Ήταν εξ αρχής το… μεγάλο στοίχημα για τον Αντρέα Τρινκιέρι. Το πρώτο και ίσως το μεγαλύτερο. Ο Ιταλός προπονητής κίνησε γη και ουρανό, χρησιμοποίησε τις καλές σχέσεις του Δημήτρη Παπανικολάου με τον συνονόματό του Διαμαντίδη (από τον καιρό που ήταν συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό), έβαλε… λυτούς και δεμένους και κατάφερε να πείσει τον “3D” να επιστρέψει μαζί με τον “Διόσκουρό” του Θοδωρή Παπαλουκά στην Εθνική ομάδα!

Ο “Τσάρος” ήταν ο πρώτος που είπε το “ναι“. Κι ήταν η… κερκόπορτα για να καμφθεί η αντίσταση και οι όποιες αντιρρήσεις του Διαμαντίδη. Ο Παπαλουκάς, μαζί με τον Παπανικολάου, “έψησε” τον “Μητσάρα” και οι δυο τους θα ηγηθούν της προσπάθειας της Εθνικής να επιστρέψει εκεί που ανήκει: Στην κορυφή.

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που από κοινού οδήγησαν την “επίσημη αγαπημένη” στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Η απόφαση του Διαμαντίδη να κλείσει το κεφάλαιο “Εθνική” άλλαξε τα δεδομένα, από την άλλη ο Παπαλουκάς έμεινε μακριά από τις κλήσεις, αλλά τώρα αμφότεροι επιστρέφουν για να προσδώσουν εμπειρία και ποιότητα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ο Ιταλός τεχνικός έχει πλέον πληθώρα αξιόπιστων περιφερειακών, πίσω από αυτό το ανεπανάληπτο… δίδυμο. Διαμαντίδης και Παπαλουκάς αναμένεται να ανακοινώσουν επίσημα (12:00, ΟΑΚΑ) την επιστροφή τους στην Εθνική την Πέμπτη το πρωί, λίγο πριν βρεθούν για άλλη μια φορά αντίπαλοι, στον αγώνα που κλείνει την αυλαία του Top16, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΤΣΣΚΑ.