Το χειρότερο παιχνίδι της μέχρις στιγμής στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο πιο ακατάλληλο σημείο έκανε η Εθνική ομάδα Παίδων, η οποία γνώρισε βαριά ήττα από την Λιθουανία με 75-56. Η ήττα από τους διοργανωτές έφερε και τον αποκλεισμό από την προημιτελική φάση, με την Ελλάδα να δίνει αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9-12. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε πολύ άσχημα το παιχνίδι με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στο σκορ και να μην μπορέσει στη συνέχεια να μαζέψει τη διαφορά.

Η Λιθουανία μπήκε αποφασισμένη στο γήπεδο μην αφήνοντας τα παραμικρά περιθώρια αντίδρασης στην Ελλάδα. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με το εντυπωσιακό 10/13 εντός παιδιάς στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και σε συνδυασμό με την εκ διαμέτρου αντίθετη… αστοχία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος προηγήθηκαν με 24 πόντους (28-4) στο 7ο λεπτό.

Ένα σερί 6-0 στα τελευταία τρία λεπτά της πρώτης περιόδου δεν άλλαξε σημαντικά την ροή του αγώνα, καθώς η Ελλάδα παρέμενε πολύ μακριά από την Λιθουανία (28-10 στο 10′).

Στον ίδιο ρυθμό εξελίχθηκε η αναμέτρηση και στο δεύτερο δεκάλεπτο αφού η κακή αμυντική λειτουργία της “γαλανόλευκης” και η -ταυτόχρονη- επιθετική της δυστοκία την διατηρούσαν σε ρόλο κομπάρσου.

Οι Λιθουανοί διατήρησαν το προβάδισμα ασφαλείας που είχαν (31-14 στο 14′) μην αντιμετωπίζοντας το παραμικρό πρόβλημα. Έτσι, πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα έχοντας αέρα 18 πόντων (41-23) και μαζί τεράστιο ψυχολογικό πλεονέκτημα εν όψει του δευτέρου μέρους.

Δυστυχώς για την Εθνική μας η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στο παραμικρό στην επανάληψη. Η Λιθουανία συνέχισε να κυριαρχεί σε άμυνα και επίθεση, κάτι που την διατηρούσε σταθερά μπροστά στο σκορ με τη διαφορά να παραμένει κοντά στους 20 πόντους. Έτσι, η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη γνώρισε την ήττα – αποκλεισμό από την οκτάδα και θα δώσει αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9-12.

Τα δεκάλεπτα: 10-28, 23-41, 37-63, 56-75.
ΕΛΛΑΔΑ: Τολιόπουλος 14, Τσιόγκας, Κοττάς, Οικονομόπουλος 3 (1), Τσαλμπούρης, Ζόρζος 12 (2), Σκουλίδας 1, Μήτογλου, Ανδρεάδης 6, Σταμάτης 9 (1), Παπαγιάννης 5, Χαραλαμπόπουλος 6.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Κριμέλις 27 (3), Ζουκλεβίτσιους 4, Ζουπκάουσκας 2 (7 ασ.), Ρούπκους 7, Μοντβίλα, Μπούντρις, Παλιουκένας 12 (3), Σαμπόνις 13 (12 ριμπ.), Εϊνίκις, Σέρκσκνας 5 (1), Παβλόβσκις 1, Ζεμγκούλις 4.