Ανοίγει τις πύλες του σήμερα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ U19, στο Ηράκλειο της Κρήτης, με την Εθνική μας ομάδα να αντιμετωπίζει τη Ν.Κορέα (20:30 – ΕΡΤ2) θέλοντας να ξεκινήσει με το δεξί και να προκριθεί στην επόμενη φάση. Στον όμιλο της Εθνικής μας ομάδας βρίσκεται η Δομινικανή Δημοκρατία και η Σερβία, ενώ ο Ηλίας Παπαθεοδώρου θα στερηθεί την παρουσία του Βασίλη Χαραλαμππόπουλου στον πρώτο γύρο. Τα παιχνίδια της «γαλανόλευκης» θα γίνουν στα Δυο Αοράκια.

Αποστολή Ηράκλειο: Θωμάς Κυρίτσης

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων έκανε πρεμιέρα το 1979 στην πόλη Σαλβαδρόρ της Βραζιλίας, με τις Η.Π.Α να είναι η ομάδα που κέρδισε το πρώτο χρυσό στην ιστορία των αγώνων, ενώ συνολικά έχει κερδίσει τα 5 από τα 11 χρυσά, με τα υπόλοιπα 6 να είναι μοιρασμένα. Η ενωμένη Γιουγκοσλαβία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο το 1987 στο Μπόρμιο της Ιταλίας, ενώ το ίδιο έκανε και η Σερβία το 2007 στο Νόβι Σαντ. Αμφότερες επικράτησαν των Η.Π.Α που απουσιάζουν μόνο από τρεις τελικούς στην ιστορία του θεσμού.

Η Εθνική μας ομάδα, με την χρυσή γενιά του 1995, στην πρώτη της συμμετοχή στην διοργάνωση κατάφερε να πάρει το χρυσό στους αγώνες που έγιναν στο ΟΑΚΑ, καθώς νίκησε στον τελικό την Αυστραλία με 91-73 (Ρεντζιάς 33, Παπανικολάου 21, Κακιούζης 19, Χατζής 8, Μπαρλάς 3, Καράγκουτης 3, Καλαϊτζής 3, Σούλης 1). Εκπληκτική πορεία, αλλά και συνάμα άτυχη στάθηκε η Εθνική μας το 2003 όταν και κατέκτησε την 3η θέση στους αγώνες που έγιναν στην Θεσσαλονίκη. Η Εθνική υπέστη μόλις μια ήττα, αλλά αυτή ήταν από την Λιθουανία του Λίνας Κλέιζα στον ημιτελικό με 73-72, αλλά νίκησε την Κροατία με 73-63 και πήρε την 3η θέση (Βουγιούκας 20, Σουρλής 13, Σχορτσανίτης 10, Περπέρογλου 10, Βασιλόπουλος 7, Ξανθόπουλος 7, Βασιλειάδης 6, Αποστολίδης, Θέος).

Το 2009 η Εθνική μας ομάδα ηττήθηκε στον τελικό από τις Η.Π.Α με 88-80 στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, με τον Κώστα Σλούκα να είναι ο πρώτος σκόρερ με 17 πόντους (Σλούκας 17, Παππάς 16, Κασελάκης 15, Παπανικολάου 12, Γιάνκοβιτς 8, Κατσίβελης 5, Μάντζαρης 3, Σαρικόπουλος 2, Γεωργάκης 1, Παπαντωνίου, Καραθανάσης, Αγγελόπουλος). Η ίδια ομάδα λίγο αργότερα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Ρόδο, κερδίζοντας την Γαλλία. Η Εθνική μας ομάδα κατέχει ένα τρομερό ρεκόρ, καθώς σε 4 συμμετοχές έχει τρία μετάλλια και μαζί με Σερβία και Λιθουανία βρίσκεται στην 2η θέση πίσω από τις Η.Π.Α. Το 1999 στην Λισαβώνα κατετάγη 7η με απολογισμό 4-4 (Φώτση, Λ. Παπαδόπουλο, Διαμαντόπουλο, Παπαμακάριο, Πετρόπουλο, Πέττα, Δορκοφίκη, Γλυνιαδάκη, Μαντζάνα, Αγαδάκο, Παππά και Υφαντή).

