Μπορεί να έχει γεννηθεί στον Καναδά, και αυτήν τη στιγμή να αγωνίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και το κολλεγιακό πρωτάθλημα, με την φανέλα του Αιόβα Στέιτ, αλλά οι ελληνικές του ρίζες, του επιτρέπουν την επιλογή της δικής μας Εθνικής ομάδας. Ο Ναζ Λονγκ, πραγματοποιεί σπουδαίες εμφανίσεις στο NCAA, σκοράροντας περίπου 10 πόντους ανά αγώνα, με «σήμα κατατεθέν» του το μακρινό σουτ, κάτι που δεν αφήνει αδιάφορη την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα «Η Πράσινη», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασίσει να δεχόταν να αγωνιστεί στην Επίσημη Αγαπημένη, αν του γινόταν πρόταση. «Φυσικά κι έχω σκεφτεί το ενδεχόμενο να φορέσω τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Είναι προνόμια να παίζεις για την Ελλάδα. Θα ήθελα πολύ να μου δοθεί η ευκαιρία να παίξω γι’ αυτήν. Επίσης, έχει παράδοση στο μπάσκετ και διαθέτει σπουδαίους παίκτες…», απαντά, αλλά ξεκαθαρίζει πως «… δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια επίσημη επικοινωνία μαζί μου αλλά περιμένω Έχω μάθει. όμως. ότι το όνομα μου έχει ακουστεί στην Ελλάδα κι αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί». Παράλληλα, δε θα αρνιόταν «ευρωπαϊκή» πρόταση, και δη από ελληνικό σύλλογο. «Γιατί όχι… Μου έχει περάσει από το μυαλό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο και θα το εξετάσω σοβαρά όταν έρθει η ώρα. Ο Γιώργος (σ.σ. Τσαλμπούρης) μου έχει δείξει ορισμένα highlights από το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ γενικότερα κι έχω διαπιστώσει με πόσο πάθος παίζεται το παιχνίδι εκεί. Θέλω να πηγαίνω βήμα-βήμα στην καριέρα μου. Πρωταρχικός μου στόχος είναι να βελτιώσω το παιχνίδι και να γίνω πιο εκρηκτικός. Έχω έναν ακόμα χρόνο στο κολέγιο και προς το παρόν δεν έχει περάσει από το μυαλό μου να γίνω επαγγελματίας».

Τέλος, ενίσχυσε περαιτέρω τη θετική του άποψη για την Ελλάδα, αναφερόμενος στα λεγόμενα της μητέρας του. «Δεν μου έχει δοθεί μέχρι στιγμής η ευκαιρία να επισκεφθώ την Ελλάδα αλλά η μητέρα μου μόνο όμορφα πράγματα μου έχει πει για τη χώρα. ενώ πολλά έχω μάθει κι από τον Γιώργο (σ.σ. Τσαλμπούρη). Στο μέλλον θα ήθελα πολύ να την επισκεφθώ. Αγαπώ την Ελλάδα. Η μητέρα μου με βοηθάει επίσης να μάθω τη γλώσσα. Δεν μπορώ να μιλήσω ακόμα αλλά ξέρω κάποιες φράσεις όπως το “τι κάνεις” και φυσικά μια λέξη που τη γνωρίζουν όλοι και ξεκινά από μ… (σ.σ. γέλια)».

Ο συμπαίκτης του, Γιώργος Τσαλμπούρης, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Λονγκ. «Όταν πρωτοήρθα εδώ δεν ήξερα την ιστορία του Ναζ, ο οποίος με υποδέχθηκε λέγοντας μου στα ελληνικά: “τι κάνεις παιδί μου:” Πλέον είναι μακράν ο αγαπημένος μου εδώ! Όταν του είπα ότι μπορεί να παίξει με την Εθνική ομάδα κατενθουσιάστηκε. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί και σπάνιος χαρακτήρας. Είναι ο αρχηγός της ομάδας και τα πάει καλά με όλους. Είναι ο ορισμός αυτού που λέμε “παίκτης-ομάδας” κι ένας εξαιρετικός σουτέρ. Πραγματικός ηγέτης».