαρίου, Τριποδάκης, Σλαφτσάκης 3, Μήτσιαλος, Αντετοκούμπο 11 (1), Καμπερίδης 6 (1), Μελισσαράτος, Καμαριώτης 5 (1).

Ιταλία – Ελλάδα 82-64
Τα δεκάλεπτα
: 14-6, 37-29, 62-44, 82-64.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 10, Λαρεντζάκης 17, Γόντικας 2, Βελισσαρίου, Τριποδάκης, Μήτσιαλος, Αντετοκούμπο 12, Καμπερίδης 4, Μελισσαράτος 7, Καμαριώτης 1, Σαχπατζίδης 4, Σλαφτσάκης 7.

Eλλάδα – Γερμανία 75-80 (68-68κ.α.)
Τα δεκάλεπτα: 21-22, 34-33, 57-48, 68-68 (κ.α.), 75-80
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 19, Λαρεντζάκης 13, Γόντικας 2, Βελισσαράκος 3, Σλαφτσάκης 1, Αντετοκούμπο 17, Καμπερίδης 7, Φιλιππάκος 13.

Γαλλία – Ελλάδα 85-75
Τα δεκάλεπτα: 25-12, 43-29, 60-49, 85-75
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 19, Λαρεντζάκης 18, Γόντικας 2, Τριποδάκης 4, Σλαφτσάκης 6, Μήτσιαλος 3, Αντετοκούμπο 13, Καμπερίδης 2, Καλογιαννίδης 2, Καμαριώτης, Φιλιππάκος 6.

Τουρκία – Ελλάδα 66-77
Τα δεκάλεπτα: 13-14, 29-35, 52-49, 66-77
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 23, Λαρεντζάκης 13, Γόντικας 1, Τριποδάκης 5, Σλαφτσάκης 13, Μήτσιαλος, Αντετοκούμπο 7 (13ρ), Καμπερίδης, Καλογιαννίδης 3, Καμαριώτης 5, Φιλιππάκος 7.

Ελλάδα – Σλοβενία 72-73
Τα δεκάλεπτα: 14-18, 29-35, 49-55, 72-73.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχορίδης, Λαρεντζάκης 16 (3), Παπαπέτρου 16, Σλαφτσάκης 3, Αντετοκούνμπο 6, Μελισσαράτος 8, Αγραβάνης 17, Καμπερίδης 6, Καραμαλέγκος, Καλογιαννίδης, Μήτσιαλος, Γόντικας.

Σλοβενία – Ελλάδα 95-93
Τα δεκάλεπτα: 25-15, 49-31, 76-60, 95-93.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 14, Λαρεντζάκης 21, Παπαπέτρου 15, Σλαφτσάκης 9, Αντετοκούνμπο 11, Αγραβάνης 13, Καμπερίδης 4, Γόντικας 1, Μελισσαράτος 5.