Ο πλέον θεαματικός τελικός της ιστορίας έγινε στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης το 2003 όταν η Αυστραλία νίκησε με 126-92 την Λιθουανία, με τον Άντριο Μπόγκουτ, πρωταθλητή της φετινής σεζόν με τους Ουόριορς στο NBA, να κάνει πράγματα και θαύματα.

Συνολικά: (Η.Π.Α – 5 χρυσά, Σερβία, Ελλάδα, Λιθουανία, Αυστραλία, Ισπανία – 1 χρυσό)

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που ξεκινάει σε λίγη ώρα, με το παιχνίδι της Αργεντινής με την Τουρκιά να ανοίγει την διοργάνωση (13:15), η ομάδα την Η.Π.Α αποτελεί το μεγάλο φαβορί, αν και απουσιάζουν οι Τζάστις Γουίνσλοου, Στάνλεϊ Τζόνσον, Τάιους Τζόουνς, Μάιλς Τέρνερ που επελέγησαν στο ντράφτο από το Νο10 ως το Νο24, ενώ απουσιάζουν και οι Μαλίκ Νιούμαν (MVP του περσινού Μουντομπάσκετ U17) και τον Ντάιαμοντ Στόουν (βασικό σέντερ της περσινής ομάδας παίδων)! 

Οι Αμερικανοί ήρθαν μάλιστα μόνο με δύο στελέχη της ομάδας που κατέκτησε πέρυσι το Παναμερικανικό πρωτάθλημα U18, τους πόιντ γκαρντ Τζέιλεν Μπράνσον και Αλόντζο Τράιερ, αλλά και πάλι αποτελούν το πρώτο φαβορί. Πολύ ισχυρή ομάδα έχει και η Ισπανία με αστέρια όπως οι Μαρκ Γκαρθία, Γιακούμπα Σίμα και Τσάμπι Λόπεθ.

Κανείς δεν μπορεί να αμελήσει την Τουρκία καθώς έχει να παρουσιάσει την δική της χρυσή γενιά. Άλλωστε στην Κρήτη θα βρεθούν οι 11 από τους 12 παίκτες που κατέκτησαν πέρυσι το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων, συμπεριλαμβανομένου και του 97άρη Κορκμάζ, του πιο ταλαντούχου νέου σκόρερ που έχει βγάλει το τουρκικό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Μεγάλα αστέρια είναι οι Εγκεμέν Γκιουβέν, Φουρκάν Κορκμάζ και Ογκμπέν Ουλουμπάι.

Σοβαρές ομάδες έχουν και οι παραδοσιακές δυνάμεις Σερβία και Κροατία (δεν θα έχει το μεγάλο της αστέρι τον Λόβρο Μάζαλιν ο οποίος τραυματίστηκε στο πρόσφατο φιλικό με την Εθνική μας ομάδα , ενώ μεγάλη προσοχή θέλει και η Κίνα.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

Α’ Όμιλος
17:45 Ιράν-ΗΠΑ (ΚΓ Ηρακλείου, ΕΡΤ 2)
20:30 Κροατία-Αίγυπτος (ΚΓ Πανεπιστημίου)

Β’ Όμιλος
Αργεντινή-Τουρκία 64-74
16:00 Ισπανία-Κίνα (ΚΓ Πανεπιστημίου)

Γ’ Όμιλος
Ιταλία-Τυνησία 89-62
15:30 Καναδάς-Αυστραλία (ΚΓ Ηρακλείου)

Δ’ Όμιλος
18:15 Δομινικανή Δημοκρατία-Σερβία (ΚΓ Πανεπιστημίου)
20:30 Κορέα-Ελλάδα (ΚΓ Ηρακλείου, ΕΡΤ 2)