Η εντυπωσιακή πορεία της Εθνικής ομάδας των Παίδων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ουκρανίας ολοκληρώθηκε με ιδανικό τρόπο καθώς η Ελλάδα επικράτησε της Ιταλίας με 78-50 στον μικρό τελικό και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Η “γαλανόλευκη” ξεπέρασε άμεσα το σοκ της ήττας στον χθεσινό ημιτελικό και παρουσιάζοντας αντιστάσεις μεγάλης ομάδας συνέτριψε τη “σκουάντρα ατζούρα” όντας καταιγιστική στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης.

Κορυφαίοι για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν οι Διονύσης Σκουλίδας (20 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ) και Γιώργος Παπαγιάννης (22 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 4 κοψίματα), ενώ σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησαν, επίσης, οι Αντώνης Κόνιαρης (8 πόντοι, 4 ασίστ, 6 κλεψίματα), Δημήτρης Φλιώνης (2 πόντοι, 10 ριμπάουντ), Βασίλης Μουράτος (6 πόντοι, 9 ριμπάουντ) και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (9 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 3 κοψίματα).

Έτσι, η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο για τα εθνικά μας χρώματα σε επίπεδο Παίδων από το 1999 (!), ενώ εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 της επόμενης χρονιάς!

Η χθεσινή ήττα από τη Σερβία φαίνεται πως πείσμωσε τους παίκτες του Μάνου Μανουσέλη, οι οποίοι μπήκαν… φουριόζοι στο παρκέ θέλοντας να καταδείξουν από νωρίς ποιος είναι το αφεντικό. Η “γαλανόλευκη” στηρίχθηκε στην τριάδα των ΣκουλίδαΧαραλαμπόπουλουΠαπαγιάννη, η οποία απέδωσε τα μέγιστα στην πρώτη περίοδο.

Έτσι, προηγήθηκε με έξι πόντους (8-2) στο 3ο λεπτό, ενώ λίγη ώρα αργότερα το προβάδισμά της έφτασε σε διψήφια επίπεδα (20-9) μετά από καλάθι του Μουράτου. Εν τέλει, η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με την Ελλάδα να βρίσκεται μπροστά στο σκορ με δεκατρείς πόντους (22-9) και τη δημιουργία της να βρίσκεται σε εξαιρετικά επίπεδα (6 ασίστ).

Οι προσπάθειες της “σκουάντρα ατζούρα” για ανάκαμψη στηρίχθηκαν ως επί το πλείστον στο επιθετικό ταλέντο του Λα Τόρε, ο οποίος προσπαθούσε να… δώσει το έναυσμα της αντεπίθεσης. Ήταν, όμως, απελπιστικά μόνος…

Η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη συνέχισε να κυριαρχεί στο παρκέ και εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την υπεροχή της στους αιθέρες διεύρυνε ακόμα περισσότερο το προβάδισμά της (31-16 στο 15′) αναγκάζοντας Αντόνιο Μποκίνο να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ.

Μία κίνηση που βοήθησε την Ιταλία να ηρεμήσει το ρυθμό, να βάλει… φρένο στην Ελλάδα και, εν συνεχεία, αν ρίξει τη διαφορά στους δέκα πόντους (34-24) με την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου.

Η αναμενόμενη πίεση από πλευράς Ιταλίας δεν ήρθε ποτέ στην επανάληψη αφού η “σκουάντρα ατζούρα” συνέχισε να κυνηγά στο σκορ όντας πολύ κατώτερη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Η “γαλανόλευκη” κυριάρχησε στα ριμπάουντ (42 έναντι 24) και με τον Σκουλίδα να αποτελεί τον πολιορκητικό κριό, η διαφορά δεν άργησε να φτάσει το +20 (50-30 στο 28ο λεπτό), με την τρίτη περίοδο να ολοκληρώνεται βρίσκοντας την Εθνική ομάδα των Παίδων να έχει αέρα είκοσι δύο πόντων (54-32).

Η τελευταία περίοδος ήταν, πλέον, διαδικαστικού χαρακτήρα αφού η Ιταλία αδυνατούσε να απειλήσει την Ελλάδα. Ακόμα κι όταν η ομάδα του Αντόνιο Μποκίνο μείωσε στους… δεκαπέντε (56-41), η αντίδραση από πλευράς του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν άμεση, με τη διαφορά να “εκτοξεύεται” στο +27 (70-43) στο 37ο λεπτό, οπότε και μπήκε τέλος στην υπόθεση “νίκη”.

Τα δεκάλεπτα: 22-9, 34-24, 54-32, 78-50.
ΕΛΛΑΔΑ (Μανουσέλης): Κόνιαρης 8 (1 τρίπ., 4 ασ., 6 κλεψ.), Ντουζίδης 2, Καμάρας 2, Φλιώνης 2 (10 ριμπ.), Μιχαλούτσος 2, Πεφάνης 2, Σκουλίδας 20 (3 τρίπ., 6 ριμπ., 5 ασ.), Ψυχίδης 2, Φραγκιαδάκης 1, Μουράτος 6 (9 ριμπ.), Παπαγιάννης 22 (11 ριμπ., 4 κοψ.), Χαραλαμπόπουλος 9 (5 ριμπ., 3 κοψ.).
ΙΤΑΛΙΑ (Μποκίνο): Κόστα, Σαβολντέλι, Ραταλίνο, Πέκια, Τέστα, Λα Τόρε 22 (2 τρίπ. 10 ριμπ.), Μπόλπιν 4, Μορέτι 12, Μπουκαρέλι 6, Τσεζάνα 2, Γκουαρίλια 4, Καταπάν.