Τον Αύγουστο του 2013, ο Γιώργος Παπαγιάννης πραγματοποιούσε εξαιρετικές εμφανίσεις με την φανέλα της Εθνικής Παίδων, βάζοντας το δικό του λιθαράκι – και κάτι παραπάνω για την ακρίβεια – για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 στην Ουκρανία.

Αναδείχθηκε μέλος της πολυτιμότερης πεντάδας και καλύτερος σέντερ (ύψους 2,15μ) του τουρνουά, έχοντας κατά μέσον όρο 14,3 πόντους, 10,4 ριμπάουντ και 2,3 κοψίματα κι αποτελώντας μαζί με τον κολλητό του Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τους Αντώνη Κόνιαρη, Διονύση Σκουλίδα τους ακρογωνιαίους λίθους της Εθνικής Παίδων. Η φετινή επιτυχία της Εθνικής τον έκανε ευρύτερα γνωστό στο μπασκετικό κοινό της χώρας μας, ενώ τράβηξε πάνω του τα βλέμματα αρκετών ομάδων, ακόμα και από το υψηλότερο επίπεδο, όπως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης.

Για την ακρίβεια, ο Γιώργος Παπαγιάννης συζήτησε με τους ανθρώπους της Ρεάλ, σημειωτέον της δεύτερης καλύτερης ομάδας για τη σεζόν 2012-13 στην Ευρωλίγκα και πρωταθλήτριας Ισπανίας, για το ενδεχόμενο μετακόμισής του στην Ιβηρική Χερσόνησο. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η ομάδα του Πάμπλο Λάσο τα τελευταία χρόνια επενδύει αρκετά στις μικρότερες ηλικίες αποκτώντας παιδιά από όλο τον κόσμο με στόχο να δουλέψει μαζί τους για να μπορέσουν αργότερα να επανδρώσουν την πρώτη ομάδα.

Ο Νίκολα Μίροτιτς είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς η εξέλιξή του από την ημέρα που μετακόμισε στην Ισπανία (σεζόν 2008-09) σε ηλικία μόλις 16 ετών ήταν εκπληκτική. Τέσσερα χρόνια αργότερα είχε ήδη ψηφιστεί από την Ευρωλίγκα και μάλιστα δύο συνεχόμενες φορές ως ο καλύτερος νέος της διοργάνωσης, ενώ αυτή τη στιγμή θεωρείται ένα από τα καλύτερα πάουερ φόργουορντ της Ευρώπης κι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα, που είναι η μετακόμισή του στο ΝΒΑ (παρέμεινε στη Μαδρίτη για ακόμα μία σεζόν).

Σε αντίθεση με τον 22χρονο φόργουορντ της Ρεάλ, ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν δελεάστηκε από τον ισπανικό σύλλογο και προτίμησε να κυνηγήσει το όνειρό του στην Αμερική. Αφού επισκέφτηκε πολλά σχολεία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τον κέρδισε το Westtown School (20 χλμ έξω από τη Φιλαντέλφεια), λόγω της συμπεριφοράς των ανθρώπων της διεύθυνσης και των προπονητών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή του «αισθάνθηκα καλοδεχούμενος από τους ανθρώπους του σχολείου και πιο συγκεκριμένα από τον προπονητή μου γι’ αυτό και το επέλεξα».

Ο 16χρονος νεαρός, μέλος για ένα διάστημα των ακαδημιών του Ολυμπιακού και στόχος του Παναθηναϊκού τον Δεκέμβριο του 2012, ξεκίνησε το μπάσκετ στη Νεανική Εστία Μεγαρίδος, ομάδα της περιοχής, όπου μεγάλωσε, τα Μέγαρα. Το Περιστέρι του Αργύρη Πεδουλάκη – ο Έλληνας τεχνικός ήταν αυτός που ήθελε να τον αποκτήσει και στους «πράσινους» αργότερα – του έδωσε τη δυνατότητα να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Α1 σε ηλικία 14 χρονών, κάνοντας ντεμπούτο κόντρα στον Παναθηναϊκό του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στο ΟΑΚΑ.

Τον Απρίλιο του 2013 συμμετείχε μαζί με τον φόργουορντ του Παναθηναϊκού και συμπαίκτη του στην Εθνική Παίδων Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο Jordan’s Brand Classic, δείχνοντας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ένα μέρος των ικανοτήτων και του χαρακτήρα του κι αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις στους ανθρώπους που τον παρακολούθησαν.

Ο Έλληνας σέντερ είναι δυνατός και έχει γρήγορο βηματισμό για το κορμί και το ύψος του (2,15μ). Έχει καλή αντίληψη του παιχνιδιού, καλές τοποθετήσεις μέσα στη ρακέτα σε άμυνα κι επίθεση και την ικανότητα να τελειώνει με ευκολία τις φάσεις μέσα στη ρακέτα. Σύμφωνα με τα scouting reports από την άλλη άκρη του Ατλαντικού η βελτίωσή του στις καταστάσεις του πικ εν ρολ σε άμυνα κι επίθεση και των κινήσεών του στο λόου ποστ θα τον φέρουν στη λίστα με τους κορυφαίους σέντερ των κολεγίων της Αμερικής.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης αποτελεί ένα από τα λίγα παιδιά στην ηλικία του που δεν έχουν ως όνειρο να αγωνιστούν σε έναν εκ των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Βρίσκεται στην Αμερική για να βελτιωθεί και τα επόμενα χρόνια να δοκιμάσει την τύχη του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Παράλληλα, έχει το μυαλό του στις σπουδές του, τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία που επίσης του αρέσουν και θέλει να ασχοληθεί.